Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Μείωση ΦΠΑ: Από την 1η Ιουνίου οι νέες τιμές για εισιτήρια Μέσων Μεταφοράς, καφέδες, αναψυκτικά

Από την 1η Ιουνίου θα μειωθούν εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού οι τιμές στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, των τρένων, των αεροπορικών δρομολογίων και των μεταφορών με ακτοπλοϊκές γραμμές, του καφέ, των αναψυκτικών και των λοιπών μη αλκοολούχων ποτών που σερβίρονται από εστιατόρια, μπαρ αλλά και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες μεταφορών θα περιοριστεί από το 24% στο 13% προκαλώντας αυτόματα μείωση στην τελική τιμή κατά 8,88%.

Η βασική τιμή του εισιτηρίου για τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, του μετρό και του τραμ της πρωτεύουσας να μειωθεί από το 1,40 ευρώ στα επίπεδα του 1,20-1,25 ευρώ.


Μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις 

Μείωση στην προκαταβολή φόρου μεταξύ 30% και 50% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τη πανδημία και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ετοιμάζεται να βάλει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής του φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 70% ή ακόμη και στο 50%.


Τι θα γίνει με το φόρο στα μειωμένα ενοίκια 

Το 1/3 εισοδημάτων που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών, συμψηφίζοντας ποσό το ποσό αυτό με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και μετά. Η διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κάλυψη του 33,3% των πραγματικών απωλειών εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, χωρίς να προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει συμψηφισμός.

Η κυβέρνηση, θα αναλάβει να δώσει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων το 1/3 των χρημάτων που έχασαν από το μέτρο της έκπτωσης ενοικίου 40% είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την οικονομία και τις μειώσεις φόρων.


Μείωση ενοικίων ζητούν οι καταστηματάρχες 

Φαινόμενα της περιόδου βαθιάς ύφεσης 2012- 2013, αναμένουν στην αγορά ακινήτων τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο των προσπαθειών των επικεφαλής των εμπορικών αλυσίδων και καταστημάτων να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους βιώσιμες. Οι διοικήσεις των μεγάλων εμπορικών ομίλων έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούν το σχέδιο της επόμενης ημέρας, ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση των λειτουργικών εξόδων και ιδίως του κόστους στέγασης βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, ασκούνται ήδη πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για αναπροσαρμογή των όρων των μισθωτηρίων συμβολαίων που είχαν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια, είτε προς την κατεύθυνση της κατακόρυφης μείωσης των ενοικίων, είτε ακόμα και της ολοκληρωτικής κατάργησης τους.


Αίτηση για 800 ευρώ ειδικών κατηγοριών 

Έως αύριο, Παρασκευή, 22 Μαΐου μπορούν οι πέντε νέες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τη λήψη του επιδόματος των 800 ευρώ. Πρόκειται για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που προστέθηκαν με τροποποιητική ΚΥΑ καθώς δεν έχουν λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.