Οικονομικά

Αυξημένο φέτος το επίδομα θέρμανσης

Την προσεχή Παρασκευή ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει εντός του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η  εκκίνηση της διάθεσης θα γίνει με τιμή  1,40 ευρώ ανά λίτρο μετά και την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών.

Φέτος διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων, ενώ αυξημένο θα είναι και το ύψος του επιδόματος καθώς η βάση υπολογισμού είναι  τα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. 

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης  το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης  αναμένεται προς το τέλος του χρόνου.

Στα ύψη του …1993 ο πληθωρισμός το 2022

Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι θα υπάρξει νέα σημαντική άνοδος και ότι δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 12,1% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο για το 2022 και είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω επίπεδο του πληθωρισμού το συναντά κανείς στο μακρινό 1993, όταν και στο τέλος εκείνου του έτους ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν πάνω από 12%, άρα τον Ιούνιο είχαμε ρεκόρ 29 ετών.

Αντικατάσταση θερμοσιφώνων – κουπόνι για αλλαγή συσκευής

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων, με χρηματοδότηση από το RepowerEU, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Εντός Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Η αντικατάστασή τους με σύγχρονους εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας 20%, ενώ το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων, η διαδικασία στο πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσίφωνων και την αγορά ηλιακών, πιθανότατα θα είναι παρόμοια με αυτή του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του «Αλλάζω συσκευή», είχαν χωριστεί σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

-Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής

-Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας

-Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%

-Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

-Προδημοσιεύτηκε την Παρασκευή ο οδηγός του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», στο site του ΥΠΕΝ https://ypen.gov.gr/exoikonomoepicheiro/, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του θα κατανεμηθεί ως εξής:

  • 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών.
  • 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Τεράστια η απήχηση για το IRIS – μεταφορά χρημάτων

Αλματώδη άνοδο καταγράφουν οι μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΔΙΑΣ ΑΕ. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου στο Digital Banking & Payments Conference στην Κύπρο, το 2022 αναμένεται να διακανονιστούν από τη ΔΙΑΣ 370 εκατ. συναλλαγές περίπου, αξίας 400 δισ. ευρώ.

Ειδικά για το IRIS, τα στοιχεία Σεπτεμβρίου δείχνουν άλμα 700% στις μηνιαίες συναλλαγές σε διετή βάση, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια απήχηση που έχει το προϊόν στο ελληνικό κοινό. Ειδικότερα, τον φετινό Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν περίπου 600.000 συναλλαγές IRIS άμεσων μεταφορών χρημάτων, έναντι 75.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ανέφερε.