Οικονομικά

Ηλεκτρονικά η ενημέρωση από ΑΑΔΕ για όσους απώλεσαν την ρύθμιση

Ηλεκτρονικές επιστολές σε περισσότερους από 200.000 φορολογούμενους που απώλεσαν τις ρυθμίσεις των 120 και 72 δόσεων έως και την 1η Φεβρουαρίου, καθώς δεν πλήρωναν τις δόσεις, ετοιμάζεται να στείλει η ΑΑΔΕ. Η φορολογική διοίκηση θα ενημερώνει τους οφειλέτες του Δημοσίου για την ευκαιρία που έχουν να επανενταχθούν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, εφόσον υποβάλουν αίτηση έως και τις 31 Ιουλίου και θα υπογραμμίζει τα ευεργετήματα που προκύπτουν με την αναβίωση των ρυθμίσεων, όπως είναι η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, η αναστολή πλειστηριασμού, το ξεμπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών.

Σωρεία ελέγχων προγραμματίζει η ΑΑΔΕ

Τη διενέργεια 179.100 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, την έκδοση 25.000 πράξεων επιβολής επιπλέον φόρων και προστίμων για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και την πραγματοποίηση 80.000 τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογούμενους που είτε δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους είτε εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προγραμματίζει για το τρέχον έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), σύμφωνα με το πλήρες κείμενο του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου της.

Επιπλέον, βάσει των όσων αναφέρονται στο νέο Ε.Σ., κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα ενεργοποιηθούν νέα ηλεκτρονικά εργαλεία όπως το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» το οποίο από το Μάιο θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές των Δ.Ο.Υ. και της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που διενεργούν επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους με tablet να έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και το φορολογικό παρελθόν του ελεγχόμενου επαγγελματία ή της ελεγχόμενης επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου σημειώματα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Σε αναμονή της επιβεβαίωσης για το χρέος και το έλλειμμα

Δύο ενδιαφέροντα στοιχεία αναμένεται να «αποκαλυφθούν» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 21 του μηνός. Το πρώτο αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την πορεία του χρέους και του ελλείμματος των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το σύνολο του 2022. Το δεύτερο σχετίζεται με την «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει ότι πέρυσι η Ελλάδα κατάφερε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σταθερότητας στις διεθνείς αγορές. Μένει να επιβεβαιωθεί σε λίγες ημέρες από τη Eurostat, ότι η Ελλάδα σταμάτησε να παράγει πρωτογενή ελλείμματα ένα χρόνο νωρίτερα και από το 2023 και μετά θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα.

Έτοιμη η πλατφόρμα για αιτήσεις μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης

Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για μετατροπή συμβάσεων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει αθρόα συμμετοχή επιχειρήσεων, που προέρχονται από τους κλάδους του λιανεμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης, καθώς εκεί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μαζική υπογραφή συμβάσεων μερικής απασχόλησης, που τώρα θα μπορούν να αντικατασταθούν από αντίστοιχες πλήρους απασχόλησης.

Το καλοκαίρι η σύνδεση των πρώτων ταμειακών με τα POS

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ έχει αρχίσει. Βασικός στόχος παραμένει εντός του έτους το σύστημα να λειτουργεί σε όλο το εύρος της οικονομίας, αποτελώντας ένα ακόμα «όπλο» περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού αναμένεται να διασυνδεθούν συνολικά 400.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Έως τις 30 Ιουνίου, στον νέο μηχανισμό θα μπουν οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και μέχρι τις 31 Ιουλίου όσες έχουν κύκλο εργασιών άνω των 100.000 ευρώ. Βέβαια για κάποιες επιχειρήσεις με παλαιές ταμειακές μηχανές και προβληματικούς μηχανισμούς (μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών) η έναρξη θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10 μήνες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι επιπλέον 140.000 ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι τράπεζες ανησυχούν για οριζόντιο πάγωμα πλειστηριασμών

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών κρούουν οι servicers αλλά και οι τράπεζες, καθώς όπως σημειώνουν με νόημα πηγές της αγοράς «τέτοιου είδους μέτρα προσφέρονται σε προεκλογικές περιόδους…».

Με την εκλογική περίοδο να… τραβάει μέχρι τα μέσα Ιουλίου (αν πάμε σε δεύτερες εκλογές) και τον Αύγουστο να μη γίνονται πλειστηριασμοί βάσει νόμου, τα περιθώρια για τους servicers, ώστε να πετύχουν τα business plans των τιτλοποιήσεων, καθώς το περίπου 20% των ανακτήσεων γίνεται μέσω πλειστηριασμών, στενεύουν. Και υπενθυμίζουν ότι οι τιτλοποιήσεις φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αν προστεθεί και η προεκλογική περίοδος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών (Οκτώβριος 2023) φτάνουμε αισίως στον Νοέμβριο.

Φωτιά με τις αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες

Φωτιά έχουν βάλει στα δάνεια οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Παρά τα προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών που ανακοίνωσαν τράπεζες και servicers με στόχο να μπουν για ένα χρόνο στον «πάγο» τα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων αρχής γενομένης από τις 2 Μαΐου, το κόστος εξυπηρέτησης έχει ήδη εκτοξευθεί σημαντικά. Με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3% και το Euribor 3μήνου στο 3,17%, οι μηνιαίες δόσεις των δανείων έχουν ήδη υποστεί σημαντικές αυξήσεις.