You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αύξηση πάνω από 9% στις ασφαλιστικές εισφορές 850.000 μη μισθωτών

«Κλείδωσαν» τα αυξημένα ποσά για τις εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2023 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες. Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές για τους μη μισθωτούς θα πληρωθούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου, όταν και θα κληθούν να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου. Η διαπιστωτική πράξη του υπουργού που θα καθορίζει και τα ποσοστά των αυξήσεων αναμένεται να υπογραφεί αρχές ή το πολύ έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες συγκλίνουν ότι το ποσοστό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 9%. Παρά τις πιέσεις που δέχονται όλοι οι επαγγελματίες –όπως φυσικά και τα νοικοκυριά- λόγω του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, αλλά και των κινήσεων της ΕΚΤ που «ανεβάζει» ψηλότερα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί κανονικά τις προβλέψεις των υφιστάμενων σχετικών διατάξεων του νόμου Βρούτση.


Προθεσμία δύο ημερών σε παράλληλα απασχολούμενους για να εξοφλήσουν εισφορές του 2021

Προθεσμία δύο ημερών έχουν για να καταβάλουν την α’ δόση της οφειλής τους όσοι μισθωτοί ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα. Η διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών για το 2021, σχεδόν 280.000 μισθωτών παράλληλα απασχολούμενων έχει «κλείσει» και έτσι ο κάθε επαγγελματίας είτε καλείται να πληρώσει τα επιπλέον ποσά των εισφορών που τυχόν του αναλογούν στον e-ΕΦΚΑ ή θα λάβει «επιστροφή».

Στον εν λόγω «κύκλο» εκκαθάρισης περιλαμβάνονταν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021, με όσους έχουν να πληρώσουν να πρέπει να καταβάλλουν την α’ δόση του χρέους τους έως τις 30 Δεκεμβρίου.


Ψηφιακή υποβολή για ακόμα 4 δηλώσεις απόδοσης τελών και ειδικών φόρων

Τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής τεσσάρων ακόμη δηλώσεων απόδοσης τελών και ειδικών φόρων, έχουν πλέον πολίτες και επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, αυτές είναι:

  • Δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
  • Δήλωση απόδοσης τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.
  • Δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας, που υποβάλλεται από παραγωγούς ειδών πολυτελείας που παράγονται εγχώρια, και από πρόσωπα που πραγματοποιούν ενδοκοινοτική απόκτηση από άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ, εφόσον αυτά τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
  • Δήλωση απόδοσης τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις υποβάλλονται στην ψηφιακή πύλη myAADE (https://myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές -> Φορολογικές Υπηρεσίες -> Τέλη & Ειδικοί Φόροι.


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 16,5% στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο

Μείωση 16,5% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα εκδόθηκαν 2.122 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 411.883 m2 επιφάνειας και 1.755.032 m3 όγκου. Με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί αύξηση 8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση 22,3% στην επιφάνεια και μείωση 16,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.


Σταϊκούρας: «Γιατί δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα»

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως έγινε στην Ισπανία, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι, μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς, η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή», είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Mega.


Συντάξεις: Η προσωπική διαφορά ορίζει τις αυξήσεις του 2023

H προσωπική διαφορά, θετική και αρνητική, αλλά και κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας και τις νέες συντάξεις που καταβάλλονται το 2023 για πρώτη φορά είναι τα «κλειδιά» για την αποκρυπτογράφηση των αυξήσεων στις συντάξεις  από 1/1/2023.

Η εν λόγω αύξηση υπολογίζεται με τον μέσο όρο αύξησης του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και θα είναι της τάξης του 7,75%.

Όπως επισημαίνεται και στη λεπτομερή εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον 5/2016 και διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις καθώς η αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.


Υποβολή δικαιολογητικών για τις επιστρεπτέες

Προθεσμία μέχρι αύριο έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπει το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του κρατικού δανείου εφάπαξ και εντόκως. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ ότι τηρήθηκαν οι όροι, μετά τη νέα απόφαση που προβλέπει οριακές αποκλίσεις σε σχέση με την τήρηση του προσωπικού, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί.