You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιστρεπτέα προκαταβολή- Ώρα λογαριασμού για χιλιάδες επιχειρήσεις μετά τις διορθώσεις

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να στείλει τον τελικό «λογαριασμό» σε περίπου 18.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ μετά από διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν του όρους χορήγησης της ενίσχυσης και προχώρησαν σε διορθώσεις έως το τέλος του 2022.

Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τον «νέο λογαριασμό» με ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις, ανάλογα με το αποτέλεσμα του ελέγχου, να έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν και μάλιστα με τόκο. Ποσά που τυχόν έχουν καταβληθεί πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.


Στα 3,3 δισ. το κόστος πληθωρισμού για τα νοικοκυριά

Πάνω από 22 δισ. ευρώ ξόδεψαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών διατροφής πριν χτυπηθεί η χώρα από το πληθωριστικό κύμα, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό σημαίνει ότι η ανατίμηση κατά περίπου 15% που έχει καταγράψει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το σύνολο των προϊόντων διατροφής μέσα στο 2022 έχει πλέον ετήσιο κόστος για τα νοικοκυριά της χώρας πάνω από 3,3 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 130 δισ. ευρώ με βάση την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών του 2021. Από αυτά, τα 22 δισ. ευρώ δόθηκαν για τρόφιμα με την αναλογία να ανέρχεται στο 17%.


Σύνδεση ταμειακών με POS για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

«Μήνυμα» στην αγορά στέλνει, με το «καλημέρα» του 2023, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με την υποχρέωση διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS, που στόχο έχει την παρακολούθηση των συναλλαγών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Από την 1η Ιανουαρίου καθίσταται υποχρεωτική η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου όλη η αγορά να είναι online με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία αυθημερόν θα γνωρίζει στο εξής όλες τις εισπράξεις, αφού κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη των POS.


Τελευταία ευκαιρία για το επίδομα θέρμανσης

Κλείνουν στις 13 Ιανουαρίου οι «πύλες» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που «έχασαν» την αρχική προθεσμία που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου.

Μέχρι πρότινος είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1.197.327 αιτήσεις, με τους δικαιούχους δυνητικά να υπολογίζονται περίπου σε 1,3 εκατ., ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους, παλαιούς και νέους, ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο σε 300 εκατ. ευρώ, από 174 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περσινή, και με το επίδομα να κυμαίνεται από 100 έως και 1.600 ευρώ.


Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Δεκάδες δήμοι έχουν ήδη καταθέσει ή αναμένεται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο ΥΠΟΙΚ για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές αρμοδιοτήτων τους σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η-1- 2022.

Οι δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν τη χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.


Eurostat: Στο 11,4% η ανεργία στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διατηρεί τον τίτλο της χώρας με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων και στην πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των γυναικών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Νοέμβριο του 2022, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% το Νοέμβριο του 2021. Η Eurostat εκτιμά ότι στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2022 υπήρχαν 528.000 άνεργοι από 534.000 τον Οκτώβριο.


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιλογή ασφαλιστικής κλίμακας για μη μισθωτούς

Την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους συντροφεύει ολόκληρη τη διάρκεια του 2023, καλούνται να επιλέξουν έως 31 Ιανουαρίου, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Την ίδια ώρα είναι στα «σκαριά» η αύξηση των ποσών των εισφορών που  θα πρέπει να καταβληθούν από τους μη μισθωτούς από αυτό τον μήνα κιόλας. Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές θα πληρωθούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου, όταν και οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου.