Οικονομικά

Ψηλότεροι φόροι από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων

Σημαντικά υψηλότερους φόρους, από αυτούς που αναλογούν στα πραγματικά τους εισοδήματα, αποκάλυψαν οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 για πάνω από 1,748 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς πιάστηκαν στα δίχτυα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2020 ήταν μια χρονιά που λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή των τεκμηρίων, για όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, αφού η οικονομία ήταν κλειστή.

To ποσό της τεκμαρτής δαπάνης, άγγιξε τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή οι φορολογούμενοι ενώ δήλωσαν εισοδήματα 3 δισ., τους προστέθηκε έξτρα εισόδημα σχεδόν 6 δισ. Ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό φορολογητέο εισόδημα, να φτάσει τα 9 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο κίνδυνο, διατρέχουν και για το 2023 οι φορολογούμενοι που προχώρησαν ή θα προχωρήσουν φέτος, στην αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου, ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, ή κληρονομιά, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό τους εισόδημα να υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα.

Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις από 2023

Αυξάνονται με την έλευση της χρονιάς, οι αποδοχές των συνταξιούχων κατά 7,75%. Η εθνική σύνταξη από τα 384, διαμορφώνεται στα 413,76 ευρώ. Από 4.608 ευρώ η αύξηση του ανώτατου ορίου σύνταξης, φτάνει στα 4.965,12 ευρώ. Η αύξηση του ανώτατου ορίου επικουρικής σύνταξης, φτάνει από τα 1.382,40 στα 1.489,54 ευρώ.

Επιπλέον, έχουμε αύξηση της σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος, από τα 768 ευρώ στα 827,52 ευρώ. Το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου, για όποιον είναι ασφαλισμένος από 20 έτη και πάνω, διαμορφώνεται από τα 384 στα 413,76 ευρώ.

Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ (και ανασφάλιστων υπερηλίκων) φτάνει από τα 360 στα 387,90 ευρώ. Υπάρχει δε και έμμεση αύξηση λόγω της κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης, για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω.

Συνταξιοδότηση με τα μεταβατικά όρια και αύξηση ορίου για τις μειωμένες

Από 56 και 9 μήνες για τις μητέρες ανηλίκων, έως τα 61 και 9 μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κυμαίνεται η «γκάμα» των ηλικιών εξόδου των ασφαλισμένων που έχουν ακόμα και το 2023 το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα μεταβατικά όρια ηλικίας, νωρίτερα από τα 62 και τα 67 έτη.

Πρόκειται για λίγες χιλιάδες εναπομείναντες εργαζόμενους, κυρίως για γονείς και ασφαλισμένους με 35ετία στο δημόσιο τομέα, μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό και ασφαλισμένους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Παράλληλα, νέα αυξημένα όρια ισχύουν στο δημόσιο από την 1/1/2023 για τις μειωμένες συντάξεις, καθώς σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, το όριο για τις μειωμένες, θα είναι πλέον το 62ο έτος.

Παράταση στην εξώδικη Επίλυση Φορολογικών Διαφορών

Άλλη μία ευκαιρία σε φορολογούμενους που θέλουν να «κλείσουν» τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» τους με την Εφορία και προκειμένου να αποφύγουν την πολυετή αναμονή στα δικαστήρια, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Όσοι αμφισβητούν τις ελεγκτικές αρχές για παραβάσεις που τυχόν τους έχουν καταλογίσει, μπορούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, να επιχειρήσουν να «κουρέψουν» ή και να διαγράψουν πρόστιμα.

Με απόφασή του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, δίνει ακόμη δύο μήνες παράταση στην υποβολή των σχετικών αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Ήδη περισσότερες από 3.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Εξώδικης (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) από φορολογουμένους και επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έλεγχοι ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις

Το επόμενο χρονικό διάστημα και με «σύμμαχο» τη σύγχρονη τεχνολογία, οι εφοριακοί ξεκινούν ηλεκτρονικούς επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις. Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, εξοπλισμένοι με laptops και tablets, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet, έχοντας έτσι εικόνα για το πλήρες προφίλ των επιχειρήσεων, ή των ελευθέρων επαγγελματιών, που θα ελέγχουν. Ήδη, για φέτος έχουν προγραμματιστεί 25.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου, αλλά και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.