You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Μπόνους σε συνεπείς οφειλέτες

Δύο μέτρα που θα διευκολύνουν όσους φορολογουμένους εξυπηρετούν χωρίς παρεκκλίσεις τη ρύθμιση των οφειλών τους θα εφαρμόσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου η κυβέρνηση.

Πρώτον, θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό. Όσο πληρώνουν τις δόσεις, τόσο θα αυξάνεται το ακατάσχετο. Το μέτρο, αν και έχει ψηφιστεί από το 2019, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Δεύτερον, εάν κάποιος συνεπής οφειλέτης έχει επιστροφή φόρου, το ποσό που θα παρακρατείται για συμψηφισμό με τα οφειλόμενα θα είναι μικρότερο. Στόχος των μέτρων είναι από τη μια να επιβραβεύσει όσους είναι συνεπείς και από την άλλη να δώσει κίνητρα να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμισή τους, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται και ο κίνδυνος αθέτησης αυξάνεται.


Επίδομα θέρμανσης: Την ερχόμενη εβδομάδα τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

Έως την Τέταρτη 21 Δεκεμβρίου παλαιοί και νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που δικαιούνται. Το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο θα εκταμιευθεί στους δικαιούχους εντός του 2023.

Ειδικότερα, έως τις 21 Δεκεμβρίου οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με αυτό που έλαβαν πέρυσι. Την ίδια ημέρα, οι νέοι δικαιούχοι, που έχουν υποβάλει αίτηση, θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται με βάση τις αγορές που έχουν τιμολογηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία.

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.


Στεγαστικά δάνεια: Αυτή είναι η επιδότηση των δόσεων

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, EUROBANK, ΕΤΕ και Πειραιώς, με κοινή ανακοίνωσή τους περιγράφουν αναλυτικά το σχέδιο επιδότησης των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια για περίπου 30.000 ευάλωτους, που πλήττονται από τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο στήριξης

Το σχέδιο στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τραπεζών, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Δικαιούχοι: Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.
  • Εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, δηλαδή:

– ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ

– μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ)

και

– συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

  • Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τη σημερινή ημερομηνία.
  • Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
  • Σχήμα επιδότησης: Δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των 4 συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου.
  • Διάρκεια επιδότησης: 12 μήνες.
  • Η προθεσμία υποβολής της αιτήσεως θα οριστεί και θα ανακοινωθεί.

Συντάξεις: Κλείνει η πόρτα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Κλείνει η πόρτα για πρόωρη συνταξιοδότηση για συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων του Δημοσίου στις 31 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Η ευκαιρία δίνεται σε αυτούς που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας στο διάστημα 2010 2013 και σήμερα βρίσκονται σε ηλικία 55 60 ετών. Αν αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2022 το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο για τη λήψη μειωμένης σύνταξης όπως αυτό ίσχυε μέχρι τις 18 8 2015, τότε θα μπορέσουν να πάρουν μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 62ου έτους και πλήρη στα 67 έτη. Οι αλλαγές αφορούν μόνο στα ηλικιακά όρια των μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο και όχι τις περιπτώσεις πλήρων συντάξεων μητέρων ή πατέρων ανηλίκων κ.λπ.


Σενάρια για επιπλέον μέτρα στήριξης

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023 πέραν αυτών που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν διασφαλιστεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Μετά από αυτό, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη Βουλή, καθώς εκεί θα ξεκαθαρίσει το αν υπάρχει απόφαση να δεσμευτεί από τώρα πρόσθετος δημοσιονομικός χώρας. Ανακοινώνοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 11μηνο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην υπέρβαση των φορολογικών εσόδων ύψους 312 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου Νοεμβρίου.