You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Νέα μέτρα στήριξης πριν τις κάλπες

Νέο πακέτο παροχών, πριν από τις εκλογές ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από την πορεία των ενεργειακών τιμών αλλά και την υπεραπόδοση της οικονομίας σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Χρονικά ορόσημα των αποφάσεων θα είναι ο Φεβρουάριος όταν θα υπάρχουν στοιχεία για την εκτέλεση των εσόδων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και την οριστική  εικόνα  για το 2022  αλλά και οι αρχές Μαρτίου όταν  θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του προηγούμενου έτους.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου, έδειξαν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,676 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,506 δισ. ευρώ, ήτοι  χαμηλότερα κατά 1,83 δισ. ευρώ, από την υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022 και την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ.


Στις αγορές η Ελλάδα με νέο 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στο mid swap + 175 μονάδες βάσης, δηλαδή περίπου στο 4,5%. Η ζήτηση για την έκδοση είναι ήδη πολύ μεγάλη και εκτιμάται πως θα υπερκαλυφθεί ο στόχος, που είναι η άντληση 2-3 δισ. ευρώ.

Η τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς τίτλου προσεγγίζει το 4,136%, ενώ χθες σημείωσε άνοδο περίπου 9 μονάδων βάσης λόγω της είδησης για τη νέα έκδοση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το τελικό επιτόκιο του νέου ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 4,5%-4,6%.


Κατώτατος μισθός- Κατατέθηκε η τροπολογία

Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023. Αυτό προβλέπει η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο ««Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα».

Με την κατάθεση της τροπολογίας επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023.


Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε ασφαλιστικές και σε εταιρείες security

Σε επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, στη βάση του σχεδιασμού που έχει ήδη παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 στο πεδίο εφαρμογής του μηχανισμού Ψηφιακής Κάρτας εντάσσονται οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, των οποίων ο πρωτεύων ή δευτερεύων Κωδικός Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) ανήκει στον τετραψήφιο Κ.Α.Δ 6622, με υποχρέωση να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.


Ανοίγουν οι «πύλες» για το Ε9

Ανοίγουν οι «πύλες» για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις μεταβολές που είχαν πέρυσι στην περιουσιακή τους κατάσταση και με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαριστεί σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο Ε9, το αργότερο έως και τις 31 Μαρτίου, και θα πληρωθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την αρχή να γίνεται τον προσεχή Μάιο.

Επισημαίνεται ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς που έχουν στην ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, εκ των οποίων 6,2 εκατομμύρια θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους πάνω από 2,2 δισ. ευρώ.


myDATA: Προσυμπληρωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ για 1.000.000 επιχειρήσεις- επαγγελματίες

Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μέσω των δεδομένων που έχουν ήδη υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA είναι οι δηλώσεις ΦΠΑ που καλούνται να υποβάλουν αυτό το μήνα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες και τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Η προσυμπλήρωση δεν είναι δεσμευτική για τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά. Στόχος της ψηφιοποιημένης διαδικασίας είναι η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών και η διευκόλυνση των υπόχρεων κατά την υποβολή της δήλωσης.