You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Η ώρα των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ – Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνουν

Εντός της εβδομάδας, ακόμη και σήμερα αν καταστεί εφικτό, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ στο TAXISnet. Ωστόσο, μετά και τις αλλαγές που έγιναν, τα εκκαθαριστικά θα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης του ΕΝΦΙΑ, όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για:

  • τη νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
  • την όποια έκπτωση έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και
  • τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο έντυπο θα αποτυπώνεται καθαρά η έκπτωση ή προσαύξηση του νέου φόρου  ακινήτων καθώς και η διαφορά σε σχέση με το ποσό που οι ιδιοκτήτες καλούνταν να πληρώσουν πέρυσι. Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κ.α.


Αυτόματη συνταξιοδότηση

Περισσότερες από 9.000 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για την λήψη κύριας σύνταξης αναμένεται να διεκπεραιωθούν αυτόματα έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη εκδώσει τις πρώτες 150 συνταξιοδοτικές αποφάσεις μέσω του νέου λογισμικού και έως το τέλος του μήνα ο αριθμός των συντάξεων που θα ολοκληρωθούν “με ένα κλικ” θα ξεπεράσει τις 2.000 και έως το τέλος του επόμενου μήνα τις 9.000.

Αυτή τη στιγμή, εκκρεμούν περίπου 25.000 αιτήσεις για την λήψη κύριας σύνταξης, 35.000 για την λήψη επικουρικής και 5.500 για την λήψη εφάπαξ. Η αυτοποιημένη διαδικασία αφορά το 70% των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν μόνο έναν ασφαλιστικό φορέα κι όχι περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.


Μείωση εισφορών 7,14% για 220.000 μη μισθωτούς από την 1η Ιουνίου

Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 7,14% για έναν στους έξι μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, περίπου 220.000, κυρίως γιατρούς, δικηγόρους, και μηχανικούς, θα προχωρήσει η κυβέρνηση από τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον νόμου Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση θα μειωθούν για τελευταία φορά από την 1η Ιουνίου 2022, ώστε να επανέλθουν στα προ μνημονίου επίπεδα. Αυτό για τους πάνω από 2 εκατ. μισθωτούς αντιστοιχεί σε μείωση 0,5% ποσοστιαίας μονάδας, που επιμερίζεται 0,25% για τον εργαζόμενο και 0,25% για τον εργοδότη.


ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο οι τραπεζικές καταθέσεις

Στην «επιστράτευση» των έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον προσδιορισμό εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων προχωρά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, βάζοντας στο «στόχαστρο» τη ρευστότητα των υπόχρεων και τις τραπεζικές τους καταθέσεις.

Οι φορολογικές αρχές έχουν ήδη εντοπίσει περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δηλωθέντα εισοδήματα, κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών, δεν επαρκούν για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης, καθώς και περιπτώσεις που υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην εφορία.


Τσακίρης: Το νέο ΕΣΠΑ θα βοηθήσει τη χώρα να αλλάξει σελίδα στην ενεργειακή επάρκεια

Το νέο ΕΣΠΑ έρχεται να βοηθήσει τη χώρα μας να αλλάξει σελίδα στην ενεργειακή της επάρκεια επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μιλώντας στο 14ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα επεσήμανε ότι «Το ΕΣΠΑ στήριξε τα τελευταία χρόνια, την ελληνική οικονομία με πόρους άνω των 12 δισ. ευρώ. Ενώ συνεχίζει καθημερινά να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τη γεωργία, την απασχόληση».


Έρχεται απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Εντός του μηνός αναμένεται να εκδώσει απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Η απόφαση αυτή θα αφορά στις κομμένες επικουρικές του 11μήνου (Ιουνίου του 2015 – Μαΐου του 2016) αλλά και τα κομμένα δώρα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις για το ίδιο διάστημα. Το ποσό για τα κομμένα δώρα είναι 800 ευρώ και αφορά στους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών που δικαιούνταν δώρα το 11μηνο αυτό (Ιουνίου του 2015 με Μάιου του 2016) αλλά και τους κληρονόμους όσων έχουν αποβιώσει.


Χαμηλές συντάξεις και «βόμβες» ακρίβειας

Χαμηλές συντάξεις χορηγεί η κυβέρνηση στους απομάχους της εργασίας, την ώρα που οι τιμές στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Από την έκθεση του συστήματος ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον μήνα Απρίλιο 655.333 συνταξιούχοι (το 26,8% επί του συνόλου) έπαιρναν έως 500 ευρώ μεικτά (470 ευρώ καθαρά) και 909.232 συνταξιούχοι (37,1% επί του συνόλου) έως 600 ευρώ μεικτά (564 ευρώ καθαρά), ενώ σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι (1.106.809 ή 45,2% ο επί του συνόλου) αναγκάζονται να ζουν με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ μεικτά (658 ευρώ καθαρά).