Taxisnet : ανοίγει εντός των επόμενων ημερών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την έναρξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις. Όπως είπε ο υπουργός, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εκτείνεται φέτος έως τις 31 Ιουλίου (αντί της 30ής Ιουνίου).
Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού, οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιουλίου για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται την ίδια μέρα (Τετάρτη 31 Ιουλίου). Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ δόσεις (τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025), ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι φέτος περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με μισθούς και συντάξεις θα δουν προσυμπληρωμένες τις δηλώσεις τους.
Παγώνουν τα κυμαινόμενα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων μέχρι τον Απρίλιο του 2025
«Πάγος» έως και τον Απρίλιο του 2025 μπαίνει στα κυμαινόμενα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων. «Κέρδος» για τα νοικοκυριά το ότι ακόμη και αν αυξηθούν εκ νέου τα ευρω- επιτόκια, εκείνα θα συνεχίσουν να πληρώνουν σταθερή δόση και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερη δόση. Τα τραπεζικά ιδρύματα παρέτειναν το μέτρο για ακόμη 12 μήνες, δηλαδή θα είναι σε ισχύ έως τον Απρίλιο του 2025.
Η ανανέωση του προγράμματος θα γίνει «αυτόματα» από τις ίδιες τις Τράπεζες σε κάθε δικαιούχο ενήμερο δανειολήπτη. Και φυσικά για να διατηρηθεί η τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Στο 2,1% τοποθετεί τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2024 το ΙΟΒΕ
Στο 2,1% τοποθετεί τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2024 το ΙΟΒΕ. Παράλληλα το Ίδρυμα αναφέρει σε στην τριμηνιαία Έκθεση του για την ελληνική οικονομία πως ο πληθωρισμός της χώρας θα ανέλθει στο 3%. Το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω βραδύτερου ρυθμού υποχώρησης την τιμών στα τρόφιμα προστίθεται στη σχετική έκθεση. Το ΙΟΒΕ αναφέρεται και στην ανεργία της Ελλάδας. Το 2024 η ανεργία θα υποχωρήσει στο 10,3% σημειώνει το Ίδρυμα.
Κατασχέσεις σε μικρούς και μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου
Σφίγγει ο κλοιός των κατασχέσεων στους οφειλέτες του Δημοσίου, μικρούς και μεγάλους, στο πλαίσιο της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που εκτινάχθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο τον Φεβρουάριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα αναγκαστικά μέτρα γλιτώνουν μόνο οι οφειλέτες με χρέη έως και 50 ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό και πάνω τα μέτρα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με το ύψος του χρέους, που σε μεγάλα ποσά φέρνουν όχι μόνο κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, αλλά και αυθημερόν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων.
Μέχρι και τον Φεβρουάριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα σε 1.506.475 οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ η «δαμόκλειος σπάθη» των κατασχέσεων επικρέμεται πάνω από ακόμη 2.141.258 φορολογούμενους με οφειλές στην εφορία.
Στο 4% η μέση αύξηση που έλαβαν το 2023 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα
Αυξήσεις 4% κατά μέσο όρο έλαβαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα το 2023 σύμφωνα με την έρευνα HR Trends της Randstad, ενώ και η περιορισμένη επίδραση των συλλογικών συμβάσεων συμπράττει στην καθήλωση των μισθών.Σύμφωνα με την έκθεση της Randstad, το 21% των εργαζομένων στη χώρα μας θεωρεί ότι οι μισθοί τους είναι υψηλότεροι από εκείνους που προσφέρουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες και το 65% εκτιμά ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (92%) έδωσαν αυξήσεις μισθών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG. Μάλιστα το ποσοστό της αύξησης που δόθηκε κυμαίνεται στο 4% κατά μέσο όρο. Οι κλάδοι με τις υψηλότερες αποδοχές στην Ελλάδα είναι η τεχνολογία και πωλήσεις.
