Οικονομικά νέα

Νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού

Θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027 τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «οι αποδοχές δεν μπορούν να μειώνονται, αλλά μόνο να αυξάνονται».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα κατοχυρωθεί νομικά η απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού, ενώ η αύξησή του θα προσδιορίζεται βάσει του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ο οποίος επιβαρύνει τα χαμηλότερα εισοδήματα. Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, θα αυξάνεται ο μισθός. Το νέο σύστημα θα ευνοήσει και τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τριετίες και επιδόματα».

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των κατώτατου μισθού από το 2028 με έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του  αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, όπως τον πληθωρισμό,  την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά, την  αγοραστική δύναμη και το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών.

Κατάργηση του συστήματος της τεκμαρτής φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων ως το 2027

Ρύθμιση – έκπληξη που προβλέπει την κατάργηση του συστήματος της τεκμαρτής φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων ως το 2027, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα έως το τέλος της διανυόμενης κυβερνητικής τετραετίας.

Η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά ότι έως το τέλος του 2026 θα έχει επιτύχει τη διασφάλιση της είσπραξης πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την επέκταση των e-συναλλαγών παντού, την άμεση διαβίβαση των δεδομένων των e συναλλαγών στη Φορολογική Διοίκηση μέσω των POS και της πλατφόρμας myData, τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με το IRIS και την αυτόματη διαβίβαση των δεδομένων και των πληρωμών αυτών στη Φορολογική Διοίκηση μέσω των ταμειακών συστημάτων των επιχειρήσεων και του myData, την υποχρεωτική εφαρμογή των ψηφιακών δελτίων αποστολής και της e τιμολόγησης σε όλες τις επιχειρήσεις

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Θέμα ωρών είναι να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προτού πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, η καθιέρωση αφορολογήτου στα φιλοδωρήματα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και η αλλαγή στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με καθιέρωση ποινών στους φορείς που καθυστερούν στην αποστολή των στοιχείων.

Αυτοματοποιημένη διαδικασία διακοπής εργασιών για τις ατομικές επιχειρήσεις

Μια νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία διακοπής εργασιών για τις ατομικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ, σβήνοντας μια εστία ταλαιπωρίας, καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας για τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών για να τεθεί αμέσως μετά σε λειτουργία. Η νέα εφαρμογή θα τρέχει στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, την οποία θα επισκέπτονται όσοι έχουν αποφασίσει να κατεβάσουν ρολά. Η διακοπή εργασιών θα γίνεται πλέον ψηφιακά μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος το οποίο θα ελέγχει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επέκταση του «Ηρακλή ΙΙΙ»

Μέχρι αύριο αναμένεται να υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών το αίτημα του προς τις ευρωπαϊκές Αρχές για την επέκταση του «Ηρακλή ΙΙΙ»καθώς πριν από μερικές μέρες έλαβε τις σχετικές παρατηρήσεις επί του προσχεδίου του αιτήματος που αφορά την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων σε ως 3 δισ ευρώ από 2 δισ  ευρώ αλλά και την χρονική επέκταση του προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2025 – δηλαδή επιπλέον 6μήνες – ώστε να ενταχθούν στο  πρόγραμμα οι τιτλοποιήσεις που απομένουν.

Με την επίσημη υποβολή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς μπαίνουμε στην τελική ευθεία και το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες θα πρέπει να θεωρείται εκτός πολύ συγκλονιστικού απροόπτου, δεδομένο και θα ανάψει το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.