Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Οι επιχειρήσεις-ΚΑΔ που παραμένουν κλειστές έως και τις 24 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, ΔΙα/ΓΠ.οικ. 30608/16.5.2020) με την οποία καθορίζονται οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές σε όλη τη χώρα από σήμερα έως και τις 24 Μαΐου, για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19. Όλες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν σήμερα και στις 25 Μαΐου στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ  


650 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου

Στα 650 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσόν που θα δοθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο μέσω επιχορηγήσεων, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και φοροαπαλλαγών, για τα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού».

Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται ως εξής:

  • Για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», στα 210 εκατ. ευρώ,
  • Για το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» στα 10 εκατ. ευρώ.
  • Για το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», στα 150 εκατ. ευρώ.

Μείωση ενοικίου μόνο για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές

Το ενδεχόμενο να παραταθεί η ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων έως το τέλος του έτους απέκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς δεν θα το άντεχε ο κρατικός προϋπολογισμός. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, ότι το μέτρο θα συνεχιστεί μόνο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε σχηματισθεί λανθασμένη εντύπωση για παράταση του μέτρου, διευκρίνισε όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, διότι θα αποτελούσε παρέμβαση του κράτους στην αγορά ακινήτων, ενώ θα προκαλούσε προβλήματα και σε εκείνα τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί με δάνεια.


Επιστρεπτέα προκαταβολή – Τον Ιούνιο έρχεται νέος γύρος

Λιγότερο από δύο 24ωρα έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για να υποβάλουν και να οριστικοποιήσουν την αίτηση χορήγησης του ποσού που έχει προσδιοριστεί, ή λιγότερο αν δεν επιθυμούν το σύνολό του.

Η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λήγει αύριο, 19 του μηνός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαΐου είχαν οριστικοποιήσει, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport», την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης 51.459 επιχειρήσεις.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για ένα νέο πρόγραμμα «επιστρεπτέας προκαταβολής» με ποσό που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτό θα προστεθούν και τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα από τον πρώτο κύκλο της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Στα βασικά χαρακτηριστικά του «νέου» προγράμματος «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση
  • Διεύρυνση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή, καθώς θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο.

Προώθηση φοροελαφρύνσεων

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτίθεται να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα μειώνονται φόροι και τέλη επί των εισοδημάτων των επιχειρήσεων οι οποίες υφίστανται φέτος τεράστιες οικονομικές ζημιές από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στόχος είναι όλες αυτές οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να ανακάμψουν σταδιακά ώστε να εξακολουθούν να στηρίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα, τα οποία θα νομοθετηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του φορολογικού έτους 2020, πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2020, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020 και παροχή της δυνατότητας και στις ατομικές επιχειρήσεις να συμψηφίζουν ζημιές με καθαρά κέρδη επόμενων χρήσεων.


Πως υπολογίζεται το τεκμήριο των ακινήτων 

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ανάλογα τα τετραγωνικά του σπιτιού. Η κλίμακα έχει ως εξής: 

  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

 Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.