Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τι κερδίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι από τη μείωση εισφορών κατά 3 μονάδες

Από 20 έως και 60 ευρώ το μήνα θα κερδίσουν εργοδότες και εργαζόμενοι από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021 και θα αφορά όλες τις συμβάσεις εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Το μέτρο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός  στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα φέρει σωρευτική ετήσια ελάφρυνση σε εργοδότες και εργαζόμενους ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.


Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων

Οι εταιρείες μέλη της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και τις ιδιαίτερες περιστάσεις που έχει διαμορφώσει η πανδημία του ιού Covid-19, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Αποφάσισαν να προβούν σε αναστολή των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και αφορούν την 1η κατοικία ευάλωτων οφειλετών, συνεκτιμώντας και την επικείμενη υιοθέτηση του νέου Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας.

Οι οφειλέτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες καθορίζονται σε αντιστοιχία με τα κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης (Νόμος 4472/2017, Υπουργική Απόφαση Δ13οικ.10747/256).


Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει το «myBusinessSupport» για τις αιτήσεις Ιουλίου

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς 22.544 δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Ιούνιο πιστώθηκε το ποσό συνολικού ύψους 7,4 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τον μήνα Ιούλιο καθώς μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους δικαιούχους.


Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «ενίσχυσης» λόγω μεγάλης ανταπόκρισης

Ακόμα 16 ημέρες απομένουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν δάνεια με υποθήκη την α΄ κατοικία και πλήττονται από την πανδημία, να λάβουν επιδότηση της μηνιαίας δόσης που φτάνει ακόμα και το 90%. Δεδομένης και της μεγάλης ανταπόκρισης που υπάρχει, πιθανόν όταν πλησιάζει το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση να εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.


Νέα μέτρα για την απασχόληση

Στη λήψη νέων μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και στη διεύρυνση των υφιστάμενων οδηγείται νομοτελειακά η κυβέρνηση, μπροστά στα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Αύγουστο, που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας, δείχνουν πως το έλλειμμα του 2020 στο ισοζύγιο της μισθωτής απασχόλησης, συγκριτικά με πέρσι, παγιώνεται κοντά στις 170.000 θέσεις εργασίας.


Νέο πρόγραμμα – μαμούθ για 100.000 προσλήψεις

Την πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και εργοδότες για 6 μήνες θα προβλέπει το νέο πρόγραμμα μαμούθ για 100.000 ανέργους. Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, ενώ το πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Έξτρα κίνητρα θα υπάρχουν στο πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η πρόσληψή τους θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.


Αυξήθηκε 5,3% ο δείκτης μισθολογικού κόστους στο β΄ τρίμηνο

Αύξηση 5,3% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) το β’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου του 2019, έναντι αύξησης 1,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.