You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ανοικτό το νέο ΕΣΠΑ για όλους τους μικρομεσαίους

Δυνατότητα ένταξης σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνει το νέο ΕΣΠΑ, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν ακόμα και επιχειρήσεις που απασχολούν τρεις εργαζομένους, ενώ αλλάζουν τα κριτήρια αξιολόγησης, καθώς οι αιτήσεις θα εξετάζονται με τη σειρά που υποβάλλονται.

Αρχικά θα διενεργείται έλεγχος προϋποθέσεων συμμετοχής και, στη συνέχεια, τα επιλέξιμα σχέδια θα βαθμολογούνται βάσει κριτηρίων που θα οριστούν στην αναλυτική πρόσκληση. Ουσιαστικά δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεως και δύνανται να ενταχθούν στα προγράμματα όλες μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, όπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.


Μειωμένος φόρος για νέους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ

Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει και στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος για  νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος από το 2020 και μετά καθώς θα πληρώσουν φόρο μόλις 4,5%. Προϋπόθεση είναι τα εισοδήματά τους το 2022 να είναι μέχρι και 10.000 ευρώ που είναι το όριο για να ισχύσει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής.

Το μέτρο αφορά νέες επιχειρήσεις κατά βάση μικρές οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών από το 2020 και μετά και για τα πρώτα τρία χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους φορολογούνται με συντελεστή 4,5% έναντι 9% που εφαρμόζεται για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) έως 10.000 ευρώ.

To ποσό του φόρου που αναλογεί για εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ το οποίο αποκτήθηκε το 2021 περιορίζεται στα 450 ευρώ από 900 ευρώ που ήταν αρχικά.


Τέλος επιτηδεύματος: Μείωση έως και 50% εξετάζει η κυβέρνηση

Με «φόντο» τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις σε επίπεδο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος -κάτι που διαμορφώνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετο πακέτο παροχών- η κυβέρνηση «βγάζει από το συρτάρι» ένα σχέδιο που παραμένει στον «πάγο» από το  μακρινό 2019 που περιλαμβάνει την κατάργηση ή έστω το «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος.

Το σχέδιο που έχει τεθεί υπό εξέταση, προβλέπει μείωση κατά 30% – 50% του τέλους επιτηδεύματος το 2023, για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα για το 2024, πάλι υπό τον αστερίσκο των δημοσιονομικών περιθωρίων, υπάρχει η σκέψη για πλήρη κατάργησή του. Η μείωση προκαταβολής φόρου, για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ακόμη ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι.


Υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αποστολή από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του Δημοσίου των βεβαιώσεων αποδοχών προς την ΑΑΔΕ καθώς στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. «Ραντεβού» με την εφορία θα έχουν για πρώτη φορά φέτος πολλοί νέοι και νέες που έκλεισαν τα 18 έτη και καλούνται να υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση.

Όσοι έκλεισαν τα 18 έτη το 2022 καλούνται να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση από τη στιγμή που έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ακόμα κι αν δεν έχει αποκτήσει εισοδήματα το προηγούμενο έτος (2022).


«Καλάθι του νοικοκυριού»: Μειωμένες ή σταθερές τιμές στο 95% των προϊόντων την 12η εβδομάδα

Μειωμένες ή σταθερές είναι οι τιμές στο 95% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», την 12η εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας (την περίοδο δηλαδή από 18/1/202 έως 24/1/2023). Αυτό διαπιστώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικά, από το σύνολο 833 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

  • στα 43, ποσοστό 5%, η τιμή μειώθηκε,
  • στα 735, ποσοστό 89%, η τιμή παρέμεινε σταθερή, και
  • μόλις σε 54, ποσοστό 6%, η τιμή αυξήθηκε.

Έκθεση ΕΡΓΑΝΗ: Αύξηση απασχόλησης και αποδοχών στην τριετία 2019-2022

Σημαντική αύξηση της απασχόλησης και των αποδοχών προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το 2022 σε σχέση τόσο με την προηγούμενη χρονιά όσο και με το 2019, τελευταίο έτος πριν την πανδημία.

Η έκθεση αποτυπώνει την εξέλιξη της μισθωτής απασχόλησης (σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου) και καταγράφει μεταξύ άλλων:

-Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 13,3 %, από 1.986.336 το 2019 σε 2.249.599 το 2022. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες (15,8 %).

-Αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4 %, ποσοστό που υπερβαίνει την άνοδο του πληθωρισμού που μεσολάβησε.

-Βελτίωση των αποδοχών όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων.


Επιχειρήσεις: «Άλμα» 20,5% στον τζίρο τον Νοέμβριο

Διψήφια άνοδο κατέγραψε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων τον περασμένο Νοέμβριο, επίδοση που αντανακλά αφενός την επίπτωση των ανατιμήσεων, αφετέρου αποτυπώνει και τις αντοχές στην κατανάλωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2022 ανήλθε σε 31,055 δισ. ευρώ, σημειώνοντας «άλμα» 20,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 25,779 δισ. ευρώ.