Οικονομικά

Νέο σύστημα ηλεκτρονικού “φακελλώματος” από ΑΑΔΕ

Στο ηλεκτρονικό φακέλωμα περίπου 4,2 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έχουν οφειλές στην εφορία προχωράει η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis. Μέσα στον Οκτώβριο θα τεθεί σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης των οφειλών, το οποίο θα εντοπίζει όσους δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών, κατασχέσεις καταθέσεων, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, τόσο του βασικού οφειλέτη όσο και συγγενών και εταίρων.

Συλλέγοντας στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑ ΔΕ Taxis, Icisnet, Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι. Χρηματιστήριο, Εργάνη , ΓΕΜΗ κ.ά.) το Eispraxis θα παρέχει στους ελεγκτές το πλήρες περιουσιακό προφίλ όσων χρωστούν στην εφορία.

Μέσω αυτών των στοιχείων, θα αξιολογείται η ικανότητα του οφειλέτη, να αποπληρώσει την οφειλή. Εν συνεχεία, θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων, κυρίως σε όσους μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται συμψηφισμός. Ήδη, το Eispraxis δουλεύει στα ελεγκτικά κέντρα, ενώ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα εγκατασταθεί σε όλες τις εφορίες.

Σε 48 δόσεις η αποπληρωμή για ασφαλιστικά ταμεία

Έως και σε 48 δόσεις θα αποπληρώνονται τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς το μοντέλο εξόφλησης που υιοθετείται για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ και τους υπόλοιπους φορείς, εναρμονίζεται πλήρως με την πάγια ρύθμιση η οποία εφαρμόζεται στην Εφορία. Έτσι, χιλιάδες θα είναι οι επιχειρηματίες που θα πάρουν ανάσες, δεδομένου ότι έως σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να αποπληρώνουν τα χρέη τους στα Ταμεία σε μόλις 12 δόσεις, χωρίς να υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία θα δώσει «ανάσα» σε περισσότερους από 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ. Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Αυτό ισχύει για να έχουν κίνητρο οι οφειλέτες να πληρώνουν το χρέος σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό δόσεων. Αναλυτικά η διάταξη στην Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ : https://acsmi.gr/h-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%81%cf%8d%ce%b8%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%bf%cf%86%ce%b5%ce%b9%ce%bb%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%ce%ad%cf%89%cf%82-24/

Αυξημένη η δαπάνη από συντάξεις

Στα 830 εκατ. ευρώ κοστολογεί τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023. Πρόκειται για το 2,6% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης των Ταμείων, στην οποία βέβαια συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για κύρια, επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ παροχές αλλά και μερίσματα.

Παράλληλα, βέβαια, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω ο ρυθμός έκδοσης των νέων συντάξεων, με αποτέλεσμα η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη να αυξάνεται κατά 1,27 δισ. ευρώ. Ήδη, εντός του 2022, υπήρξε αύξηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 478 εκατ. ευρώ, λόγω της καταβολής κύριων συντάξεων μετά την επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Αύριο οι τελικές πληρωμές της ενίσχυσης Fuel Pass

Αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι τελικές πληρωμές που αφορούν τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης Fuel Pass II. To επίδομα καυσίμων θα καλύψει το κόστος κατανάλωσης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2022. Την ίδια ημέρα θα εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης των άυλων καρτών από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Αναστολή στην αύξηση ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι

Να ανασταλεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων αυτοαπασχολουμένων τουλάχιστον για το  2023  ζητούν με  επιστολές οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ( Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ) από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.