You are currently viewing Υπέρ των τραπεζών κι όχι της επιχειρηματικότητας η «2η ευκαιρία» της κυβέρνησης

Υπέρ των τραπεζών κι όχι της επιχειρηματικότητας η «2η ευκαιρία» της κυβέρνησης

Σε συνάντηση με θέμα το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» μετά από πρόσκληση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, συμμετείχε σήμερα ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκα και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γ. Χατζηθεοδοσίου. 

Ως μια ύστατη προσπάθεια να εισακουστεί η μικρή – πολύ μικρή επιχείρηση και οι αυτοαπασχολούμενοι, που εκπροσωπεί το Β.Ε.Α., ο πρόεδρος Π. Ραβάνης επανέλαβε στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. την άποψη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου για το επίμαχο νομοσχέδιο: ότι αυτό, «απέχει ελάχιστα από το να λύσει με ευνοϊκό τρόπο τα προβλήματα των Τραπεζών, ενώ απέχει πολύ, από το να λύσει τα προβλήματα υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η ψήφισή του ως έχει, θα οδηγήσει άμεσα και βίαια, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πτώχευση χωρίς δεύτερη ευκαιρία και στην πραγματική φτωχοποίηση. Και αν σε άλλες εποχές η Κοινωνία θα το άντεχε, σήμερα, μετά την 10ετή Οικονομική Κρίση και εν μέσω της πρωτοφανούς Κρίσης από την Πανδημία, η Κοινωνία ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ.

Οι θέσεις του Β.Ε.Α. που έχουν δημοσιοποιηθεί και κατατέθηκαν εκ νέου σήμερα, έχουν δυο σκέλη:

Το πρώτο, αφορά στις ελάχιστες απαιτήσεις μας για τη στοιχειώδη προσαρμογή του νομοσχεδίου ώστε να μην προκληθεί χάος στην κοινωνία και οικονομία.

Το δεύτερο, αφορά στη δομική μεταρρύθμιση που απαιτείται για το Πτωχευτικό Δίκαιο, η οποία ουδόλως απασχόλησε την Κυβέρνηση και για την οποία την καλούμε άμεσα σε διάλογο με τους Φορείς της επιχειρηματικότητας, αν θέλει να λύσει ριζικά το πρόβλημα.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις επιβίωσης – διάσωση α΄ κατοικίας:

-Να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να αγοράσουν το δάνειό τους από τα funds με χαμηλό περιθώριο κέρδους για τα funds, ίσο μόνο με το χρηματοοικονομικό τους κόστος.

-Να ανασταλεί κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας έως την πλήρη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης

-Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία για όλους τους Πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε ρητά να αναφέρει τους επιτηδευματίες που έως τώρα εξαιρούνται

Να αυξηθούν τα όρια χαρακτηρισμού ως «Ευάλωτο Νοικοκυριό» ώστε να προστατευθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός πραγματικά Ευάλωτων Νοικοκυριών – να χρησιμοποιηθούν οι ορισμοί του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ν.4472/2017).

-Να καταργηθεί η υποχρέωση καταβολής τιμήματος επαναγοράς, πέραν των μισθωμάτων, ειδικά για τα πραγματικά Ευάλωτα Νοικοκυριά.

Το δικαίωμα απαλλαγής – 2η ευκαιρία:

-Να μειωθεί ο χρόνος για την απαλλαγή από τα 3 χρόνια στο ένα έτος, για μεταβατικό διάστημα 2 ετών από την εφαρμογή του Νόμου.

-Οι διατάξεις για την απαλλαγή, να ισχύουν και για όλες τις εκκρεμείς πτωχεύσεις

-Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για ισχύ των διατάξεων για την Απαλλαγή για όλες τις πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά το 2009 και έχουν ολοκληρωθεί

-Να υπάρχει ρητή αναφορά των αδικημάτων που θα θεωρηθούν ως δόλια και για τα οποία ο πτωχός δεν θα έχει δικαίωμα απαλλαγής. Να μην αφεθεί το δικαίωμα στην αυθαίρετη κρίση των δικαστηρίων.

-Να αυξηθεί το κατώφλι των 30.000€, τουλάχιστον στις 150.000€ για μεταβατικό διάστημα 2 ετών από την ψήφιση του Νόμου

-Να γίνει κλιμάκωση στο κατώφλι, ανάλογα με το μέγεθος κάθε επιχείρησης

-Να υπάρξει ρητή αναφορά ότι η υπέρβαση στο κατώφλι, δεν καθιστά λόγο για «αυτεπάγγελτη» κήρυξη σε πτώχευση ενός οφειλέτη.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, δεν τολμά να αντιμετωπίσει μεταρρυθμιστικά τις πραγματικές παθογένειες και αδυναμίες τόσο της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, όσο και της διοίκησης.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων επιθυμούν ένα Πτωχευτικό Δίκαιο που θα είναι πραγματικό Εργαλείο Ανάπτυξης. Ένα Πτωχευτικό, που θα λειτουργεί ταχύτατα, αντικειμενικά, που θα εντοπίζει άμεσα τους δόλιους και θα τους τιμωρεί ανάλογα, που θα δίνει άμεσα 2η πραγματική ευκαιρία στους Μη δόλιους πτωχεύσαντες, ένα Πτωχευτικό Δίκαιο που δεν θα θεωρεί εξ΄ ορισμού την πτώχευση ως «απατεωνιά»

Ο Παύλος Ραβάνης κατέθεσε στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. αναλυτικά, όλες τις προτάσεις του Επιμελητηρίου, για το νομοσχέδιο και επανέλαβε με έμφαση αιτήματα του Β.Ε.Α, όπως ο διαχωρισμός Α.Φ.Μ μεταξύ νομικού και φυσικού προσώπου στην περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία, η σύσταση ενός Δημόσιου Οργανισμού ή εναλλακτικά την αξιοποίηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) ο οποίος θα ασχολείται συστηματικά με την προπτωχευτική και πτωχευτική διαδικασία και η ουσιαστική συμβολή του θεσμού της Διαμεσολάβησης για την εξωδικαστική επίλυση-συμφωνία κατά το προπτωχευτικό στάδιο.