Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε παράταση λίγων ημερών θα προχωρήσει εντός της ημέρας, το υπουργείο Οικονομικών, στην προθεσμία που έληγε  σήμερα για όσους έχουν επιλεγεί να λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή», προκειμένου να επικυρώσουν την αίτησή τους και να αποδεχθούν τους όρους. Δεν θα ισχύσει εν τω μεταξύ για το Μάιο η έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους περίπου 72.000 δικαιούχους που κρίθηκαν τελικά επιλέξιμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία 46.359. Από το 1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να διατεθεί μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», 840 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις 72.000 επιχειρήσεις οι οποίες τελικά επελέγησαν. 


Νέες κατηγορίες για τη λήψη των 800 ευρώ

Νέες κατηγορίες εργαζομένων αναμένεται να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Τα συναρμόδια υπουργεία, αναμένεται να υπογράψουν το επόμενο διάστημα νέες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα προστεθούν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία, ώστε να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Μεταξύ των νέων κατηγοριών, θα είναι και πολλές ειδικότητες και ομάδες καλλιτεχνών αλλά και εργαζόμενοι στον αθλητισμό, όπως προπονητές. Παράλληλα, με υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, θα αυξηθεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας όσων απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότες, εφόσον ένας τους έθεσε σε αναστολή σύμβαση σύμβασης.


Αύξηση επικουρικών συντάξεων 

Στις 2 Ιουνίου θα λάβουν αυξήσεις έως 48% (δηλαδή από 5 έως 196 ευρώ) περίπου 250.000 συνταξιούχοι στις επικουρικές συντάξεις τους. Η μεσοσταθμική αύξηση, είναι 99, 57 ευρώ τον μήνα. Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αυξήσεις είναι όσοι έχασαν μέρος της σύνταξής τους με τον νόμο Κατρούγκαλου καθώς είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, ενώ υπάρχουν και συνταξιούχοι μετά το καλοκαίρι του 2016 αλλά αφορούν αιτήσεις έως 31/12/2014.

Τα αναδρομικά ποσά των αυξήσεων, αναμένεται να δοθούν εφάπαξ με τη σύνταξη Οκτωβρίου. Το κόστος των περικοπών που τώρα ακυρώνονται, φτάνει στα 25 εκατ. ευρώ τον μήνα δηλαδή 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό το ποσόν, θα πρέπει να προστεθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά ποσά.


Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ σήμερα

Μέσα στην ημέρα, πιστώνεται στους λογαριασμούς 7.062 δικαιούχων η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ύψους 5.649.600 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους. Πρόκειται για τους εργαζόμενους των  ειδικών περιπτώσεων, που ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων και ανάμεσα τους είναι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας, δανειζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι σε επιχείρηση που μεταβιβάστηκε κ.α.


Χωρίς εισφορές τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από αγροτική εκμετάλλευση  

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ Αγροτών οι συνταξιούχοι άλλων πρ. Ταμείων πλην ΟΓΑ οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση ή και αγροτική επιδότηση έως 10.000 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προανήγγειλε την νομοθετική ρύθμιση από το βήμα της Βουλής. 


Στο 1,5 δισ. ευρώ η «τρύπα» του προϋπολογισμού

Η μάχη κατά του Covid-19 και τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων, οδήγησαν τον προϋπολογισμό σε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, έναντι του στόχου της κυβέρνησης για πλεόνασμα ύψους 783 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,463 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση έναντι του στόχου ανέρχεται στα 2,28 δισ. ευρώ.