Οικονομικά

Η ΚΥΑ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση της αύξησης 8% του προγράμματος Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8%, και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023 σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού, ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Έρχεται ο “ΗΡΑΚΛΗΣ” για τα κόκκινα δάνεια

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και ειδικότερα από την DGcomp για τον «Ηρακλή 3», το νέο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων.

Ο «Ηρακλής 3» έρχεται σε μια εποχή που οι τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία:

  • για την επιστροφή στην κανονικότητα σε ότι αφορά στις συστημικές τράπεζες και
  • εξυγίανσης σε ότι αφορά τις δύο μη συστημικές, την Attica Bank και την Παγκρήτια που βρίσκονται σε φάση συνένωσης, εντός του 2024 και ιδανικά πριν το τέλος του α’ 6μήνου.

Ξεκινά το Youth Pass

Λίγα 24ωρα έμειναν έως την έναρξη υποβολής των αιτήσεων για την χορήγηση του περιβόητου Youth Pass των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους. Δικαίωμα για την ενίσχυση έχουν όσοι συμπλήρωσαν τα 18 ή τα 19τους έτη, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Δεκέμβρη του 2022. Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Επίδομα 500€ από Δ.ΥΠ.Α σε ανέργους

Νέο επίδομα ύψους 500 ευρώ θα χορηγήσει το επόμενο διάστημα η ΔΥΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων. Αυτό θα δοθεί στο πλαίσιο του καινοτόμου “Πιλοτικού Προγράμματος  κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης” της ΔΥΠΑ, του οποίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εκπνέει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.

Στόχος του προγράμματος, είναι η επιδότηση της μετακίνησης ανέργων της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία, για εποχική εργασία στον πρωτογενή τομέα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εργατικό δυναμικό. Ο  συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 625.000 ευρώ.

Υποχωρούν οι εξαγωγές

Σε πτωτική τροχιά εξακολουθούν να κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ έδαφος χάνουν και οι εισαγωγές, με το εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο να συρρικνώνεται στα 2,676 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η συνολική αξία των εξαγωγών τον φετινό Σεπτέμβριο υποχώρησε στα 4,227 δισ. ευρώ, έναντι 4,762 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα καταγράφοντας μείωση 11,2%.

Στις 10/11 κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα για Α21 – επίδομα

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 Νοεμβρίου στις έξι το απόγευμα κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της πέμπτης δόσης του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει αυτόματα στις 30 Νοεμβρίου. Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.