Οικονομικά νέα

Αυτόματος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού από το 2028

Έναν νέο, αυτόματο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, με έναρξη εφαρμογής το 2028, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση προχωράει στην ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις. Η υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με τη ΓΣΕΕ να ζητά την επαναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε από το 1990 έως το 2012 (καταργήθηκε από την τρόικα), δηλαδή να διαπραγματεύεται απευθείας με τους εργοδότες (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) τους μισθολογικούς και άλλους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα 13.528 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 12.930 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 6.080 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023 καταγράφει ο προϋπολογισμός το πρώτο 10μηνο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία. Η διαφορά σε σχέση με τον στόχο, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, προέρχεται κυρίως από την είσπραξη ποσού ύψους 206 εκατ. ευρώ τον μήνα Οκτώβριο του 2024 από την έκτακτη εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διατεθεί μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τον ετεροχρονισμό δαπανών. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από φόρους είναι πλησίον των στόχων του προϋπολογισμού (διαφορά 47 εκατ. ευρώ).

Μέχρι την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου η επιταγή ακρίβειας στους δικαιούχους

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα μέχρι την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας σε 1,9 εκατ. πολίτες – συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την ετήσια αύξηση 2,4% λόγω προσωπικής διαφοράς, και ευάλωτες ομάδες πολιτών. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα προέλθει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων ύψους 243 εκατ. ευρώ. Από τις ενισχύσεις εξαιρούνται οριστικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Οι πέντε κατηγορίες δικαιούχων, που θα λάβουν το βοήθημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είναι οι εξής:

  • Οι περίπου 670.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, που δεν θα λάβουν αύξηση επειδή η προσωπική διαφορά τους είναι μεγαλύτερη των 10 ευρώ, θα ενισχυθούν με το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα εισοδήματά τους από συντάξεις να μην υπερβαίνουν τα 1.600 ευρώ μικτά το μήνα.
  • Οι 767.000 οικογένειες με παιδιά που είναι δικαιούχοι οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ. Το έκτακτο επίδομα θα έχει τη μορφή μιας επιπλέον μηνιαίας δόσης.
  • Οι 255.000 ΑμεΑ που είναι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας από τον e-ΕΦΚΑ. Οι εν λόγω δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ύψους 200 ευρώ.
  • Οι περίπου 205.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης.
  • Οι 35.000 δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ.

Αναπροσαρμόζονται από 1/1/2025 τα ποσά βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Μετά την καταβολή των έκτακτων ενισχύσεων – στις 20 Δεκεμβρίου- αλλά και με το πέρας των τακτικών πληρωμών, αναπροσαρμόζονται τα ποσά βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Από την 1η Ιανουαρίου επιδόματα όπως αυτό των τέκνων Α21, στέγασης, αλλά και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα «φουσκώνουν». Εντούτοις, την αύξηση των χορηγούμενων ποσών, βάσει όλων των ενδείξεων, θα την δουν λιγότεροι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους, καθώς υιοθετούνται «κόφτες».

Από την μια θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια χορήγησής τους, που αναμένεται να στερήσουν αυτά τα επιδόματα από οικογένειες οι οποίες βάσει των σημερινών κριτηρίων είναι δικαιούχοι και από την άλλη υιοθετείται «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων». Μέσω αυτού θα ελέγχονται όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις και εάν κριθεί ότι παίρνουν πολλά συναφή επιδόματα ταυτόχρονα αυτά θα «κόβονται».