Οικονομικά

Τι προβλέπει για τις επιχειρήσεις η νέα ΚΥΑ – ποιοι κερδίζουν έκπτωση στο εισόδημα, ως 100% για επενδύσεις

Τη δυνατότητα να κερδίσουν προσαυξημένη έκπτωση, που φτάνει ακόμα και στο 100%, από το φορολογητέο εισόδημα έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις οι οποίες αφορούν τους τομείς της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και της ψηφιοποίησης την περίοδο 2023-2025.

Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι δικαιούχοι της έκπτωσης είναι:

α) φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και

β) νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, εφόσον χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία είτε δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση, είτε δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους και εκτελούν έργα ή δραστηριότητες, με σκοπό την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και της ψηφιοποίησης. Δείτε όλη η Απόφαση στην Τράπεζα Πληροφοριών e-nomothesia.gr:

https://www.e-nomothesia.gr/kat-epikheireseis/kya-139818-eks-2022.html

Νέο αίτημα της χώρας για πληρωμή από Ταμείο Ανάκαμψης

-Δεύτερο αίτημα πληρωμών συνολικού ύψους 3,65 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης υποβάλλει σήμερα η Ελλάδα με αποτέλεσμα οι συνολικοί πόροι προς τη χώρα έως το τέλος του έτους να φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, γίνεται μετά την ικανοποίηση των 25 προαπαιτούμενων για τις επιδοτήσεις και την κάλυψη εκ των προτέρων 3 προαπαιτούμενων για τα δάνεια, με αποτέλεσμα 1,8 δισ. ευρώ των δανείων τα οποία θα εισέρρεαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να έρχονται έως το τέλος του έτους. Έτσι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που υποβάλλει στην πράξη τρίτο αίτημα πληρωμής (με την επιτάχυνση του αιτήματος για τα δάνεια που συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο αίτημα) και συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 χωρών με δεύτερη πληρωμή.

6,5% η αύξηση δαπάνης των νοικοκυριών από το 2020

Σε 17.037 ευρώ ανήλθε η μέση ετήσια δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για αγορές το 2021, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,6% (1.055,52 ευρώ), σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η συνολική ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών πέρυσι ανήλθε σε 69,403 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5% σε σύγκριση με το 2020.

Σε πραγματικούς όρους, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών, αυξήθηκε σε ποσοστό 1,4% ή 240,48 ευρώ, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2020 (5,1%). Ομοίως, η μέση ετήσια δαπάνη για κάθε άτομο, το 2021, ανήλθε σε 6.669 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6,6% ( 413,40 ευρώ ετησίως) σε σύγκριση με το 2020.

Ανοδική η τάση του κόστους χρήματος και των επιτοκίων

Μεταξύ 9,20% και 9,30% κινούνται τα επιτόκια βραχυχρόνιων χορηγήσεων για τις επιχειρήσεις, ενώ στα κεφάλαια κίνησης το επιτόκιο βρίσκεται στο 8,5%. Το κόστος χρήματος γίνεται ακριβότερο και οι επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και τα νοικοκυριά, έχουν στην παρούσα φάση «μαξιλάρι» ρευστότητας από τις αυξημένες καταθέσεις, λόγω της περσινής αποταμίευσης αλλά και των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος χρήματος ανεβαίνει και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι τα επιτόκια θα ανέβουν 1%-1,25%, ενώ με περαιτέρω άνοδο κατά 50-70 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023, όταν θα συνεδριάσει η ΕΚΤ,  η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να φτάσει και το 2%.