You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο για 100.000 οφειλέτες

Σε διαγραφή οφειλών ευάλωτων νοικοκυριών που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και εξυπηρετούν επί μία τριετία τη ρύθμιση που είχε εγκρίνει το δικαστήριο προχωράει n Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 οφειλέτες, από τους 200.000 που έκαναν αίτηση για την υπαγωγή τους στον νόμο 3869/2010, εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές διευθετήθηκαν με δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, για να διαγραφεί το υπόλοιπο της οφειλής, δεν αρκεί να πληρώνει ο οφειλέτης τις δόσεις του προς την εφορία επί τριετία, αλλά θα πρέπει να είναι συνεπής και προς τους υπόλοιπους πιστωτές.


Ανασφάλιστα οχήματα

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών που δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους, σχεδιάζονται για το 2023. Βασικός στόχος είναι τα πρόστιμα να μπορούν να εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κάτι που έως τώρα δεν είναι εφικτό.

Μέχρι τώρα, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει μέσα από διασταυρώσεις τα οχήματα που είναι ανασφάλιστα. Στη συνέχεια εκδίδει το πρόστιμο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για να ασφαλίσουν. Αν όμως εκείνοι τα αγνοήσουν, η εφορία δεν μπορεί να επέμβει περαιτέρω.

Η εγκύκλιος αυτή (Ε2083/2022) αφορά δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών, για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη δικαστικές αποφάσεις ρύθμισης και διαγραφής οφειλών, σύμφωνα με τον ν. 3869/2010.


Προϋπολογισμός: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση στη Βουλή

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2023. Η συζήτηση ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου.

Τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων, το Σάββατο. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η ομιλία του πρωθυπουργού προσελκύει το ενδιαφέρον καθώς τότε θα «δείξει» εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάποιες παρεμβάσεις από τώρα για την επόμενη χρονιά.


Στεγαστικά δάνεια- Οι όροι και οι δικαιούχοι της επιδότησης

Mε ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα «τρέξει» ο μηχανισμός στήριξης των ενήμερων, ευάλωτων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Η περίμετρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 30.000 ωφελούμενους και το ύψος των δανείων εκτιμάται στα περίπου 2 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση που θα έχουν σε λίγες ώρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών θα οριστικοποιηθούν όλες οι παράμετροι του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιούν.


Γονικές παροχές: Πότε χάνεται το αφορολόγητο για τα 800.000 ευρώ

Εισιτήριο για τη μηδενική φορολόγηση των χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών έως 800.000 ευρώ αποτελεί η ψηφιακή δήλωσή τους μέσω του myProperty, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται… τσουχτερή φορολογία με συντελεστές 10%, 20% και 40% ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας. Με το νέο σύστημα ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να προσκομίσει τα τραπεζικά εμβάσματα ή τις επιταγές για τις χρηματικές δωρεές προς συγγενή α’ βαθμού.


Yψηλό πληθωρισμό για άλλα τρία χρόνια από ΕΚΤ 

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% τα τρία επόμενα χρόνια, δηλαδή έως και το 2025, δήλωσε στο Reuters πηγή της ΕΚΤ. Πρόκειται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένουν σήμερα οι αγορές, με την ΕΚΤ να διαμηνύει ότι η μάχη της κατά των μεγάλων αυξήσεων των τιμών κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει αύριο τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη φορά, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ θα ανακοινώσει και τις νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της, με βάση τις οποίες οι επενδυτές υπολογίζουν πόσες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο για να υποχωρήσει στο 10% τον Νοέμβριο. Με τις νέες προβλέψεις διαμορφώνεται καθαρά πάνω από το 2% το 2024 και οριακά πάνω από το επίπεδο αυτό το 2025, σύμφωνα με την πηγή.


ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών

Στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση Επιστροφής Αχρεωστήτως Καταβληθέντων» μπορούν πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι αγρότες να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών ασφαλισμένων.

Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν για την επιστροφή ποσών αχρεωστήτως καταβληθέντων, που έχουν αποτυπωθεί:

  • ως «ΠΟΣΟ ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ/ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ» σε ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών των ετών 2017 – 2019,
  • ως ποσό «ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ/ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ» σε ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών από το έτος 2020 και μετά, ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει,
  • ως «ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ» σε ειδοποίηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, σε απόφαση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε πρώην φορείς έως 31/12/2016, και
  • ως πιστωτικά υπόλοιπα από γραμμάτια προείσπραξης δικηγόρων μετά την λήξη εκάστου έτους, εφόσον οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.