Οικονομικά

Τελευταία προθεσμία για δικαιολογητικά επιστρεπτέας

Λίγες ημέρες απομένουν έως το τέλος του μήνα οπότε και λήγει η προθεσμία για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του «δανείου» εφάπαξ και μάλιστα με τόκο.

Με βάση τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι επιχειρηματίες, δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Μαΐου ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν, ότι, τήρησαν τον όρο της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις, και επί του επιστρεπτέου ποσού που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022 επιβάλλονται τόκοι από την 1η Δεκεμβρίου 2022.  Η αρμόδια επιτροπή των ενστάσεων έχει περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου για να ελέγξει τα αιτήματα  όσων αποκλείστηκαν από την χορήγηση των δανείων.

Ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας

Υπενθύμιση να ανανεώσουν την ασφαλιστική  τους ικανότητα για το ασφαλιστικό έτος 2023, απευθύνει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ   στους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους) που δεν έχουν ακόμα κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη, όταν, για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από πέρυσι – κατ’ εξαίρεση – ισχύει ειδική ρύθμιση, που ανανεώθηκε εφέτος. Σύμφωνα με αυτή, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πλεόνασμα 2.443 εκ. έναντι στόχου για έλλειμμα 869εκ.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.443 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 799 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022, παρουσιάζεται σύμφωνα με τα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2023.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 789 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.829 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 3.316 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

13,2% αύξηση τζίρου λιανικής

Στο ύψος των 14,88 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας το α’ τρίμηνο εφέτος, σημειώνοντας αύξηση 13,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,15 δισ. ευρώ και μείωση 15,1% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 17,52 δισ. ευρώ.

Μείωση στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα

Μείωση 21,7% καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα εκδόθηκαν 1.522 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 353.421 m2 επιφάνειας και 1.436.015 m3 όγκου. Με αποτέλεσμα, να υπάρξει μείωση κατά 15,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 14,2% στην επιφάνεια και μείωση κατά 21,7% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.