You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Νέα μέτρα στήριξης πριν την άνοιξη 

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση σειρά μέτρων στήριξης που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, δημιουργώντας ανάχωμα στις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις κυρίως στο σκέλος των τροφίμων. Πρόκειται για μέτρα τα οποία είναι γνωστά στους πολίτες.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το «μενού» των μέτρων να εμπλουτιστεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που πιθανόν να δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Έμφαση θα δοθεί στη λήψη στοχευμένων μη μόνιμων μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, χωρίς, ωστόσο, να θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος.

  • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της οριζόντιας αύξησης κατά 7,75%  στις κύριες συντάξεις που «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου.
  • Την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Market Pass και οι πρώτες καταβολές θα ξεκινήσουν στο τέλος  του ίδιου μήνα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη 3,2 εκατ. νοικοκυριών έως και τον Ιούλιο με ποσό που θα κυμαίνεται από 22 ευρώ το μήνα για άγαμους έως και 100 ευρώ για οικογένειες με επτά ή περισσότερα παιδιά.
  • Έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο.
  • Παράλληλα, το Μάρτιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα ισχύσει από τον Απρίλιο.

Πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις

Διατηρείται η ρύθμιση για επιβολή πλαφόν 3% στις αυξήσεις ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων. Εξαιρούνται εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, εμπορικά τουλάχιστον 15.000 τ.μ., εταιρείες που ανήκουν κατά 100% στο Δημόσιο και όσες ανήκουν σε οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει δικαστικώς τη μη εφαρμογή της ρύθμισης.


Στο 4,5% ο συντελεστής, πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Μέσω ενός ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου προσπαθεί η κυβέρνηση να στηρίξει νέους ελεύθερους επαγγελματίες στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Σε αυτό το πλαίσιο οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2022 με συντελεστή 4,5%, δηλαδή με συντελεστή μειωμένο κατά 50% σε σχέση με αυτόν που ισχύει στο πρώτο κλιμάκιο της φορολογικής κλίμακας. Ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής ισχύει για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.


Αλλάζει η φορολογία για επαγγελματίες και εμπόρους

Ριζικές ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων ενός εκατομμυρίου μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη μελέτη που ανέλαβε να καταρτίσει κατόπιν ανάθεσης από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που θα εισηγηθεί το ΙΟΒΕ θα είναι απλούστερο και ευνοϊκότερο από αυτό που ισχύει σήμερα, αλλά θα υποχρεώνει όλους αυτούς τους φορολογουμένους να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα που αποκομίζουν από τις δραστηριότητές τους.


Έλεγχοι σε επιχειρήσεις με ασφαλισμένους στο ΤΕΚΑ

Ελέγχους στις επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί εάν δηλώνονται ορθά οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι, αλλά και όχι μόνο, στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ξεκινάει ο ΕΦΚΑ. Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον Φορέα επισημαίνεται λεπτομερώς η διαδικασία, καθώς το ΤΕΚΑ έχει μόλις ένα έτος που βρίσκεται σε λειτουργία και χώρα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία από την 1η.1.2022 και μετά. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί από την 1n.1.2004 και μετά, ανεξάρτητα εάν έχουν εργαστεί πριν από την 1η.1.2022, δηλαδή πριν συμπληρώσουν το 18o έτος της ηλικίας τους ή όχι. Για τις δυο αυτές ξεχωριστές περιπτώσεις ασφαλισμένων η υπαγωγή στην ασφάλιση του Ταμείου (Νέο Επικουρικό NE) πραγματοποιείται αντί για την έως τώρα υπαγωγή τους στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ.


60.000 αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων

Στα επίπεδα των 60.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων, για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα τέλη Νοεμβρίου όταν και τέθηκε σε ισχύ. Χωρίς να έχουν συμπληρωθεί ακόμα δύο μήνες λειτουργίας της νέας ρύθμισης, το ποσό που έχει τεθεί προς εξόφληση κυμαίνεται πέριξ των 460 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από όσους έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στις 24 δόσεις είχαν ήδη επιλέξει την αποπληρωμή της οφειλής τους σε 12 δόσεις, αλλά βρήκαν την ευκαιρία τώρα να μειώσουν στο μισό το μηνιαίο ποσό καταβολής.


Ποιοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης στα 62 έτη μέσα στο 2023

Την πόρτα εξόδου πριν από τα 62 έχουν φέτος επτά κατηγορίες ασφαλισμένων. Κλειδί για τη συνταξιοδότηση (με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη) είναι η θεμελίωση 25ετίας είτε η ύπαρξη ανήλικου τέκνου την περίοδο 2010 2015 και η εξαγορά πλασματικών ετών. Ως γενικός κανόνας για το 2023 ισχύει ότι η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη γίνεται στο 62ο έτος ηλικίας έπειτα από συνολικά 40 έτη ασφάλισης, καθώς και στο 67ο έτος ηλικίας με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.


Έκτακτο «Δώρο» ΔΥΠΑ 300 ευρώ

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το έκτακτο εφάπαξ bonus 300 ευρώ που θα δίνει η ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) σε ανέργους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).

Στόχος της νέας ενίσχυσης, που θεσμοθετήθηκε μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά», είναι η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) και εύρεσης εργασίας.