You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ώρα αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, με δύο ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων: το νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης και το μέγεθος της πρώτης αύξησης των επιτοκίων μέσα σε 11 χρόνια.

Μετά την είδηση, που μετέδωσε το Reuters, ότι η ΕΚΤ εξετάζει μεγαλύτερη αύξηση από αυτή στην οποία προσανατολιζόταν μέχρι τώρα- στις 5ο μονάδες βάσης-, το ευρώ «σκαρφάλωσε» σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων.

«Είναι πιθανό η ΕΚΤ να θέλει την επιλογή μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης λόγω κάτι που έχει δει στα μη δημοσιευμένα στοιχεία για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Mark Wall και η ομάδα του στην Deutsche Bank Research.


Δουλεύουμε 181 ημέρες για φόρους εισφορές

Εκατόν ογδόντα μία ημέρες χρειάστηκε να εργαστούν φέτος οι φορολογούμενοι για να καταφέρουν να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος, συνυπολογιζόμενου και του δημοσιονομικού ελλείμματος της φετινής χρονιάς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η φετινή, όγδοη κατά σειρά, έρευνα του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών Μάρκος Δραγούμης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι φέτος εργάστηκαν 181 από τις 365 ημέρες για να καταβάλουν φόρους και εισφορές ύψους 76,2 δισ. ευρώ, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να ορίζεται την 1η Ιουλίου. Το ποσό αυτό μάλιστα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που χρειάζονται τα νοικοκυριά για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.


Ανεργία: Έψαχναν δουλειά 914.706 μέσω ΔΥΠΑ τον Ιούνιο

Σε 914.706 άτομα ανήλθε τον Ιούνιο του 2022 το σύνολο των εγγεγραμμένων στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που αναζήτησαν εργασία. Από αυτά 515.202 (ποσοστό 56,32%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 399.504 (43,68%) για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 306.957 (33,56%) και οι γυναίκες σε 607.749 (66,44%).


Τουρισμός για όλους: Τέλος χρόνου σήμερα (21/7) για τα 200 ευρώ – Από κλήρωση θα προκύψουν οι δικαιούχοι

Λίγες ώρες προθεσμία έχουν όσοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν δωρεάν ποσό ως και 200 ευρώ από το κράτος, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να εξαργυρώσουν κατά το διάστημα των διακοπών τους μέσω του “Τουρισμός για Όλους“. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσω του vouchers.gov.gr και σήμερα τελευταία ημέρα τις σχετικής προθεσμίας δικαίωμα για αίτηση έχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά και να σταθεί …τυχερός, καθώς θα γίνει κλήρωση για τους τελικούς δικαιούχους.

Σχεδόν 200.000 οικογένειες μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν μέσα από το «Τουρισμός για Όλους PASS» μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να καλύψουν μέρος των εξόδων για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.


«Κόπηκαν» από τις νέες πληρωμές του Power Pass

«Φρένο» στις πληρωμές του Power Pass για σχεδόν 600.000 νοικοκυριά βάζει το Κράτος. Αν και πρόκειται για περιπτώσεις που αναμένουν να εισπράξουν την αποζημίωση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος κατά τον δεύτερο γύρο πληρωμών, εντούτοις δεν θα πάρουν ενίσχυση. Και αυτό γιατί ενώ υπέβαλαν αίτηση, όπως προέκυψε από τις σχετικές διασταυρώσεις δεν υπήρξε ποτέ επιβάρυνση από ρήτρα αναπροσαρμογής ή αυτή ήταν κάτω από 30 ευρώ!

Οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών έδειξε ότι από τους 600.000 καταναλωτές οι οποίοι δεν πληρώθηκαν στον πρώτο κύκλο καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αιτήσεων μόνο οι 40.000-50.000 θα δουν τελικά χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους.


Επίδομα τέκνων

Εβδομάδα πληρωμών η επόμενη και στο τέλος της θα καταβληθεί –μεταξύ άλλων- και το «ενισχυμένο» επίδομα τέκνων Α21. Όσοι υπέβαλαν οριστική αίτηση την περίοδο έως και τις 8 Ιουλίου θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους στις 29 του μήνα μια… «γιγα» – δόση του επιδόματος. Η ενίσχυση για εκείνους που έκαναν την αίτησή τους έως και τις αρχές του μήνα θα είναι «φουσκωμένη», καθώς θα εισπράξουν τόσο την «τρέχουσα» γ’ δόση όσο και αναδρομικά την α’ και την β’ δόση, όπως και την λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας».


ΚΕΑΟ

Ξεπέρασε τα 43 δισ. ευρώ το χρέος που έχει συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ, λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής εισφορών προς την κοινωνική ασφάλιση, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, που θα αποτυπώνεται στην έκθεση του β’ τριμήνου για το τρέχον έτος και η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Το α’ τρίμηνο το χρέος προς το ΚΕΑΟ είχε ανέλθει στα 42,83 δισ. ευρώ.


Φορολογικές δηλώσεις: Δίμηνη παράταση ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών.