Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ένεση ρευστότητας στην αγορά

Με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, αρχής γενομένης από το β’ δεκαπενθήμερα του Νοεμβρίου, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προκειμένου να συγκρατηθεί η ύφεση σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Με διαδικασίες εξπρές σχεδιάζεται να προχωρήσει n 4n φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να πέσουν εδώ και τώρα τουλάχιστον 900 εκατ. στην αγορά, ενώ από το τέλος Νοεμβρίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η καταβολή των επιδοτήσεων σε όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Γέφυρα , προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν, με το κράτος αρωγό , το στεγαστικό τους δάνειο. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τελικώς τις 160.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.


Πρόγραμμα «Γέφυρα»

Με την υποβολή συνολικά 160.467 αιτήσεων ολοκληρώθηκε, στις 31 Οκτωβρίου, η προθεσμία κατάθεσης αίτησης στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα παρέχει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία.

Η καταβολή θα ξεκινήσει:

-Από τον τρέχοντα μήνα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.

-Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.

-Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.


Παράταση και αλλαγές για τις αιτήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 

Τις πρώτες αλλαγές «μετρά» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ αρχίζουν να εξετάζονται και επιμέρους τροποποιήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν ακόμα και με το πότε θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι έχουν λάβει ποσά μέσω των τριών προηγούμενων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα αρχίσουν να τα αποπληρώνουν τον Ιανουάριο του 2021 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Δεδομένου, όμως, ότι πλέον όσοι λάβουν Επιστρεπτέα Προκαταβολή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο (ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί να έρθουν κι άλλοι κύκλοι το 2021), θα έχουν ουσιαστικά μόνο 12 -13 μήνες πριν ξεκινήσουν να την αποπληρώνουν, αρχίζει να σκέφτεται πιθανές βελτιώσεις και σε αυτό το ζήτημα.


60ημέρες προθεσμία για τις e- δαπάνες

Εξήντα ημέρες προθεσμία έχουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ενοίκια που αποκτήθηκαν το 2020 εντός και εκτός Ελλάδος. Όσοι δεν τα καταφέρουν  θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο 22% για το ποσό αποδείξεων που τους λείπει. Το  ελάχιστο όριο του 30% του εισοδήματος μπορεί να μειωθεί στο 20%.