You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

«Πράσινο φως» για την ηλεκτρονική έναρξη ατομικών επιχειρήσεων

«Άναψε» το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας έναρξης ατομικής επιχείρησης μετά και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Από την ερχόμενη Παρασκευή κιόλας 13 του μήνα ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να διεκπεραιώσει εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και με λίγα κλικ τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας μιας ατομικής επιχείρησης.

Με το νέο πλαίσιο η έναρξη γίνεται σε λίγα μόνο λεπτά καθώς έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως φωτοτυπία ταυτότητας, μισθωτήριο συμβόλαιο, υπεύθυνες δηλώσεις, πολλαπλά έγγραφα ασφαλιστικής ενημερότητας κλπ), ενώ διάφορα στάδια αυτής της διαδικασίας έχουν συντμηθεί ή πρόκειται να καταργηθούν με αποτέλεσμα να μειώνονται τα διοικητικά βάρη για τους νέους επιχειρηματίες.

Μεταξύ των προϋποθέσεων για την ηλεκτρονική έναρξη επιχείρησης είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει κωδικούς Taxisnet, ενεργό ΑΦΜ και να προτίθεται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα.


Έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών

Από «κόσκινο» προγραμματίζει να περάσει φέτος τα υπόλοιπα που είχαν το 2017 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Και αυτό γιατί οι ελεγκτικές Αρχές ψάχνουν να εντοπίσουν εκείνους που δήλωναν ελάχιστα ποσά στην Εφορία και ταυτόχρονα είχαν «παχυλές» καταθέσεις ή κατέγραψαν κινήσεις υπέρογκων ποσών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Προτεραιότητα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς συνιστούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του έτους 2017, καθώς η συγκεκριμένη χρονιά παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και η Εφορία δεν θα μπορεί πλέον από την 1-1-2024 να ελέγξει και να καταλογίσει φόρους. Ήδη, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, παραγράφηκε η δυνατότητα της Εφορίας, να ελέγξει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του 2016 και προγενέστερων ετών.


Τέλος χρόνου για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι μπορούν να υποβάλουν τώρα αιτήσεις

Αδειάζει η κλεψύδρα για το επίδομα θέρμανσης. Τρία 24ώρα απέμειναν στους δυνητικούς δικαιούχους για να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να εισπράξουν ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 1.600 ευρώ. Όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» κατά την προηγούμενη προθεσμία, πρέπει να σπεύσουν να την κάνουν τώρα.  Πάντως η πληρωμή καθυστερεί ακόμη καθώς όσοι δουν την αίτησή τους να εγκρίνεται θα πρέπει να περιμένουν έως το τέλος του επόμενου μήνα για να… εισπράξουν.


“Πράσινο φως” από το ΥΠΟΙΚ για την αποεπένδυση από τράπεζες

Σήμερα εκτός απροόπτου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δώσει στη δημοσιότητα την στρατηγική αποεπένδυσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2025, όταν και λήγει ο βίος του Ταμείου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι με βάση το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης – πέραν του 2025 – εφόσον κριθεί απαραίτητο και πάντα σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι διαδικασίες αποεπένδυσης αναμένεται να δρομολογηθούν – ξεχωριστά για κάθε τράπεζα – μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2022, δηλαδή στο τέλος του πρώτου τριμήνου.


Εντός Ιανουαρίου η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023 με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Tην πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2023, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο με το βλέμμα στραμμένο προς τις αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οίκων, oι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Πιθανότερη ημερομηνία εξόδου είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ 24 και 26 Ιανουαρίου, πριν δημοσιοποιηθεί η πρώτη έκθεση αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας από την Fitch που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το Δημόσιο να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου για περίπου 2 δις ευρώ αν και δεν αποκλείεται να αντλήσει ακόμα μεγαλύτερο ποσό, καλύπτοντας από το ξεκίνημα της χρονιάς ένα σημαντικό μέρος από τα 7 δισ. ευρώ που σκοπεύει να δανειστεί το 2023.


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Νοέμβριο

Μείωση 0,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Νοέμβριο πέρυσι, ωστόσο, η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε 2,6%. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 0,9% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020.


Στα μέσα Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2022. Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εκπαιδευτήρια, λογιστήρια κ.λπ.) την αποστολή των στοιχείων που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Φέτος για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις θα λάβουν προσυμπληρωμένο τόσο το έντυπο Ε3 όσο και το βασικό έντυπο «Ν» της δήλωσης νομικών προσώπων.