You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Κακοκαιρία Daniel- Επιπλέον πόροι για τα μέτρα στήριξης

Ένα ευρύ σχέδιο για τη χρηματοδότηση του τεράστιου λογαριασμού των φυσικών καταστροφών, τόσο από τις μεγάλες πυρκαγιές όσο και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, με κινητοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο.

Εκ των πραγμάτων επηρεάζεται και η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού του 2024, τη στιγμή μάλιστα που θα ισχύσουν από του χρόνου οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, που περιορίζουν τις κινήσεις για δαπάνες του οικονομικού επιτελείου.

Μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν πυρκαγιές και πλημμύρες από το 2020 μέχρι και το 2022 το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, με ένα πολύ μεγάλο μέρος να καλύπτει την αποκατάσταση υποδομών. Συγκεκριμένα πόροι θα προέλθουν από:

  • Το αποθεματικό ύψους 1 δις ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού για φυσικές καταστροφές.
  • 300 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποζημιώσεις που θα καταβάλλει ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
  • Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε να καλυφθούν όλες αυτές οι έκτακτες δαπάνες.
  • Αποδέσμευση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ένταξη έργων υποδομών κυρίως στο ΕΣΠΑ – στο πλαίσιο του οποίου είναι πιο ευέλικτες οι διαδικασίες – και δευτερευόντως στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Υποβολή αιτήματος για δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα υποδομής.

Το πρωί της Τρίτης, όπως είπε ο ίδιος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Στρασβούργο, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνάντηση που θα έχει με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Το νέο χρονοδιάγραμμα σύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS

Λίγους μήνες πριν από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η οποία αναμένεται να κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής, η ΑΜΕ προχωρά στην πλήρη καταγραφή των POS που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, καθιερώνει υποχρεωτική τη χρήση του QR code, ο οποίος αναγνωρίζει τη γνησιότητα των αποδείξεων, σε όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχουν υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με δύο κινήσεις, επιχειρείται να μπει φρένο στα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι με τις αποδείξεις για να φοροδιαφεύγουν με τη μη έκδοση αποδείξεων όταν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, την εκ των υστέρων αλλοίωση των δεδομένων για τον τζίρο και την εξαφάνιση από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων που έχουν δώσει στους πελάτες τους.


Αποζημιώσεις από το arogi.gov.gr

Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα. Οι αποζημιώσεις αφορούν τόσο τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000, όσο και την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημειώνει ότι ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, συνοψίζοντας τα 14 μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.


DBRS Morningstar: Αναβάθμιση και επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Μετά την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.


Ο χάρτης των αυξήσεων σε μισθωτούς 

Στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση με την έλευση του νέου έτους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κανείς εργαζόμενος στη χώρα -είτε απασχολείται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα- δεν θα λαμβάνει λιγότερα από 700 ευρώ καθαρά μετά την 1η/5/2024, αρκεί να απασχολείται με πλήρες ωράριο.

Οι αυξήσεις στους μισθούς αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις: από την 1η/1/2024 για τους δημοσίους υπαλλήλους με το νέο μισθολόγιο, από την 1η/5/2024 στον ιδιωτικό τομέα για περίπου 600.000 εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ, ενώ πιθανό είναι και το «ξεπάγωμα» των τριετιών από το 2025 για 1,6 εκατ. εργαζομένους, υπό την προϋπόθεση ότι η ανεργία θα πέσει μεσοσταθμικά κάτω από 10%.