Οικονομικά

Αυτοματοποιημένη η διασταύρωση στοιχείων από την ΑΑΔΕ στις συναλλαγές των επιχειρήσεων

Από την αρχή του 2023, η εφορία θα μπορεί να προχωρά σε έλεγχο και διασταυρώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων καθημερινά, μέσω του νέου συστήματος «διασύνδεσης συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών» (ΕFT POS).  Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει άμεσα εικόνα για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται σε μία επιχείρηση, τον τρόπο πληρωμής αλλά και το πώς κινούνται οι εισπράξεις και η απόδοση των υποχρεώσεων της στο Δημόσιο.

Με το νέο σύστημα, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Κατάργηση ενδιάμεσων εκπτώσεων με σχέδιο νόμου

Στην κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων κυρίως εμπόρων. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου, που βρίσκεται στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, «καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα».

Ως εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, ορίζονται οι εξής:

  • Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
  • Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με νέα εργαλεία στήριξης μικρομεσαίων η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Με καινοτόμα και ευέλικτα εργαλεία και στόχο ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων να αυξηθεί σε 100.000, από 40.000 που είναι σήμερα, προχωρά στη νέα εποχή για την ελληνική οικονομία η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), η οποία είναι έτοιμη να διοχετεύσει στην αγορά επιπλέον 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα «κουμπώσει» με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, η ΗDB στοχεύει στο να λάβει πιστοποίηση, ώστε ΕΕ να της εκχωρεί απευθείας κονδύλια χρηματοδότησης.

Όπως προκύπτει από μελέτη (Wifor study/Metron Analysis 2021), για κάθε 1 ευρώ που χορηγείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο ελληνικό ΑΕΠ εισέρχονται επιπλέον 2 ευρώ. O αντίκτυπος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει η ΗDB -ειδικότερα 41.000 νέα δάνεια, 8,5 δισ. ευρώ εγκρίσεις δανείων και 8,4 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις- προσμετράται σε 238.000 απασχολούμενους, 18.600 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση 6,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ.

Συνεχίζεται το “ράλι” των τιμών φυσικού αερίου

Χωρίς φρένα συνεχίζεται το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς από σήμερα οι ροές από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα είναι μειωμένες στο 20% της δυναμικότητάς του. Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Αύγουστο (TTF) εκτοξεύθηκε πάνω από τα 227 ευρώ η μεγαβατώρα στις 10.20, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε λίγο και διαμορφώθηκε στα 219 ευρώ στις 10.40, με άνοδο 10%. Σημειωτέον, ότι η τιμή του TTF στο κλείσιμο της Παρασκευής ήταν 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή έχει αυξηθεί μέσα σε τρεις ημέρες κατά 42%.

Αύξηση εκδιδόμενων αποφάσεων συνταξιοδότησης ΕΦΚΑ

Ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους κατέγραψε ο e ΕΦΚΑ, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση ΑΤΛΑΣ Ιουνίου. Αναλυτικά, οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 138.946. Πρόκειται για αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019.