Οικονομικά

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών βλέπει το Υπ.Οικ. για να ευνοηθούν οι ευάλωτοι

«Παράθυρο» για αναπροσαρμογή στο όριο της αξίας ακινήτων που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων ανοίγουν κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να μην απωλέσουν τις παροχές χιλιάδες ευάλωτα και αδύναμα νοικοκυριά. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει αρκετές επιστολές από δικαιούχους που χάνουν μια σειρά από επιδόματα λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με αποτέλεσμα να αναζητείται μια λύση που θα καλύπτει κυρίως όσους έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και του επιδόματος θέρμανσης.

Από 1/1/2026 η 5ετής παραγραφη οφειλών ΕΦΚΑ

Νωρίτερα, από 1/1/2026, θα ισχύσει η 5ετής παραγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου τα χρονικά όρια της παραγραφής να εναρμονιστούν με ό,τι ισχύει για τις φορολογικές οφειλές. Υπενθυμίζουμε ότι η διάταξη που ενσωματώθηκε στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει τη 10ετή παραγραφή οφειλών που μπορεί να έχει κάποιος προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον βέβαια αυτές δεν έχουν βεβαιωθεί από το Ταμείο ή το ΚΕΑΟ.

Στην πράξη, μειώνεται σε 10 χρόνια, από 20 που είναι σήμερα στα περισσότερα ταμεία πλην ΙΚΑ, ο χρόνος που έχει ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις. Η παραγραφή δεν επηρεάζει την ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία χορηγείται κανονικά.

Σημαντική απόφαση Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς

Σημαντικές μπορεί να είναι οι συνέπειες για τους servicers, τις τράπεζες, τα funds αλλά και το δημόσιο χρέος, εφόσον ισχύσει η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/22 που εκδόθηκε προσφάτως. Το ανώτατο δικαστήριο με την απόφασή του δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να ακυρώσουν με ανακοπές τις διαταγές πληρωμής και τους πλειστηριασμούς όταν αυτοί διενεργούνται, όχι από τις τράπεζες, αλλά από τις εταιρείες διαχείρισης, δηλαδή τους servicers.

Το κόστος της απόφασης αυτής μπορεί δυνητικά να αγγίξει τα 35 δισ. ευρώ, αφού με κατάπτωση κινδυνεύει σημαντικό κομμάτι των εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής» (περί τα 20 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος), ενώ άνευ πραγματικής αξίας θα καταστούν και τα senior bonds των τραπεζών. Για τον λόγο αυτό κυβέρνηση και servicers ήδη συνεργάζονται για μια νομοθετική πρωτοβουλία, «θεραπευτική» της εξέλιξης.

Περαιτέρω αύξηση πληθωρισμού προβλέπει το Ifo

Πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, έκανε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, με νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας. Όπως επισημαίνει το Ifo, οι επιχειρήσεις, οι οποίες σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους εντός του μήνα, είναι περισσότερες από εκείνες που έκαναν αυξήσεις τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 48,1 τον Αύγουστο. Ειδικά για τα τρόφιμα, ο δείκτης έφτασε στις 100 μονάδες από 96,9 τον Αύγουστο.

Χάσμα συντάξεων ιδιωτικού – δημόσιου τομέα

Μεγάλο χάσμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δείχνουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου του “Ήλιος”. Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων προκύπτουν από τις νέες συντάξεις που εκδίδονται, καθώς οι διαφορές στο μηνιαίο εισόδημα είναι πολύ μεγάλες ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος , για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο μέσος όρος των κυρίων συντάξεων που εκδόθηκαν από τον ΕΦΚΑ και αφορούν εργαζόμενους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα είναι 656,82 ευρώ. Αντίθετα, για τον ίδιο μήνα, ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων που αφορούν εργαζόμενους που προέρχονται από το Δημόσιο είναι 1.013,84 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τον ισχύοντα τρόπο καταβολής των κύριων συντάξεων, οι εργαζόμενοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν τον Σεπτέμβριο έλαβαν υψηλότερες αποδοχές κατά 357,02 ευρώ, σε σχέση με τους συναδέλφους τους από τον ιδιωτικό τομέα.