Οικονομικά

Προς παράταση των δυο μέτρων στήριξης πληττόμενων

Σε «στοχευμένη» παράταση και για τον μήνα Ιούνιο δύο βασικών μέτρων στήριξης, όπως είναι το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, αλλά θα αφορούν μόνο συγκεκριμένους κλάδους.

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα επικεντρωθεί κυρίως στον τομέα του τουρισμού αλλά και στην εστίαση, καθώς οι κλειστοί χώροι -που έχουν υποχρεώσει πολλές επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές- δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το τέλος Ιουνίου.

Αντίστοιχης λογικής θα είναι και η εφαρμογή του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ενοικίων για τον μήνα Ιούνιο. Θα επιλεγούν δηλαδή οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές για τμήμα ή για ολόκληρο τον Ιούνιο.

Επιστροφή φόρων για μικρομεσαίους

Επιστροφές φόρων σε περισσότερους από 1.000.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και κάθετη πτώση έως και 80% στις φορολογικές επιβαρύνσεις περισσοτέρων από 1.900.000 μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων φέρνουν τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Βασική αιτία θα είναι οι εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Επιπλέον, με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια ή θα μπορούν να λάβουν αυξημένα τα επιδόματα αυτά αν είναι ήδη δικαιούχοι, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν και δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Ξεκινά η επιδότηση παγίων μέσω ΑΑΔΕ

Ξεκινά η πρώτη φάση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δύο είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα:

-να υποβάλουν, μέχρι τη 17η Ιουνίου 2021, την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

-να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Σκοπός του προγράμματος είναι μέσω πιστωτικού που θα λάβουν, να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021

Οι  επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες θα πρέπει πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια :

-να απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1ηΑυγούστου 2020 ή κατά την 28ηΟκτωβρίου 2020 ή κατά την 1ηΜαΐου 2021,

-να ανήκαν την 31ηΔεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,

-να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,

-να είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,

-να είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,

-να μην ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Απαλλαγή ή μείωση του «πέναλτυ» από e-δαπάνες

Περίπου 1.300.000 φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% των συνολικών πραγματικών εισοδημάτων του 2020 με e-δαπάνες και κινδύνευαν να επιβαρυνθούν φέτος με το «πέναλτι» του 22% επί των ποσών που δεν κάλυψαν, είτε γλιτώνουν πλέον από τον κίνδυνο αυτό, είτε θα επιβαρυνθούν με σημαντικά μειωμένο «πέναλτι».

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι οι αλλαγές που επήλθαν στις διατάξεις οι οποίες προβλέπουν την υποχρέωση κάθε φορολογουμένου φυσικού προσώπου να εξοφλεί κάθε χρόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ποσού ίσου με το 30% του συνολικού ατομικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές – αγροτικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση ακινήτων.

ΚΥΑ για παράταση δόσεων ασφαλιστικών εισφορών

Παράταση για άλλον ένα μήνα δίνεται στην καταβολή των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού COVID -19, σύμφωνα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών, απαιτητών έως 31.05.2021, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά έναν (1) μήνα. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση. Ολόκληρη η απόφαση στην ιστοσελίδα του Β.Ε.Α:  https://acsmi.gr/covid-19/

Επίκειται η έγκριση του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέσα στον Ιούνιο θα εγκριθεί από την Κομισιόν το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η προκαταβολή ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν. Οι αισιόδοξες αυτές δηλώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση της επικύρωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 από τα 27 εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε., ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Αίτημα ΠΟΜΙΔΑ για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών

Τον τερματισμό των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων και την επίλυση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων της διαδικασίας αποζημίωσης των εκμισθωτών ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας παράλληλα την έναρξη διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων – μισθωτών για τα θέματα αυτά.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε επί πλέον την άμεση ανακοίνωση για το τι θα ισχύσει κατά το μήνα Ιούνιο και αν θα υπάρξει ή όχι παρέμβαση στο θέμα της αποζημίωσης εκμισθωτών υπεκμισθωμένων ακινήτων.