Οικονομικά νέα

215.171 ιδιοκτήτες ακινήτων επωφελήθηκαν από την έκπτωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ

Μόλις 215.171 ιδιοκτήτες ακινήτων σε σύνολο 6.167.304 κατάφεραν τελικά να κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης του ακινήτου τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Αν και δυνητικά αίτηση για την παροχή έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ έως 10% μπορούσαν να υποβάλλουν 1.074.053 ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων, τελικά το 80% των αιτήσεων απορρίφθηκε από το σύστημα καθώς δεν πληρούσαν και τα τρία κριτήρια (ασφάλιση έναντι πλημμύρας, φωτιάς, σεισμού) που αποτελούσαν προϋπόθεση για την χορήγηση της μείωσης του 10% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από τα 7.159.164 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ τα οποία  αναρτήθηκαν σε 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 2.286.700.139 ευρώ. Ο μέσος φόρος ΕΝΦΙΑ φέτος ανήλθε στα 370 ευρώ.

Ανοίγουν  μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»

Έως την Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ συγχρόνως με την έκδοση της ΚΥΑ που θα αναφέρεται στους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Σημαντικά στοιχεία του προγράμματος είναι ότι δεν ισχύει ηλικιακό όριο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ενώ θα προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως 6 μήνες κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του ακινήτου προκειμένου να δοθεί για ενοικίαση. Σε περίπτωση που το ακίνητο δε νοικιαστεί θα επιβληθούν ποινές όπως η επιστροφή του ποσού για την ανακαίνιση.

Στη δράση θα ενταχθούν περίπου 12.500 κενές κατοικίες αρκεί οι ωφελούμενοι ιδιοκτήτες τους να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες. H επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης, για εργασίες και για υλικά, ενώ η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες).

Υπερδιπλασιάστηκαν οι δηλωμένοι στον ΕΦΚΑ εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Υπερδιπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που δηλώνονται, μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στον ΕΦΚΑ, καθώς μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας της έχουν δηλωθεί πάνω από 61.000, ενώ το 2023 ήταν δηλωμένοι μόλις 26.000 συνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας ήταν να μειώσει την ποινή για τους εργαζόμενους συνταξιούχους ως κίνητρο για τη νομιμοποίηση της ανασφάλιστης απασχόλησής τους.

Έως τις 20 Απριλίου το νέο αίτημα της κυβέρνησης για δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης

Έως τις 20 Απριλίου σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση το νέο αίτημα για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, το οποίο διαχωρίζεται από το αντίστοιχο για επιχορηγήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ, που δρομολογείται πιθανώς για αρχές Μαΐου. Τα δύο μαζί θα αποτελούσαν το τέταρτο αίτημα πληρωμής της χώρας, αλλά έπειτα από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν έγινε δεκτό να υποβάλλονται στο εξής χωριστά τα αιτήματα για τις δύο κατηγορίες στήριξης, ώστε να μην παρασύρουν οι πιθανές και καθυστερήσεις στα προαπαιτούμε να του ενός τις εκταμιεύσεις του άλλου.

Πρεμιέρα σήμερα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (10/04/24 – 13/10/24)

Ανοίγει η αυλαία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου έως και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024. Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα κηρύξει στις 12:00 την έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, η 9η ετήσια συνάντηση του Φόρουμ έχει τον τίτλο «Η Μεγάλη Μετάβαση» και θα επικεντρωθεί στις πολύπλευρες μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα.