You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν αποδείξεις

Αντιμέτωπες με λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες είναι όσες επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ταμειακών μηχανών. Με απόφαση, μάλιστα, του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή θα «τιμωρηθούν» αναδρομικά οι επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε ότι έκαναν παραβάσεις από τις 31 Οκτωβρίου 2022 έως και 18 Μαρτίου 2023.

Όσες επιχειρήσεις είχαν συμμορφωθεί στο email – προειδοποίηση που είχαν λάβει από την ΑΑΔΕ το περασμένο φθινόπωρο, εξαιρούνται από την επιβολή λουκέτων. Υπενθυμίζεται ότι είχαν εντοπιστεί περισσότερες από 150.000 ταμειακές μηχανές οι οποίες είτε δεν είχαν στείλει ούτε μια απόδειξη είτε σταμάτησαν να διαβιβάσουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.


Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Λίγες ημέρες απέμειναν για την έναρξη της υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myAADE θα ανοίξει εντός του Μαρτίου, πιθανότατα κοντά στις 25 του μηνός. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023, είναι η 30η Ιουνίου 2023. Η πρώτη δόση του επιπλέον φόρου που ενδεχομένως θα προκύψει, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου.


Ρυθμίζονται έως και σε 72 δόσεις τα χρέη στους δήμους

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να κλείσουν οριστικά τις ανοιχτές υποθέσεις που έχουν με τους δήμους μέχρι το τέλος Ιουνίου. Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, λογαριασμοί ύδρευσης, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλα δημοτικά τέλη που έμειναν απλήρωτα στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του πληθωρισμού μπορούν πλέον να τακτοποιηθούν με μια νέα έκτακτη ρύθμιση που προβλέπει 36 ή 72 μηνιαίες έντοκες δόσεις.

Την ίδια ώρα, ανοίγει ξανά η πόρτα των παλαιών ρυθμίσεων των 100 δόσεων σε όσους τις έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. 


Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα γλιτώσουν από την φορολογική «παγίδα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τσουχτερούς φόρους, ακόμη και για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, κινδυνεύουν να πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους και δεν προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Σημειώνεται ότι ανείσπρακτα εισοδήματα από ενοίκια μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, προκειμένου να μη συνυπολογιστούν αυτά στο εισόδημά τους.

Αντίθετα, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από νομικά πρόσωπα, δηλαδή από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα αλλά δεν εισπράττουν τα ενοίκια θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων για έσοδα που ουσιαστικά δεν είχαν ποτέ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκαση μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή να έχει υπάρξει επιδίκαση μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσης της.


Πότε ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Νωρίτερα και από τον φόρο εισοδήματος θα αρχίσει φέτος η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Ως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα έντυπα Ε9 από τους υπόχρεους και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποστολή των εκκαθαριστικών, η οποία υπολογίζεται πως θα λάβει χώρα έως το τέλος Απριλίου. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε και πέρυσι ακόμη και στις περιοχές στις οποίες οι τοπικοί άρχοντες έθεσαν ενστάσεις για το ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Μαρτίου χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν το έντυπο Ε9 ή να διορθώσουν παλαιότερη δήλωση την οποία είχαν υποβάλει εφόσον υπήρξαν μεταβολές το 2022.


Ψηφιακά πλέον τα παραστατικά διακίνησης προϊόντων

Την πλήρη ψηφιοποίηση των παραστατικών που εκδίδουν οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις για τη διακίνηση και πώληση των προϊόντων τους επιδιώκουν κυβέρνηση και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Γι’ αυτόν τον λόγο προωθούνται σχετικές νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η βελτίωση των διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου των εκδιδόμενων παραστατικών και η αποτροπή φαινομένων φοροδιαφυγής, με την έκδοση πλαστών ή εικονικών παραστατικών διακίνησης και τιμολογίων.


Αύξηση 17,7% σημείωσε ο τζίρος στη βιομηχανία τον Ιανουάριο εφέτος

Αύξηση 17,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 36,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

  • Αύξηση κατά 17,8% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης.
  • Αύξηση κατά 5,8% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων.

Αυξημένο το δώρο του Πάσχα

Αυξημένο δώρο Πάσχα θα λάβουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον νέο κατώτατο μισό των 780 ευρώ. Επειδή το Δώρο υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό, η εφαρμογή της αύξησης σε 780 ευρώ από τον μήνα Απρίλιο καθορίζει και το ποσό του Δώρου. Το δώρο για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο θα υπολογιστεί για το σύνολο του με βάση τα 780 ευρώ.