Οικονομικά

Δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για την επιδότηση των καυσίμων, η οποία κυμαίνεται από 30- 55 ευρώ συνολικά για το τρίμηνο Απριλίου Ιουνίου, έχουν από χθες οι ιδιοκτήτες οχημάτων εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ανάλογα με τον ΑΦΜ:

26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1.

27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3.

28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5.

29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7.

30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από 1/5/2022 και εξής είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ. Μέχρι χθες το βράδυ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 200.000.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται με χρήση των κωδικών Taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Αύξηση σύνταξης με παράταση εργασιακού βίου

-Μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ το μήνα μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο έως και πέντε χρόνια.

Το ποσό της σύνταξης αυξάνεται για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την συμπλήρωση 35 ετών απασχόλησης και έως 40, καθώς είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι συντελεστές.

Όσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Άνοιγμα για μέτρα απέναντι στην ακρίβεια

-Η έξοδος στις αγορές και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα ανοίγουν τον δρόμο για λελογισμένες παροχές προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η σχεδόν κατά 500 εκατ. ευρώ υπέρβαση εισπράξεων από τον ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, μαζί με το ποσό που θα αντληθεί από την έξοδο στις αγορές, διευκολύνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης για μέτρα ενίσχυσης απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Από αυτές τις δύο δεξαμενές θα αυξηθεί ο κουμπαράς που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή μέτρα-ανάχωμα κυρίως απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Αναβάθμιση από Standard & Poor’s

-Τη δική τους συμμετοχή είχαν οι ελληνικές τράπεζες στην τελευταία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα από τη Standard & Poor’s, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, σε ΒΒ+ από ΒΒ με σταθερές προοπτικές.

Για μια ακόμη φορά αναγνωρίστηκε η καθοριστική πρόοδος και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων, κυρίως λόγω της χρήσης του σχήματος «Ηρακλής» που θα οδηγήσει τον σχετικό δείκτη στο 8% του συνολικού  χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του 2022.

Αυξημένα έσοδα από Φ.Π.Α.

Αυξημένα κατά 496 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα από τον ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο και πάνω από 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Παράλληλα και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος είναι αυξημένες κατά 315 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, εξέλιξη που δείχνει την ανθεκτικότητα των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης τού κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμμα ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,33 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11,96 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,34 δισ. ευρώ ή 10,1% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.

Ασφαλιστικές εισφορές για τίτλους κτήσης

Στα τέλη Μαΐου προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν λάβει αποδοχές μέσω τίτλων κτήσης, με εφαρμογή δόσεων για οφειλές που έχουν ως αφετηρία το 2020.

Πρόκειται για μια διαδικασία που κινείται ταυτόχρονα σε δυο επίπεδα:

-Από τη μία είναι η εκκαθάριση των παλαιότερων οφειλών, κυρία για το 2020 και οπωσδήποτε έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

-Από την άλλη είναι και η ενεργοποίηση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, όπως προκύπτουν για όσους σε πραγματικό χρόνο αμείβονται με τίτλο κτήσης.

Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ότι οι εισφορές που επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας προκύπτουν με βάση την 1η ασφαλιστική κατηγορία, όπως έχει θεσμοθετηθεί.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

H τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκε έως 17% σήμερα καθώς η εταιρεία διαχείρισης του πολωνικού δικτύου αερίου ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για πιθανή περικοπή των ροών. Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασαν έως τα 107 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 το απόγευμα, έχοντας ανοίξει κάτω από τα 94 ευρώ, ενώ μετά από 40 λεπτά υποχώρησαν  στα 98,50 ευρώ.