Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επίδομα θέρμανσης: Τον Δεκέμβριο οι αιτήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει τελικά η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Στόχος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να προλάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα και πέλετ έτσι ώστε να μπορέσουν να «ανεβάσουν» στην ειδική πλατφόρμα τα τιμολόγια. Υπενθυμίζεται, ότι φέτος θα επιδοτηθούν για πρώτη χρονιά εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και το υγραέριο. Επίσης, θα επιδοτηθούν τα ξύλα και το πέλετ αλλά μόνο για τους δικαιούχους που μένουν σε ορεινά χωριά με έως 2.500 κατοίκους.


Τέλη κυκλοφορίας: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης πληρωμής

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η ανάρτηση στο Taxisnet των τελών κυκλοφορίας για το 2021. Τα ποσά δεν μεταβάλλονται σε σχέση με πέρυσι. Φέτος, όμως, οι συνθήκες για τους πολίτες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι, λόγω κορωνοϊού. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και πέρα από το τέλος του 2021 η προθεσμία για την πληρωμή τους, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.


Χρ. Σταϊκούρας: Την άλλη εβδομάδα η τροπολογία για τις επιταγές

Λύση στο θέμα των επιταγών δίνει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που θα περιλαμβάνεται σε νομοθετική διάταξη με τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η οποία θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην ίδια τροπολογία θα ενταχθούν κι άλλες ρυθμίσεις όπως η παράταση του ΦΠΑ στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους.


Εκτίναξη χρέους πάνω από 200% με φόντο διψήφια ύφεση το 2020

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή με το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος, λίγο πάνω από 10% και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5% για το 2021. Με τις δαπάνες να ξεπερνούν φέτος τα 70 δισ. ευρώ,  ανεβαίνει ο πήχης της ύφεσης για φέτος. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ύφεση το 2020 θα είναι λίγο πάνω από το 10%, από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Όσον αφορά στο χρέος, αυτό θα ξεπεράσει το 200%, για να κυμανθεί μεταξύ 204% & 206%.


Χωρίς φόρο δωρεές και γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας

Αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ ισχύει πλέον, από τις 31 Αυγούστου, για τις χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς στα τέκνα τους, για την αγορά πρώτης κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς καταργείται η αυτοτελής φορολόγησή τους με συντελεστή 10%. Προαπαιτούμενο φυσικά για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου, για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στο εξής μια γονική παροχή ύψους 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη, ενώ με το καθεστώς που ίσχυε είχε φόρο 15.000 ευρώ.