Οικονομικά

Παράταση φορολογικών δηλώσεων

Ανακοινώθηκε και επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών η παράταση των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2021. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με σχετική απόφαση  του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, “παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021″ . Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληγε στις 30 Ιουνίου.

Αναλόγως δημοσιονομικού χώρου, οι νέες παρεμβάσεις

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους αμέσως επόμενους μήνες θα καθορίσει το αν θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του έτους. Κι αυτές όμως, όπως φαίνεται από την πορεία των εξελίξεων, θα εστιάζουν στο σκέλος του ρεύματος και των καυσίμων.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε εξαιτίας της υπέρβασης που κατεγράφη στα έσοδα του Μαΐου. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Νέα εφαρμογή ΑΑΔΕ e-statement

Έρχεται νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στο κινητό των φορολογουμένων για τις συναλλαγές τους με την εφορία, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Αρχής. Πρόκειται για την εφαρμογή e-statement που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και μέσω αυτής οι πολίτες θα ενημερώνονται σε μηνιαία βάση για τη φορολογική τους κατάσταση αλλά και για όλες τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέσω του λογαριασμού που διαθέτουν στο Taxisnet. Επίσης θα ενημερώνονται για τυχόν υποχρεώσεις τους όπως για τις οφειλές τους και τις δόσεις. Αναλυτική εικόνα θα έχουν και για τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς καθώς και για τα ποσά που τους κατέβαλε το Δημόσιο για αποζημιώσεις και επιδόματα.

Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος στα 3,7 δισ.

Κάτω των 500 ευρώ είναι η οφειλή του 53,4% των φορολογουμένων προς την εφορία, με το συνολικό χρέος να διαμορφώνεται στα 326 εκατ. και να αντιστοιχεί στο 0,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όμως, το 0,2% των οφειλετών ή διαφορετικά 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγκεκριμένα 90 δισ. ευρώ, με τα 66 δισ. να οφείλονται από νομικά πρόσωπα. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε το πρώτο τετράμηνο του έτους ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. προέρχονται από τη μη καταβολή φόρων.