Οικονομικά

Σήμερα το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού με … «άγνωστους Χ»

Κατατίθεται σήμερα, για να διαφοροποιηθεί σε ορισμένα σημεία μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου τον Νοέμβριο, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, αφού θα πρέπει να προσαρμοστεί στις εξελίξεις, λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην οικονομία.

Το προσχέδιο, θα αποτυπώνει την επιστροφή στο πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς, όμως, θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος έως και τον Αύγουστο του 2023, ο πήχης κατεβαίνει πιθανότατα στο 0,7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,1%. Το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με πραγματικό ρυθμό της τάξης του 2,1%, καθώς για την Ελλάδα δεν θα υπάρχει σενάριο ύφεσης ανάλογο με αυτό που υπάρχει για την Ευρώπη. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 3%.

Ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, θα προβλέπει συνέχιση της ανάπτυξης, αλλά και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Ξεκινώντας από τα μέτρα στήριξης απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες, το επόμενο έτος θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση στις συντάξεις, μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί, τουλάχιστον 7% με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υψηλότερο από 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επεκτείνεται το μέτρο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, με συνολικό κόστος, μαζί με την κατάργηση στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ήδη ισχύει, 1,24 δισ. ευρώ. Επίσης μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται σε 870 εκατ. ευρώ. 

Αυξημένο και φέτος, το πετρέλαιο θέρμανσης

Αυξημένη τιμή σχεδόν κατά 12% σε σχέση με πέρυσι θα έχει το πετρέλαιο θέρμανσης κατά την πρεμιέρα του στην αγορά στις 15 Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί από 1,16 ευρώ το λίτρο πέρυσι, υπολογίζεται πως φέτος το κόστος του θα διαμορφωθεί πέριξ του 1,3 ευρώ, αφού αφαιρεθεί και η έκπτωση του 0,25 ευρώ το λίτρο που προκύπτει κατά την «παράδοση», λόγω της κρατικής επιδότησης.

Αν και φέτος η παρέμβαση του Κράτους, προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος από τα υψηλά κόστη του πετρελαίου στα νοικοκυριά είναι τετραπλή, ξανά το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπει στην αγορά με ακριβότερη τιμή σε σχέση με εκείνη της περασμένης χρονιάς.

Έως τον Αύγουστο του 2023 η επιδότηση στο ρεύμα εκτός …απροόπτων

Έως και τον Αύγουστο του 2023 θα συνεχίσει να «τρέχει» η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος βάσει των σχεδιασμών του Υπουργείου Οικονομικών. Χωρίς αυτό βέβαια, να αποκλείει την πιθανή βίαιη διακοπή της, στην περίπτωση όμως που καταγράψουν δραματική βουτιά οι τιμές της ενέργειας ή την συνέχισή της και το επόμενο φθινόπωρο, αν δεν αποκλιμακωθούν τα τιμολόγια ρεύματος. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το στοιχείο ότι από την στήριξη που μέχρι σήμερα έχει χορηγηθεί για το ρεύμα τα 2/3 κατευθύνονται προς τις επιχειρήσεις.

Από το νέο έτος η αύξηση συντάξεων

Σωρευτική αύξηση του εισοδήματός τους η οποία μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο ύψος μιας επιπλέον σύνταξης έως το τέλος του 2023, θα δει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, περίπου 2,08 εκατ., ως αποτέλεσμα τεσσάρων παρεμβάσεων της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα και έως το τέλος του χρόνου με την σύνταξη Ιανουαρίου:

• θα εφαρμοστεί η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε για 1 εκατ. συνταξιούχους,

• θα αυξηθεί το εισόδημα σε 150.000 συνταξιούχους από την 4η δόση του επανυπολογισμού για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης,

• θα καταβληθεί η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους,

• ενώ με την σύνταξη Απριλίου, πιθανότατα, θα ενεργοποιηθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η αύξηση 7-8% στις συντάξεις για 1,5 εκατ. ασφαλισμένους.

Το ακριβές ποσό της αύξησης, θα προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες το 2023, καθώς συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη και θα πρέπει να ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου την τρέχουσα χρονιά.

Παραμένει στο 12,2% η ανεργία

Αμετάβλητη στο 12,2% παρέμεινε η ανεργία τον Αύγουστο, συγκριτικά με τον φετινό Ιούλιο, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το 6% που καταγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (6,6% για τις χώρες της Ευρωζώνης) κατά τον ίδιο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ και από τη Eurostat, προκύπτει ότι η ανεργία στη χώρα υποχώρησε από το 13,7% του Αυγούστου του 2021, χωρίς όμως να φαίνεται ότι έχει δυναμική για να κινηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για έκτο συνεχή μήνα, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2022 και μετά, όλες οι μετρήσεις της ανεργίας στην Ελλάδα κυμαίνονται πτωτικά ή σταθεροποιητικά, αλλά σε πολύ μικρό εύρος, δηλαδή από 12,8% έως 12,2% το πολύ.