Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Εξετάζεται παράταση έως αρχές Δεκεμβρίου

Μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν για την υποβολή των αιτήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ και στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, σειρά φαίνεται να παίρνει και η προθεσμία επικαιροποίησης των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει περιθώριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου (η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου) στους ιδιοκτήτες ακινήτων που πρέπει να επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση των παλαιών μισθωτηρίων, προ του 2014. Επίσης, θα πρέπει να δηλωθούν τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν ανανεωθεί, ακόμα και αυτά που έχουν λήξει, χωρίς την επιβολή προστίμου.


Λήγουν οι προθεσμίες δηλώσεων για τις αναστολές Αυγούστου

Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας του Αυγούστου και για τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο, καθώς οι προθεσμίες που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εργασίας λήγουν την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου για τους εργοδότες και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους.

Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει της λίστας των ΚΑΔ που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τους εργαζόμενους που έθεσαν σε αναστολή τον Αύγουστο, έως και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, οι εργοδότες που ενέταξαν μισθωτούς στο «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο έχουν περιθώριο έως την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου για να υποβάλλουν τη δήλωση της Β’ Φάσης στην «Εργάνη», η οποία είναι απαραίτητη για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού βραχυχρόνιας εργασίας.


Επιστολή Κομισιόν προς υπουργό Οικονομικών: Δημοσιονομική ευελιξία το 2021

Κατευθύνσεις προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ενόψει της σύνταξης και κατάθεσης των προσχεδίων των προϋπολογισμών του 2021 από τα κράτη-μέλη δίνουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Στην επιστολή την οποία έλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνεται ότι η ρήτρα διαφυγής θα ισχύσει και το 2021, δηλαδή θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το επόμενο έτος. Όπως τονίζεται, τα μέτρα που θα λαμβάνονται και το 2021 θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας.


Αποπληρωμή 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς καμία επιβάρυνση. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.


Γ. Στουρνάρας: 8-10 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Η κρίση της πανδημίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8 με 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 60 δισ. ευρώ που ήταν ο όγκος των κόκκινων δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, είπε σήμερα στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών», με θέμα «Η Ελλάδα μετά την πανδημία» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφορικά με τις τραπεζικές εξελίξεις.

Για τον λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία, όπως είπε μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ, να προχωρήσει η δημιουργία της λεγόμενης κακής τράπεζας, στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα θα μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 έως 45 δισ. ευρώ.