Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή των 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους 

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί δεύτερος έλεγχος για τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, με έως 20 εργαζόμενους, που «κόπηκαν» από τις πληρωμές των 800 ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης. Οι έλεγχοι, αναμένεται να τρέξουν με στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» για τους μισθωτούς που απασχολούνται σε κάθε επιχείρηση αλλά και με στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δηλώσεις ΦΠΑ, στοιχεία από φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ κ.α.). Όσοι δεν έλαβαν τα 800 ευρώ, ενώ πληρούν τα κριτήρια, θα  πληρωθούν σε νέα καταβολή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.  


Eπιδότηση για δόσεις στεγαστικών δανείων

Να αξιοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ενίσχυση των δανειοληπτών («πράσινων» και «κόκκινων») ακόμη και με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι τα χρήματα προορίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έτσι, το βασικό κριτήριο, με βάση το οποίο θα κρίνεται ποιος θα δικαιούται επιδότηση για την αποπληρωμή της δόσης του στεγαστικού του δανείου, σχεδιάζεται να είναι η επίπτωση του lockdown στα εισοδήματά του.


Νέο πλαίσιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέο πλαίσιο  ρύθμισης χρεών και υποστήριξης δανειοληπτών, προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Το νέο πλαίσιο, θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες και θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών.