Οικονομικά

Σήμερα τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Σήμερα Δευτέρα ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, όπως προβλέπει η υποχρέωση για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι τιμές που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα είναι χωρίς ρήτρα, αλλά υψηλότερες από την αρχική τιμή των συμβολαίων και εκτιμάται, με βάση την πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις τιμές του φυσικού αερίου τον Ιούλιο, ότι δεν αποκλείεται να είναι άνω των 50 λεπτών η κιλοβατώρα.

Ανοίγει προσεχώς το Fuel Pass 2.

«Ανοίγει» εντός της τρέχουσας εβδομάδας η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων, το λεγόμενο Fuel Pass 2. Η πληρωμή των ποσών στους δικαιούχους μάλιστα θα γίνει άμεσα προκειμένου να εξαργυρωθεί από τους οδηγούς κατά τις θερινές τους διακοπές. Αυτή την φορά τα εισοδηματικά όρια εξαρτώνται από τον αριθμό μελών της οικογένειας, όμως η «ψηφιακή επιταγή» που θα αποδοθεί στους δικαιούχους, θα είναι μεγαλύτερης αξίας από εκείνη του πρώτου κύκλου.

-Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

-Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα. Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.

Με εγκύκλιο Πιτσιλή, η ορθή εφαρμογή διατάξεων για πρόστιμα εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων

Νέα δεδομένα έρχονται στη διαδικασία επιβολής προστίμων περί εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου. Πιο συγκεκριμένα, αναλυτικές διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων περί μη επιβολής προστίμου σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον προς καταβολή ποσό, σε σχέση με την αρχική δήλωση, δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, παρέχει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γ. Πιτσιλής, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας (υπ’ αριθμόν Ε.2053/ 21-7-2022).

Επιλαχόντα, τα επενδυτικά σχέδια για την επιχορήγηση τουΜεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα”

Τα επενδυτικά σχέδια που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης, καθώς και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, κρίνονται ως επιλαχόντα , για να λάβουν ενίσχυση στο πλαίσιο του καθεστώτος “Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα” του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Στόχος του εν λόγω καθεστώτος, που σημειωτέον είναι το πρώτο από τα 13 θεματικά καθεστώτα, είναι n τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, οι οποίες θα ενταχθούν στις ενισχύσεις του, καθώς και η καινοτόμος και εξωστρεφής ανάπτυξη και μεγέθυνσή τους. Το μέγιστο ύψος της ενίσχυσης, μπορεί να ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ για φορολογικές απαλλαγές και στα 3 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ή επιδότηση. Επισημαίνεται ότι από τις ενισχύσεις της επιχορήγησης και της επιδότησης αποκλείονται οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Με κέρδος και… κόστος για τις Τράπεζες η αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους οι ελληνικές τράπεζες για τα κόστη και τα οφέλη από τα την άνοδο των επιτοκίων τώρα πια που μιλάμε επί πραγματικής βάσης δηλαδή τώρα που η ΕΚΤ προχώρησε στην άνοδο των επιτοκίων μετά από 11 χρόνια.

Σαφέστερη εικόνα οι τράπεζες θα δώσουν μέσα από τα αποτελέσματα εξαμήνου που θα ανακοινωθούν στις 28 Ιουλίου για τη Eurobank και την Εθνική στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου η Πειραιώς. Τα πράγματα έδειχναν περισσότερο αισιόδοξα πριν την ανακοίνωση της πρώτης αύξησης των επιτοκίων μετά από 11 χρόνια από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, λένε οι αναλυτές. Η αύξηση των επιτοκίων υπόσχεται κερδοφορία δημιουργεί όμως και κόστη για τις τράπεζες των οποίων τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

Αλλαγές του σχεδίου μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου

Αλλαγές στο σχέδιο της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% στο επόμενο οκτάμηνο, συζητούνται στην ΕΕ, μετά τις αντιδράσεις αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός την επόμενη εβδομάδα.

Εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 χωρών της ΕΕ συζήτησαν προχθές για τις αλλαγές, ενώ η συζήτηση αναμένεται να συνεχισθεί και αύριο, καθώς φαίνεται ότι οι διαφορές παραμένουν ακόμη μεγάλες.

Με κίνδυνο … παραγραφής χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, ΦΠΑ.

Πρόκειται για υποθέσεις που υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν εάν δεν κλείσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες.  Η χρονιά «κλειδί» είναι το 2016, καθώς για όσες περιπτώσεις είχαν προκύψει τότε, θα πρέπει έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς όχι μόνο να εκδοθεί καταλογιστική πράξη, αλλά θα πρέπει και να κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο.

Πρόκειται για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ο διοικητής της ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολές στους φοροελεγκτές να επικεντρωθούν σε αυτές και να «τρέξουν» γρήγορα τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να στείλουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα ειδοποιητήρια με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογουμένους.

Σύντομα η λήξη προθεσμμίας για ενστάσεις στο Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Λίγα 24ωρα έχουν στην διάθεσή τους προκειμένου να υποβάλουν ένσταση, όσοι εκτιμούν πως το ποσό που τους εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» είναι μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε ή εκείνοι που θεωρούν πως δεν υπολογίστηκαν ορθά τα κριτήρια για την μοριοδότησή τους. Όπως όλα δείχνουν πάντως ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα αυξηθεί σταδιακά ώστε να επιδοτηθούν όλοι –και οι σχεδόν 900.000- όσοι υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα.

 Σε πρώτη φάση βέβαια θα πάρουν το «εκπτωτικό κουπόνι» για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών μόλις 150.000 οικογένειες, που θα χρηματοδοτηθούν από το διαθέσιμο κονδύλι. Αφού υποβληθούν λοιπόν ενστάσεις στις αρχές Αυγούστου, θα αναρτηθούν οι τελικές λίστες με τους δικαιούχους της επιδότηση.