You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αύξηση απλήρωτων φόρων

Απλήρωτους φόρους ύψους 2,64 δισ. ευρώ άφησαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα οι φορολογικές οφειλές είναι αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κάτι που οφείλεται στις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων. Μόνο τον Μάιο επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν ΦΠΑ ύψους 173,3 εκατ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο Μάιο του 2020 δεν είχε καταβληθεί ΦΠΑ ύψους 30,4 εκατ. ευρώ.

Σημάδια βελτίωσης για τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος

Βελτιωμένος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 είναι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, αλλά χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες των καταναλωτών στην Ελλάδα για το επόμενο εξάμηνο. Τούτο σχετίζεται και με την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά, με το 68% του κοινού να ξοδεύει πάνω από το 80% του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ το 8% ξοδεύει πάνω από 100%, πρακτικά δηλαδή δανείζεται με κάποιον τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες του.


Συνέδριο Economist: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία

Αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 3,6% εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει ισχυρή ανθεκτικότητα στην πανδημία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιο ενθαρρυντικές από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και αν υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι, το σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% είναι εφικτό. Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και την εκταμίευση μέρος των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι φέτος εκτιμάται ότι θα έρθουν 7,5 δισ. ευρώ.


Πώς θα μειωθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων

Δύο “όπλα” βγάζει από τη φαρέτρα του το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να λύσει τον γρίφο των εκκρεμών συντάξεων.

Το πρώτο αφορά στην ψηφιακή ολοκλήρωση των υπηρεσιών του ταμείου, ώστε οι ασφαλισμένοι να γλιτώνουν από τις βασανιστικές ουρές και να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως από τις υπηρεσίες των ταμείων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθείται η υλοποίηση τόσο του My EFKA Live, μέσω του οποίου οι ασφαλισμένοι θα πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη με εξειδικευμένο προσωπικό του υπερταμείου και θα εξυπηρετούνται γρήγορα και με ασφάλεια. Παράλληλα, δημιουργείται ένα ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο, ώστε όσοι επιθυμούν να πληροφορούνται για δικαιολογητικά, αλλά και να εξυπηρετούνται άμεσα δια τηλεφώνου.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου αφορά στο αποτελεσματικό συντονισμό των επιμέρους πολιτικών και δράσεων όλων των ταμείων του ΕΦΚΑ, αλλά και στη βελτίωση και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ταμείου προς τους ασφαλισμένους.


Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι πληρωμές για τις αναστολές Ιουνίου

Σήμερα καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Ιούνιο. Το επίδομα των 534 ευρώ θα καταβληθεί σε 97.329 δικαιούχους.


Για άνιση μεταχείριση των κλάδων της εστίασης κάνει λόγο η ΠΟΕΣΕ

Αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης και άνιση αντιμετώπισή τους, αναφορικά με την επιβολή των προστίμων και των ποινών, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), μετά την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της ομοσπονδίας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «με κατάπληξη διαβάσαμε τη μεθόδευση στοχοποιητικής εξόντωσης του Κλάδου της Εστίασης, από την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠοικ.42640/7.7.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 2979/7.7.21), και συγκεκριμένα την προσθήκη του σημείου 5 α , ως προς τις προβλεπόμενες παραβάσεις και κυρώσεις ειδικά και αποκλειστικά για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Απλή ανάγνωση τους οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα της προκλητικής παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας (πρόστιμα 2.000-10.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 7, 15 ή 60 ημέρες) με σκοπό δια της στοχοποίησης του Κλάδου να μετακυλιστούν ευθύνες.


Καθυστέρηση στην ψήφιση του νέου επικουρικού ταμείου

Μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την δημιουργία νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από το την 1 Ιανουαρίου του 2022. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το σχέδιο νόμου για την λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. «Πρόθεση δε του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την επαναλειτουργία της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν έχουν δώσει πράσινο φως λόγω του υπέρογκο κόστους μετάβασης από το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης.


ΟΑΕΔ: Έρχονται θεμελιώδεις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Μετά από πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες έχει παραμείνει ίδιος ο μηχανισμός υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ προσανατολίζονται σε αλλαγές εκ θεμελίων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται προβλέπουν αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Το επίδομα θα συνδεθεί και με την επανένταξη του ανέργου στην αγορά εργασίας και θα σταματάει σε περίπτωση που από τον Οργανισμό βρεθεί θέση απασχόλησης και ο άνεργος δεν την αποδεχθεί.