Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ταμείο Ανάκαμψης: «Αποκαλυπτήρια» των πρώτων έργων- μεταρρυθμίσεων

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν ακόμα τέσσερα. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες προσωρινά θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης:

-εντός της εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ για την αγορά tablet από μαθητές. Εκτιμάται ότι πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν γι’ αυτό τον σκοπό σε περισσότερα από 500.000 παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν:

-Ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ, για όλο το έτος για ανέργους αλλά και εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή.

-Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας

-Υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια ηλεκτροδότησης θα πρέπει να είναι υπόγεια για λόγους ασφαλείας. Ένα έργο το οποίο φαίνεται να επιταχύνεται μετά και τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική.


6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Παράταση δύο ημερών στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον έκτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Την παράταση προανήγγειλε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας παράλληλα πως επρόκειτο να πληρωθεί στο διάστημα 3-5 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό άλλωστε αποφασίστηκε να δοθεί παράταση των προθεσμιών υποβολής δικαιολογητικών μέχρι 30/6/2021 σε όλες τις επιστρεπτέες.


Χάρτινες αποδείξεις

Μια καινούργια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συνδέεται με το Taxisnet και θα είναι σχεδιασμένη για να ανεβάζει ο φορολογούμενος όσες αποδείξεις αγορών πλήρωσε με μετρητά, ετοιμάζει για να δώσει σε χρήση η ΑΑΔΕ. Και αυτό θα μπορεί να γίνεται και από το tablet ή το κινητό, κατεβάζοντας εφαρμογή από το Google Play ή το App Store σκανάροντας από smartphone το QR Code της απόδειξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές αυτές με μετρητά, εφόσον θα ψηφιοποιούνται στη συνέχεια από τον φορολογούμενο, θα μπορούν να συνυπολογίζονται ενδεχομένως και στους λαχνούς για την κλήρωση αποδείξεων κάθε μήνα, με έπαθλο 1.000 ευρώ.


Αποζημιώσεις ιδιοκτητών: Υπό εξέταση η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων COVID

Τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις – διορθώσεις παλαιότερων δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου –Δεκεμβρίου 2020 μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αποτελεί ένα θέμα που έχει τεθεί από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις αφού αξιολογηθεί η κατάσταση από την πλευρά της ΑΑΔΕ.

Αυτό που μελετάται είναι το κατά πόσο θα είναι εφικτή η διόρθωση λαθών σε δηλώσεις COVID που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες ακινήτων να αποκλειστούν από την είσπραξη αποζημίωσης ή το συμψηφισμό με φορολογικές οφειλές.