Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Φοροελαφρύνσεις, στήριξη της απασχόλησης και παροχή ρευστότητας το τρίπτυχο των νέων μέτρων

Μειώσεις φόρων σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, στήριξη της απασχόλησης – διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και «εργαλεία» για την ενίσχυση της ρευστότητας συνθέτουν των παζλ των ανακοινώσεων που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον πρωθυπουργό, με εξειδίκευση στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς. Στο επίκεντρο, η τουριστική βιομηχανία αλλά και κλάδοι που εξακολουθούν να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό, από την πανδημία. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί.

Στο σκέλος των φορολογικών παρεμβάσεων σχεδιάζονται, μεταξύ άλλων,

  • Μείωση ΦΠΑ στο 13% για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων τα οποία σερβίρονται στα καταστήματα
  • Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε αεροπορικές-ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Η μείωση του ενοικίου κατά 40% αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιούνιο και ίσως και τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, καθώς όπως έχει διευκρινίσει το οικονομικό επιτελείο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους.

Οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο μέσω της εφαρμογής του κοινοτικού προγράμματος SURE. Το Κράτος θα επιδοτεί μέρος του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων που αλλάζει η εργασιακή τους σχέση, προς το δυσμενέστερο. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου θα πραγματοποιηθεί αρχικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ από τον Ιούλιο και μετά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η εισροή κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ιδιαίτερη έμφαση, θα δοθεί στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρομεσαίες αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο από το ΕΣΠΑ αλλά και το ταμείο εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η Αθήνα διεκδικεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ένα ποσό γύρω στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ. 


Xρ. Σταϊκούρας: Στόχος για ανάκαμψη από Σεπτέμβριο

Στην εκτίμηση για βαθιά ύφεση, έως και 13% φέτος προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Με τα μέτρα στήριξης που θα μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, η κυβέρνηση στοχεύει να αρχίσει από Σεπτέμβριο η σταδιακή ανάκαμψη σε επίπεδα προ κρίσης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το lockdown που επιβλήθηκε ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ 10% με 13% φέτος.


Πλαίσιο προστασίας Α’ κατοικίας: Αύξηση 40% στις αιτήσεις

Αυξημένος κατά 40% ήταν ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2019 έως και τα μέσα Μαΐου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβλήθηκαν 4.058 αιτήσεις ενώ από τις 13 Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες. Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση ύψους 20,4 εκατ. ευρώ ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.


Χωρίς «ψαλίδι» ο υπολογισμός των νέων επικουρικών 

Με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης και τον ίδιο αλγόριθμο που επελέγη το 2016, θα υπολογίζονται οι επικουρικές συντάξεις για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και εφεξής. Υπουργική απόφαση που υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, διατηρεί σταθερό τον τρόπο υπολογισμού της νέας επικουρικής σύνταξης, όπως είχε καθοριστεί ήδη από το 2016, και ανοίγει τον δρόμο για τον υπολογισμό περίπου 75.000 περιπτώσεων που παραμένουν εκκρεμείς (από τις συνολικά περίπου 90.000 εκκρεμείς αιτήσεις στο ΕΤΕΑΕΠ).


Αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων 

Χρήση των μέτρων που προβλέπουν αναστολή πληρωμής δόσεων, έκαναν χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο και έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις επί των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκαν κατά 145,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.


Επιδότηση στεγαστικών δανείων 

Ομπρέλα προστασίας με επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που θα φθάνει ακόμα και το 90% ανοίγει η κυβέρνηση και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά τους συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση που αφήνει πίσω της η πανδημία. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρώντας να αποτρέψει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων κλειδώνει τις επόμενες ημέρες το νέο πρόγραμμα στήριξης πράσινων και κόκκινων δανειοληπτών το οποίο θα διαρκέσει για το διάστημα 9 μηνών.


Έκπτωση 25%: Παρατείνεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών

Επεκτείνεται και για τον μήνα Απρίλιο η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους, στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, όπως αναφέρεται σε σχετικό νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση αυτή ίσχυε για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020.


Παρατείνεται το όριο των 50 ευρώ χωρίς τη χρήση PIN

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, παρατείνεται η εφαρμογή της αύξησης του ορίου των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ, στο ύψος των 50 ευρώ, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.


Αυξήθηκαν κατά 1,5 δια τα ληξιπρόθεσμα χρέη το πρώτο τρίμηνο

Νέα, απλούστερη και συντομότερη διαδικασία επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις επιχειρήσεις, καθορίζεται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή (υπ’ αριθμόν ΑΙ 104 2020), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.