Οικονομικά

Αυξημένη η επιδότηση καυσίμων

Το βασικό περίγραμμα των νέων παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών έναντι των υψηλών τιμών στα καύσιμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Θα χορηγηθεί επιδότηση καυσίμων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, η οποία και θα είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ θα αφορά περίπου 3 εκατομμύρια εργαζομένους.  Η νέα επιδότηση, γνωστή ως fuel pass 2 θα είναι αισθητά αυξημένη, στα 80 από 45 ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ειδικά για τα νησιά η  επιδότηση θα ανέρχεται στα 100 ευρώ από 55 μέχρι σήμερα.

Πρακτικά η επιδότηση μειώνει τις τιμές κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα, όπως εξήγησε ο κ Μητσοτάκης. Όσον αφορά στο ντίζελ η ενίσχυση παραμένει στα 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Στόχος είναι να κρατηθεί η τιμή στην αντλία κάτω από τα 2 ευρώ. 

Ξεχωριστή παρέμβαση θα υπάρξει για τους αγρότες, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει πια η τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπευθεί αυτή η πληρωμή και να γίνει εντός του Αυγούστου. 

Το συνολικό κόστος της νέας παρέμβασης ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας για τα καύσιμα θα ανέλθουν στα 580 εκατ. ευρώ.

Προς αύξηση επιτοκίων η ΕΚΤ

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και σήμερα οι αποδόσεις από τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε δύο τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Το σχέδιο προβλέπει αρχικά μια αύξηση κατά 0,25% τον Ιούλιο και μια ακόμα, ίσως μεγαλύτερη τον Σεπτέμβριο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ακόμη ότι η οικονομία επηρεάζεται από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και την ευρύτερη αβεβαιότητα που επικρατεί.

Σε χρηματιστηριακή πτώση οι τιμές αγροτικών προϊόντων

Οι τιμές βασικών αγροτικών εμπορευμάτων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλη πτώση, εν μέσω βελτίωσης των προοπτικών για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Όπως εξηγούν οι αναλυτές η τεράστια σοδειά σιτηρών της Ρωσίας κατά την τρέχουσα σεζόν, η αύξηση των εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία, αλλά και οι προσδοκίες ότι θα δοθεί λύση στο ζήτημα των σιτηρών της Ουκρανίας θέτουν τις τιμές αγροτικών εμπορευμάτων στα χρηματιστήρια σε τροχιά πτώσης.  

Το φοινικέλαιο έχει μάλιστα βυθιστεί σε bear market. Μετά τη βουτιά της τιμής του κατά 9% τη Δευτέρα, σήμερα υποχωρεί επιπλέον 1,8%, καθώς η Ινδονησία – ο κορυφαίος παραγωγός – αυξάνει τις πωλήσεις της. Πρόκειται για πλήρη αλλαγή του σκηνικού σε σχέση με τα τέλη Απριλίου, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα – ρεκόρ. Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, οι τιμές σίτου και αραβοσίτου υποχώρησαν χθες περίπου 2% και αναλυτές προβλέπουν σήμερα νέα πτώση. 

Επιδότηση για αντικατάσταση συσκευών μέσω του “Αλλάζω Συσκευή”

Ανοίγει σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών και ηλεκτροβόρων συσκευών allazosyskevi.gov.gr, για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού. Παράλληλα, θα κυμαίνεται από 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ ως εξής:

  • 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
  • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
  • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
  • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
  • 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0.

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Θετικό το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης

Θετικό παρέμεινε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, τόσο το Μάιο όσο και κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα, κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 326.359 ενώ οι αποχωρήσεις σε 226.403 (107.522 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 118.881 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Μαΐου ήταν θετικό κατά 99.956 θέσεις εργασίας.

Από τις 326.359 προσλήψεις τον Μάιο, οι 178.393 αφορούν σε πλήρη απασχόληση και οι 120.899 σε μερική απασχόληση, ενώ 27.067 προσλήψεις αφορούν σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Σε 926.444 διαμορφώθηκε ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον περασμένο Μάιο, υποχωρώντας κατά -7,20% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 και κατά 8,56% έναντι του Μαΐου του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Μάϊο 2022, ήταν 919.236 άτομα.

Αύξηση τζίρου στην εγχώρια βιομηχανία

Αύξηση 33,3% παρουσίασε o τζίρος στη εγχώρια βιομηχανία τον περασμένο Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 53,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2022 ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Απριλίου 2022,εμφανίζεται μειωμένος κατά 2,6%.