Οικονομικά

Αύξηση πληθωρισμού με συνέπεια αύξηση φορολογικών εσόδων

Σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ υπερέβησαν τον στόχο τα έσοδα από ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα του πληθωρισμού, που φούσκωσε τις τιμές και κατά συνέπεια και τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα φορολογικά έσοδα το α’ εξάμηνο ήταν αυξημένα κατά 17% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 24.673 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3.584 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η υπερεκτέλεση αυτή, οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα.

Από την Άνοιξη, οι αποφάσεις για κατώτατο μισθό

Η διαδικασία για το επίπεδο του κατώτατου μισθού να ανοίξει πάλι τον Ιανουάριο, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Οι όποιες αποφάσεις για περαιτέρω άνοδο μέσα στο 2023 θα ληφθούν, όπως είπε, την ερχόμενη Άνοιξη.

Σχετικά με το σε ποιες επιχειρήσεις επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ανέφερε ότι θα γίνει σε εταιρείες ασφαλιστικές και υπηρεσιών ασφάλειας, ενώ στη βιομηχανία επίσης θα επεκταθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Προς νέα παρέμβαση για τιμολόγια ρεύματος

Και νέα παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις υπερβολικής αύξησης των παγίων, οι οποίες όπως ανέφεραν δυσχεραίνουν την σύγκριση των χρεώσεων (ευρώ ανά κιλοβατώρα) από τους καταναλωτές. Τα οικιακά τιμολόγια Αυγούστου, παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, τόσο στη χρέωση της κιλoβατώρας όσο και στο πάγιο. Η χρέωση της ενέργειας – αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις – επιστρέφει στο επίπεδο των 15-17 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

My ΤΕΚΑ από το Φθινόπωρο

Ξεκινάει το φθινόπωρο η εφαρμογή Μγ ΤΕΚΑ, αρχικά για μη μισθωτούς και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για μισθωτούς ασφαλισμένους, οι οποίοι θα ενταχθούν στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Η πεποίθηση που εκφράζεται από το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει συσσωρευθεί κεφάλαιο ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Ήδη το Ταμείο, μετρά στο δυναμικό του 50.000 ασφαλισμένους. Μέχρι τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα έχουν φτάσει τους 80.000, ενώ 30.000 είναι οι εργοδότες που έχουν ασφαλίσει το προσωπικό τους στο ΤΕΚΑ. Μέχρι το 2050 αναμένεται η αύξηση να είναι γεωμετρική με 2,5 εκατ. ασφαλισμένους και το μικρό ποσό των 4 εκατ. σε κεφάλαια θα έχει φτάσει τα 56 δισ., καθιστώντας το ΤΕΚΑ τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.