Blog
Σύγχρονος Αρτοποιός
1ος Κύκλος Συνεχούς Κατάρτισης για το Σύγχρονο Αρτοποιό
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 Ώρα 18.00, Αίθουσα Συνεδρίων Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ακαδημίας 18 – 1ος όροφος.
Τον πρώτο κύκλο συνεχούς κατάρτισης Βιοτεχνών Αρτοποιών, εγκαινίασε χθες, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με γνώμονα την υποστήριξη και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου, παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών -μελών του Επιμελητηρίου. Στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Επιμελητήριο στα μέλη του, αναφέρθηκε Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Δαμίγος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαθέσιμος σύμβουλος για τους επιχειρηματίες, σε θέματα σωστής κοστολόγησης των προϊόντων τους και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΒΕΑ κ. Ιωάννης Μάνος, επισήμανε ότι στόχος των εκδηλώσεων αυτών, είναι η συνεχής ενημέρωση του σύγχρονου αρτοποιού για τις νέες μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει, με στόχο την βελτίωση των προϊόντων του, την εξοικονόμηση κόστους και την ανάπτυξη της επιχείρησής του.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, επισήμανε ότι οι αρτοποιοί θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής στους χώρους παρασκευής των προϊόντων τους, να κάνουν χρήση της καινοτομίας με την χρήση νέων τεχνικών, να έχουν άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές, αλλά και να προχωρούν στην παρασκευή νέων προϊόντων, που είναι πλέον παγκόσμια τάση, όπως τα είδη με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από τον οικονομολόγο, σύμβουλο επιχειρηματικότητας του ΒΕΑ κ. Γιώργο Παπαγεωργακόπουλο, πανελλαδική έρευνα, με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Στην κοστολόγηση και τιμολόγηση των προϊόντων αρτοποιίας, αναφέρθηκε ο Σύμβουλος του ΒΕΑ για την αγορά και τις επιχειρήσεις, κ. Στέφανος Κομνηνός, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η καταγραφή όλων των εξόδων για την τελική διαμόρφωση της τιμής του προϊόντος, την εξέλιξη κα την επιβίωση της επιχείρησης. Ο κ. Κομνηνός, επισήμανε ότι το Επιμελητήριο είναι στη διάθεση των βιοτεχνών αρτοποιών, για την υποστήριξή τους σχετικά με την υιοθέτηση ορθής μεθοδολογίας για την κοστολόγηση των προϊόντων τους.
Στη μέθοδο αργής ωρίμανσης των προϊόντων άρτου και τα πλεονεκτήματά της, αναφέρθηκε ο Τεχνολόγος Τροφίμων, Σύμβουλος Τεχνολογίας & Καινοτομίας (LESAFFRE HELLAS) κ. Μιχάλης Ορεστίδης, επισημαίνοντας ότι, με αυτό τον τρόπο οι αρτοποιοί έχουν την ευελιξία του χρόνου παραγωγής ποιοτικότερων και γευστικότερων προϊόντων. Ακόμη, ο κ. Ορέστιδης τόνισε, ότι οι αρτοποιοί εξακολουθούν να έχουν τέσσερα σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη βιομηχανία, καθώς μπορούν και διατηρούν την κοινωνική σχέση με τους πελάτες τους, ο καταναλωτής μπορεί να «μυρίσει» το φρέσκο προϊόν που παράγουν, η τραγανή κόρα του ψωμιού δεν υπάρχει σε κανένα συσκευασμένο προϊόν και έχουν τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων, που επιθυμούν οι καταναλωτές για να συνεχίσουν να τους επιλέγουν.
Με την υποστήριξη της
Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
Με την επιστημονική υποστήριξη της
LESAFFRE ΕΛΛΑΣ