Οικονομικά

Ειδοποιητήρια ΑΑΔΕ μέχρι τέλος έτους

Αγώνα δρόμου ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την αποστολή ειδοποιητηρίων σε χιλιάδες φορολογούμενους, οι υποθέσεις των οποίων παραγράφονται στο τέλος του έτους. Μπορεί το χρονικό περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να μην φαντάζει ακόμα ασφυκτικό, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πραγματικός χρόνος είναι πολύ μικρότερος.

Κι αυτό γιατί τελευταία μέρα στην οποία το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου είναι η 1η Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να δίδεται σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησης της πράξης. Προτεραιότητα θα δοθεί σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ αλλά και αδήλωτων αναδρομικών, που παραγράφονται οριστικά στο τέλος του 2022.

Επιτυχημένη η έναρξη της εφαρμογής “appodixi”

Αποδίδει καρπούς το νέο μέτρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πάταξη της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή appodixi για τον εντοπισμό μαϊμού παραστατικών έως και παραποιημένων ταμειακών μηχανών. Την εφαρμογή της ΑΑΔΕ έχουν κατεβάσει στο κινητό τους 95.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν σε συναλλαγές τους με επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία, μέχρι στιγμής 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή, ενώ έχουν υποβληθεί 24.193 καταγγελίες, έκτων οποίων οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 επώνυμες.

Στην διαβούλευση σήμερα, το “μίνι ασφαλιστικό”

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε σήμερα  από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

  • Εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή μεγάλου μέρους του «κοινωνικού πακέτου» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, εισάγεται η ρύθμιση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού. Επίσης, ρυθμίζεται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες (από έξι) και τα κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης
  • Αντιμετωπίζονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης, όπως σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος οροθετικών στον HIV στο χώρο εργασίας
  • Περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων, οι βασικοί άξονες των οποίων έχουν ήδη παρουσιαστεί από το Υπουργείο Εργασίας, όπως -ενδεικτικά- η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας  Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα  http://www.opengov.gr/minlab/?p=5793

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας.

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι συμπολίτες μας. Το μέτρο αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όμως για αυτούς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αλλά απόφαση της ΔΥΠΑ.

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022)  είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι ευάλωτοι συνταξιούχοι.