You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Σταϊκούρας- Η απάντηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Στο 5% θα κινηθεί ο πληθωρισμός στη χώρα το 2023 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική».

Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε στον ΣΚΑΙ, ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί», αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για μελλοντική λήψη αυτών των μέτρων.

Για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής παροχής εν όψει Πάσχα, ο υπουργός επανέλαβε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία.


Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά με 100 ευρώ το μήνα σε 60 δόσεις

Την δυνατότητα σε όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα να τα εξαγοράσουν  και να αποκτήσουν νόμιμους  τίτλους κυριότητας, καταβάλλοντας το τίμημα είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε έως 60 άτοκες δόσεις από 100 ευρώ το μήνα δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για να κατατεθεί μετά το πέρας της διαδικασίας στη Βουλή.

Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου ή αγροτεμαχίου. Όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, το τίμημα εξαγοράς καθορίζεται σύμφωνα με το καθεστώς περί υπολογισμού βάσει συγκριτικών στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.


Market Pass – Ποιοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Market Pass ενώ οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεων έως και τις  15 Μαρτίου. Την οικονομική στήριξη θα λάβουν 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με 8,5 εκατομμύρια μέλη με την υποβολή αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr από τους δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος συμπληρώνοντας τον αριθμό IBAN.

Τα  ποσά  που πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με αυτά που θα πιστωθούν στην ψηφιακή κάρτα. Επιπλέον, για όσους επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν ισχύει κανένας περιορισμός αγορών.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2021, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

  • έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 
  • 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα του πρώτου εδαφίου ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο. 


Ασφαλιστικά ταμεία: 60 χιλ. αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων

Στις 60.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων, για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα τέλη Νοεμβρίου όταν και τέθηκε σε ισχύ. Χωρίς να έχουν συμπληρωθεί ακόμα δύο μήνες λειτουργίας της νέας ρύθμισης, το ποσό που έχει τεθεί προς εξόφληση κυμαίνεται πέριξ των 460 εκατ. ευρώ.


Επιστροφή χρημάτων επιστρεπτέας

Αντιμέτωπες με τον «φουσκωμένο λογαριασμό» των Επιστρεπτέων Προκαταβολών θα βρεθούν τις επόμενες μέρες χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις και στο τέλος του μήνα θα κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρα τα ποσά εντόκως.

Ήδη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι έτοιμες οι τελικές λίστες με όσες επιχειρήσεις, από το σύνολο των 17.800 που εντοπίστηκαν μετά τις σχετικές διασταυρώσεις ότι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις, θα λάβουν το «ραβασάκι» από την εφορία και έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει υποχρεωτικά να επιστρέψουν τα χρήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις. Το βασικό πρόβλημα που είχε εντοπιστεί κατά τις εν λόγω διασταυρώσεις ήταν ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν τηρήσει τη ρήτρα απασχόλησης.


Αυξήσεις στις συντάξεις 1,7 εκατ. ασφαλισμένων 

Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η πίστωση των αυξημένων συντάξεων Φεβρουαρίου κατά 7,75%. Περίπου 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στο εισόδημά τους από 30 έως 200 ευρώ το μήνα. Το επιπλέον ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους αφορά μόνο την αύξηση για τον επόμενο μήνα, ενώ το ποσό της αύξησης για το μήνα Ιανουάριο θα καταβληθεί με την σύνταξη Μαρτίου.