Οικονομικά

Μέχρι και τα 2,5 δις οι οφειλές του Κράτους σε ιδιώτες

Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ εξακολουθεί να οφείλει το κράτος στους ιδιώτες έως και τον περασμένο Ιούλιο, όπως αποτυπώνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Από αυτό το ποσό, τα 1,780 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, ενώ τα 697 εκατομμύρια είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, με τα 291 εκατομμύρια ευρώ να εκκρεμούν πάνω από 90 ημέρες.

Ο έλεγχος συνδέεται με την ολοκλήρωση των 22 προαπαιτούμενων που οδηγούν στην εκταμίευση δόσης 748 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, που εκκρεμεί από το 2019. Μεταξύ των προαπαιτούμενων είναι η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς συντάξεις.

Ελπίδες για αύξηση φοροεισπράξεων το 2023

Το δημόσιο ευελπιστεί ότι οι εισπράξεις συνολικά από τους φόρους το επόμενο έτος θα ανέλθουν σε 56,190 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,582 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, οπότε και αναμένεται να διαμορφωθούν σε 54,608 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά δε τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού 2023, σε δημοσιονομική βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 61.488 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 527 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του 2022, λόγω της προβλεπόμενης μεγέθυνσης της οικονομίας. Τα ανωτέρω, προκύπτουν από το κείμενο του προσχεδίου του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2023. Με αρκετούς όμως αστάθμητους παράγοντες, λόγω πρωτίστως του ενεργειακού πολέμου στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει και νέο πακέτο φορολογικών παρεμβάσεων 2,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και 1,06 δισ. ευρώ μέτρων στο σκέλος των δαπανών.

Εγκρίθηκε για την Ελλάδα το πρόγραμμα των 800εκ. € για μη οικιακούς καταναλωτές ρεύματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, ένα πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρών μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις απότομες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούνται από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση και τις σχετικές κυρώσεις και αντίμετρα.

Στο μέτρο, θα μπορούν να υπαχθούν μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πλήττονται από την κρίση, οι οποίοι είτε

i) έχουν συνάψει σύμβαση για μεταβλητό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή ενέργειας δεν υπερβαίνει τα 35 kVA

ii) λειτουργούν ως αρτοποιεία (ανεξάρτητα από το όριο παροχής) ή

iii) έχουν αγροτικό τιμολόγιο (ανεξάρτητα από το όριο παροχής).

Από την 1η Οκτωβρίου 2022 και εξής, το μέτρο θα καλύπτει την κατανάλωση έως και 2 000 kWh μηνιαίως για μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή ενέργειας έως και 35 kVA.