Οικονομικά

Έρχονται 3 δράσεις για επενδυτικά σχέδια ΜμΕ

Με τρεις δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω των 2,5 δισ. ευρώ, προετοιμάζει για το επόμενο διάστημα μέσω του νέου ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Στόχος των επιτελών του υπουργείου, είναι τα πρώτα χρηματοδοτικά προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)  –  το οποίο ήδη έχει λάβει από τον περασμένο Ιούλιο την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –  να βγουν στον «αέρα» έως τα τέλη του Οκτωβρίου, ώστε και να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μεταξύ της περιόδου 2014 – 2020 και της νέας (περιόδου) 2021 – 2027, πολύ δε περισσότερο όμως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν πόρους για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που σχεδιάζουν και ταυτόχρονα να  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων βιώσιμων μικρών και μεσαίων οντοτήτων.  Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό του υπουργείου ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πράσινη επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες, αλλά και στην έρευνα και την ανάπτυξη. 

Σύνδεση των POS με ταμειακές των επιχειρήσεων από 1η-1

Live με την εφορία θα γίνονται όλες οι συναλλαγές,καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2023 συνολικά 836.000 POS συνδέονται με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS,από την 1η Ιανουαρίου του 2023, ενώ όπως σημειώνουν από την φορολογική διοίκηση η υποχρέωση διασύνδεσης με τα POS τους ισχύει  καθολικά στην επικράτεια για όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν  ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση των παραστατικών λιανικής.

Παράλληλα όλες οι επιχειρήσεις  που χρησιμοποιούν σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” φορολογικούς μηχανισμούς,θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην εφορία εντός της ημέρας. Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο (live) το πότε πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή. 

Νέο ρεκόρ αύξησης ηλεκτρικής ενέργειας

Νέο υψηλό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας την αυριανή ημέρα καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στους καταναλωτές, καθώς από τον Ιούλιο έχει επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ανά μεγαβατώρα που εισπράττουν οι παραγωγοί ρεύματος, ανάλογα με την τεχνολογία. Οι τιμές καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση, η τιμή της κιλοβατώρας μειώνεται κάτω από τα 15 λεπτά για τους περισσότερους προμηθευτές, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μονοψήφιας ή και μηδενικής χρέωσης.

Κρίσιμος παράγοντας για τα μέτρα στήριξης, το ενεργειακό

Εν μέσω ενός εύθραυστου και ρευστού περιβάλλοντος λόγω της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση καλείται να βρει το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα οδηγήσει στην ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών χωρίς όμως να εκτρέψει τα δημόσια οικονομικά. 

Το παζλ των μέτρων στήριξης που θα αποφασιστούν θα πρέπει να μη θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, αν και ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υψηλότερο λόγω της ενεργειακής ακρίβειας.

Η βαρυχειμωνιά που επικρατεί στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να «φρενάρει» σειρά μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς όσο συνεχίζεται η αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο, παρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του ρεύματος, τόσο θα μεγαλώνει η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό περιορίζοντας κατ΄ επέκταση και τα περιθώρια για άλλα μέτρα στήριξης.

Πιθανότατα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Προς νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις αρχές Σεπτεμβρίου κινείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις σειράς στελεχών της, τα οποία συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ.

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα), μετά την αντίστοιχη αύξηση που έγινε τον Ιούλιο, θεωρείται πλέον ως πολύ πιθανή, ενώ τα «γεράκια» στο Δ.Σ. της από τις χώρες του Βορρά θέτουν στο τραπέζι και μία μεγαλύτερη αύξηση 75 μ.β., αντίστοιχη με τις δύο τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων που έκανε η Fed.

Η ΑΑΔΕ, διευκρινίζει το “πώς και το πότε” στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης

Κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία θα εξακολουθεί να επιβάλλει το Δημόσιο σε οφειλέτες του, οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ορισμένοι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη δρομολογηθεί πριν από την υποβολή αίτησης για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεν θα αναστέλλονται. Το ποιες ακριβώς είναι οι «γκρίζες ζώνες» και οι παγίδες των διατάξεων του ν. 4738/2020 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που αφορούν την ισχύ των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει λάβει το Δημόσιο, αποκαλύπτει η υπ’ αριθμόν Ε.2065/25-8-2022 εγκύκλιος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.

Προετοιμασία για “βαρύ” χειμώνα, λόγω ενεργειακού

Το κρισιμότερο θέμα που θα αντιμετωπίσουμε είναι η ενέργεια και «δεν αρκεί να ανησυχούμε μόνο για τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά και για τους επόμενους καθώς αφορά τόσο το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών όσο και το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων», τονίζει σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική και τον Μιχάλη Ψύλο ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. «Το πρόβλημα δεν είναι απλά συγκυριακό και πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα σε δύο κατευθύνσεις: αφενός τη μείωση της κατανάλωσης και αφετέρου την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνει ο κ. Κουτεντάκης.

Αύξηση συντάξεων προανήγγειλε ο Υπουργός λόγω εισφοράς αλληλεγγύης και επανυπολογισμού

Σημαντική αύξηση στις συντάξεις «ακόμα και για τα δεδομένα της προμνημονιακής περιόδου» το 2023, προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η αύξηση συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη, με βάση τη νομοθεσία. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα, που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

Ολοκληρώνεται η καταβολή συντάξεων Σεπτεμβρίου

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Αυγούστου και την πληρωμή των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για τον μήνα Αύγουστο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και τον ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 29 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου 2022.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 1,7  δισ. ευρώ σε 3,8 εκατομμύρια περίπου δικαιούχους.