Οικονομικά

Αναμένονται τα μέτρα για κάλυψη του υπέρογκου κόστους φυσικού αερίου

Με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και με τη συνεισφορά του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση στοχεύει να καλύψει τουλάχιστον το 50% της αύξησης και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Εκτιμήσεις της αγοράς, κάνουν λόγο για πενταπλάσιες τιμές στο φυσικό αέριο φέτος, αν η τιμή του TTF κινείται κοντά στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Από 1000 ευρώ που ήταν το μέσο ετήσιο κόστος για το φυσικό αέριο, αναμένεται να φτάσει τα 4-5.000 ευρώ.

Με το επίδομα για το φυσικό αέριο, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το εύρος των αυξήσεων και να κάνει δυνατή την αποπληρωμή των λογαριασμών. Ταυτόχρονα, αναφέρουν πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν και κίνητρα εξοικονόμησης, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου.

Προς … επιβολή πλαφόν κέρδους σε ξύλο και πέλετ

«Δεν είναι λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ σε σχέση με πέρυσι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και προανήγγειλε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. «Για να το φρενάρουμε, θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, συζητάμε ποιον μήνα αναφοράς θα ορίσουμε» είπε ο υπουργός στον ΣΚΑΙ.

Στην διαβούλευση το νέο «μίνι – ασφαλιστικό» – ποιοι φαίνονται κερδισμένοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος έως την ημέρα που θα κατατεθεί το μίνι- ασφαλιστικό στη Βουλή. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση το εν λόγω νομοσχέδιο, που φέρνει ανατροπές σε μια σειρά από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα.  Διαγραφή χρεών για σχεδόν 250.000 επαγγελματίες, πλαφόν στις επικουρικές, ρυθμίσεις για ένστολους, αύξηση των δόσεων αποπληρωμής οφειλών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το μίνι-ασφαλιστικό.

Ορίζονται ακόμη με το μίνι – ασφαλιστικό, τα 10 έτη ως χρονικό όριο παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, μετά και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, η οποία ίσχυε, έως σήμερα, είναι αντισυνταγματική.

«Κερδισμένοι» από τη μείωση του χρόνου παραγραφής, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με μη βεβαιωμένα χρέη. Με την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών, και εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει. Από 1/1/2027 ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα πέντε έτη.

Με …παγίδες το νέο πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης

Παγίδες» κρύβει για τους νέους που θα θελήσουν να λάβουν φθηνά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, το νέο πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης. Το κυμαινόμενο επιτόκιο, ο πλειστηριασμός όταν «κοκκινίζει» το δάνειο και η αγορά μόνον παλαιάς κατοικίας, είναι –μεταξύ άλλων- μερικές παράμετροι του νέου προγράμματος.

Το επιτόκιο των συγκεκριμένων ειδικών δανείων, μπορεί να διαμορφώνεται τώρα κοντά στο 1%, είναι όμως κυμαινόμενο, επηρεάζεται δηλαδή από την μεταβολή των επιτοκίων της ΕΚΤ. Εντούτοις, είναι στο ¼ των επιτοκίων που υπάρχουν στην αγορά.