You are currently viewing Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων, για την Ημέρα της Γυναίκας.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων, για την Ημέρα της Γυναίκας.

Ο κος Κωνσταντίνος Δαμίγος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εις μνήμη και τιμή της σπουδαίας Αθηναίας, Αγγελικής Χατζημιχάλη, πρωτοπόρου του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού. Την εκδήλωση υποστήριξε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και ο τομέας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου.
 
Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, στη Μακεδονικής αρχιτεκτονικής πρώην οικία της Α. Χατζημιχάλη, στην Πλάκα στην ομώνυμη οδό, Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, όπου σήμερα στεγάζεται το «Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων».
 
Η διάσημη ανά τον κόσμο λαογράφος, μέσω του αξεπέραστου έργου της “Σαρακατσάνοι” 1959, διέσωσε και διέδωσε τη λαϊκή κουλτούρα της χώρας μας με το συγγραφικό της έργο και το πάθος της για τη χειροτεχνία και την προσαρμογή παραδοσιακών τεχνών στον βιοτεχνικό κλάδο. Ιδρυτικό μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων στη Σμύρνη το 1920 
      
Στενοί φίλοι της οι: Άγγελος Σικελιανός με την σύζυγό του Εύα, ο Κωστής Παλαμάς, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Ορλάνδος, ο Δημήτριος Καμπούρογλου, ο Νίκος Καζαντζάκης, η Ειρήνη η Αθηναία.
 
Βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, με το αργυρό μετάλλιο, η Αγγελική Χατζημιχάλη ίδρυσε σε πολλά μέρη της χώρας εργαστήρια, οικοκυρικές σχολές και οργανισμούς με σημαντικότερο το «Σύνδεσμο Ελληνικής Χειροτεχνίας» (1937), τον σημερινό ΕΟΜΜΕΧ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τα κατά τόπους Μουσεία Λαϊκής Τέχνης. Εξέφρασε την άποψη: ότι «από την μελέτη των αντικειμένων που ένας λαός κατασκεύασε σε μια συγκεκριμένη εποχή μπορούμε να διακρίνουμε την ιδιοφυΐα του και το βαθμό του πολιτισμού του –ιδιαίτερα με τον τρόπο που τα διακόσμησε– όπως μπορούμε να τον τοποθετήσουμε ιστορικά». 
 
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του οικοτροφείου, το «Σπίτι του Κοριτσιού», μετέπειτα «Ελληνικό Σπίτι», όπου 150 κορίτσια στεγάζονταν δωρεάν και μάθαιναν γράμματα και τέχνες. Το 1940-41 βρέθηκε στο πλάι των στρατιωτών στα βορειοηπειρώτικα βουνά και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, πήρε ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών και συνεργαζόμενη με την Λέλα Καραγιάννη, έσωσε χιλιάδες στρατιώτες από την αιχμαλωσία.
 
Τον κο Κωνσταντίνο Δαμίγο, πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας στην εκδήλωση, συνόδευαν το μέλος του Δ.Σ και εκπρόσωπος του τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας  στην ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών) κα Ηρώ Ναζίρη, ο προϊστάμενος του Βιοτεχνικού Τομέα κος Βασίλης Γιαννόπουλος και ο σύμβουλος Επικοινωνίας κος Γιώργος Παπατριανταφύλλου.
 
Χαιρετισμούς εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων απηύθυναν οι : κα Ελένη Ζωντήρου, πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων η κα Ελένη Χρονοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Μουσείων, Συλλογών και Πολιτιστικών Χώρων του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α  και η κα Σταυρούλα Πισιμίση, Διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».