You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε ξεκινά η αποπληρωμή ενισχύσεων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με βάση τις οποίες θα ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τη διαδικασία αποπληρωμής των ενισχύσεων που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πρέπει να αναρτήσει τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν σε διάστημα 8 ετών, μετά και την επέκταση του χρόνου εξόφλησης.

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Αμέσως μετά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν περιθώριο να αποφασίσουν αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν στο τέλος Μαΐου και να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% ή αν θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην τμηματική καταβολή τους σε 96 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουνίου.


Και τώρα το βάρος στους λογαριασμούς ενέργειας..

Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει «κάψει» χιλιάδες νοικοκυριά, η κρατική επιδότηση μόλις και μετά βίας καλύπτει μέρος των υπέρογκων αυξήσεων και η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να … αλλάξει μοντέλο. Πέρα πάντως από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν με στόχο να επιστρέψουν οι ενεργειακές χρεώσεις σε επίπεδα .. προ κρίσης, στα σκαριά είναι και η ενίσχυση ευάλωτων ομάδων με αυξήσεις σε προνοιακά επιδόματα!

Εντός του Μαΐου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την χώρα μας με «φόντο» και το «πράσινο φως» που άναψε η Κομισιόν σε Ισπανία και Πορτογαλία για να διαμορφώσουν έναν προσωρινό μηχανισμό που θέτει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.


Ανταπόκριση πολιτών στο «Εξοικονομώ 2021»

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στο «Εξοικονομώ 2021», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνολικά υποβλήθηκαν 87.578 αιτήσεις εκ των οποίων 40.145 κατατάσσονται ως «καταρχήν επιλέξιμες» και 47.433 ως «επιλαχούσες». Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκε για υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες πέντε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που υλοποιήθηκαν την περασμένη δεκαετία.


Επιδότηση καυσίμων

Άνοιξε η πλατφόρμα του gov.gr για τις αιτήσεις των δικαιούχων για την επιδότηση καυσίμων (βενζίνη ή diesel κίνησης). Σήμερα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 0 και 1 και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο οι υπόλοιποι.

Όσοι χάσουν την ημερομηνία για την αίτησή τους θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν την «επιταγή καυσίμου» μετά την Πρωτομαγιά. Εκείνοι που θα επιλέξουν να εισπράξουν την επιδότηση σε «ψηφιακό πορτοφόλι» θα πάρουν ως και 55 ευρώ. Τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι αντιστοιχούν σε περίπου … ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ και συγκεκριμένα κυμαίνονται μεταξύ 40 με 50 ευρώ. Κέρδος επιπλέον 5 ευρώ θα έχουν όσοι εκδώσουν ψηφιακά τη «επιταγή καυσίμων».


Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Υποβολή δηλώσεων με πρόστιμο 20%

Μία ακόμη ευκαιρία να δηλώσουν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά έως τις 30 Ιουνίου 2022 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προσαυξήσεων και προστίμων.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αρχικών ή εκπρόθεσμων δηλώσεων άνοιξε και πλέον οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση γνωρίζοντας ότι τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων αλλά και των τελών που αναλογούν στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα είναι προσαυξημένα κατά 20%.

Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας, θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.


Σταϊκούρας: 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,4% από την επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%. Το κόστος δανεισμού, αν και υψηλό λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, παραμένει  χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στη σημερινή επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος για το 2022.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για συγκυρία στην οποία καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.