You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τι πρέπει να πληρώσετε μέχρι το τέλος του έτους

Το 2022 φεύγει σε λίγες ημέρες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού υπάρχουν μία σειρά από εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν απέναντι στην φορολογική αρχή.

Μερικές από τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να κλείσουν εγκαίρως έως την τελευταία ημέρα του χρόνου οι φορολογούμενοι, είναι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των δόσεων στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, των δόσεων της επιστρεπτέας καθώς και των δικαιολογητικών προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

Επίσης, θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.


Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες φορολογούμενους υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2022. Μάλιστα, από τις 2.555.000 των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ, οι 660.000 δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Επίσης, μόλις το 0,42% δηλώνει εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω και το 1,64% από 50.000-100.000 ευρώ.


18 παροχές σε είδος προς τους μισθωτούς που είναι αφορολόγητες

Δεκαοχτώ παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι μισθωτοί από τον εργοδότη τους ή οι μέτοχοι και εταίροι μιας επιχείρησης είναι αφορολόγητες καθώς δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Σημειώνεται ότι για τις παροχές σε είδος, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη, αλλά αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών του εργαζομένου και αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα. Επιβάλλεται επ’ αυτών και φόρος εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Με αφορμή τις διατακτικές σίτισης που θεωρούνται παροχή σε είδος, αναγκαία για τη λειτουργία της επιχείρησης και δεν υπόκεινται σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές όταν η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των επτά ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, διευκρινίζεται ποιες παροχές σε είδος δεν φορολογούνται.

Εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία μεταξύ άλλων τα εξής: η αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, η αποζημίωση για έξοδα κίνησης που καταβάλλονται από τον εργοδότη για υπηρεσιακούς λόγους, το επίδομα αλλοδαπής που χορηγείται σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των επαγγελματικών ταμείων, η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου, η αποζημίωση για αγορά μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς, η ελεγκτική αποζημίωση, η αξία των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού συνολικής αξίας έως τριακοσίων ευρώ ετησίως για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 και το εξωϊδρυματικό επίδομα, ανεξαρτήτως του φορέα που το χορηγεί.


Μειωμένες ή σταθερές τιμές στο 98% των προϊόντων την 9η εβδομάδα

Σταθερές ή μειωμένες τιμές για το 98% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Καλάθι του Νοικοκυριού, καταγράφονται κατά την 9η εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης (28/12/2022 -3/1/2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σήμερα, Τετάρτη, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον, αναφορικά με την πρωτοβουλία για το Καλάθι του Αϊ Βασίλη, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι από σήμερα, 28 Δεκεμβρίου μετέχουν 40 αλυσίδες με 1.991 παιχνίδια (από 32 αλυσίδες με 1.560 παιχνίδια που ξεκίνησαν στις 14 Δεκεμβρίου). Οι τιμές στα παιχνίδια που προσφέρονται με έκπτωση παραμένουν αμετάβλητες.


Προϋπολογισμός: «Υπερέσοδα» 478 εκατ. στο 11μηνο

«Υπερέσοδα» 478 εκατ. στο 11μηνο κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022. Παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 5.648 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 6.760 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 12.267 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.091 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.882 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 53.430 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 288 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 58.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 478 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου.


Ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας: Πρόοδος και προκλήσεις

Σημαντική πρόοδο αλλά και προκλήσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητας καταγράφει η Ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας «ΠΥΞΙΔΑ 2022» του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

«Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, με τις επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία να αυξάνονται σημαντικά. Ενώ, καταγράφεται θεαματική βελτίωση στις εξαγωγές αγαθών, εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και σημαντική διαφοροποίηση της εξαγωγικής βάσης», επισημαίνει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αντίστοιχα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για έρευνα και καινοτομία Χρίστος Δήμας, σημειώνει ότι σύμφωνα με το IMD World Competitiveness Yearbook 2022, η χώρα από την 58η θέση το 2019, ανέβηκε στην 47η το 2022 ενώ σύμφωνα με το Global Innovation Index 2022 βρίσκεται στην 44η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες, βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά 3 θέσεις σε σχέση με το 2021.


Επιταγή ακρίβειας: Από σήμερα έως την Πέμπτη οι αιτήσεις για την εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα για την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας, από σήμερα 27/12 και ώρα 17:00 έως την Πέμπτη 29/12 και ώρα 23:59. Η καταβολή της ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30/12.