Οικονομικά νέα

Προϋπολογισμός 2025: μειώσεις φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις

Μειώσεις φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις 1,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν να περιμένουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ φοροελαφρύνσεις προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αλλά και για όσους ανοίξουν τις κλειστές ή βραχυχρόνιες κατοικίες τους και τις ρίξουν στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων. Ο νέος προϋπολογισμός αποκάλυψε ότι τα κρατικά ταμεία ενισχύθηκαν φέτος με πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με όπλα τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα myDATA και τα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2025

Μόνιμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2025 περιλαμβάνει το οριστικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, φοροαπαλλαγές για κλειστά διαμερίσματα, μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους κ.λπ. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

  • Μείωση από 1.1.2025 κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικότερα, η μείωση αυτή αναλύεται σε μείωση 0,5% στις εισφορές των εργαζομένων και 0,5% στις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας, με το ετήσιο καθαρό κόστος για το 2025 να ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση από 1.1.2025 του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε συνέχεια της μείωσης κατά 50% το 2024, με κόστος 113 εκατ. ευρώ για το 2024 και 238 εκατ. ευρώ για το 2025.
  • Επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και μονιμοποίησή της από το 2025 με νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση, με κόστος 82 εκατ. ευρώ για το 2024 και 100 εκατ. ευρώ για το 2025.
  • Αύξηση των συντάξεων με βάση τον ρυθμό μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, με κόστος 424 εκατ. ευρώ για το 2024 και επιπλέον 401 εκατ. ευρώ για το 2025.
  • Από τον Απρίλιο του 2025 θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση στους βασικούς μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα.
  • Από 1.1.2025 θεσπίζεται η αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση από 1.1.2025 της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση του ένστολου προσωπικού, με κόστος 25 εκατ. ευρώ.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1,9 εκατ. δικαιούχους. Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους που δεν θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά και σειρά ακόμη επιδομάτων, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μείωση των φορολογικών εσόδων της χώρας το 2023 ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ

Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 39,8% του ΑΕΠ το 2023 από 41,2% το 2022, ενώ είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο 37 χωρών του ΟΟΣΑ που διαμορφώθηκε στο 33,9% (από 34% το 2022), σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.  Η Ελλάδα έχει τον 10ο υψηλότερο λόγο φορολογικών εσόδων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, προς το ΑΕΠ. Πρώτη στην κατάταξη είναι η Γαλλία με 43,8% και τελευταίο το Μεξικό με 17,7%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας υπέρ της μείωσης των επιτοκίων

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι να φτάσουν στο λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο», δηλαδή πέριξ του 2%, τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Mία τέταρτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, που θα είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αυτό στο 3% θα ήταν η σωστή απάντηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει αν αποκλείεται μια μεγαλύτερη μείωση, κατά 50 μονάδες βάσης.

Μειώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο

Μείωση 7,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, έναντι μείωσης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023