You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Η ενέργεια «ψαλιδίζει» τα μέτρα στήριξης σε άλλα πεδία

H αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την ώρα μάλιστα που οι τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ρεύματος προκαλούν «ηλεκτροπληξία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την συγκράτηση των λογαριασμών του ρεύματος, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, βαίνει αυξανόμενο μήνα με το μήνα επηρεάζοντας και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ. Μέτρα τα οποία, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.


1,9 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

Το ύψος των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα (Σεπτέμβριο) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Α. Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Νοικοκυριά

  • Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο θα απορροφηθεί το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Β. Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

  • Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

  • Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ >35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.
  • Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Δημιουργία νέου αποθεματικού

Από το Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. «Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Για το 2023, ο δημοσιονομικός χώρος που αναζητείται δεν αφορά μόνο στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, στην αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού αλλά και στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση, μεταφορές, όπως και παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος κι άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις.


Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς την εφορία

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί για φυσικά και νομικά πρόσωπα από τις 19 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, τη συγκεκριμένη ημέρα θα βγουν στο σφυρί δύο οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη και ένα διαμέρισμα, μία κατοικία στο Καστρί και μία μεζονέτα στην Κηφισιά, ενώ το πρόγραμμα του Δημοσίου συνεχίζεται, καθώς έχουν αναρτηθεί και οι πλειστηριασμοί του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η λίστα με τους πλειστηριασμούς μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου θα εμπλουτιστεί περαιτέρω και σύντομα θα προστεθούν και άλλα ακίνητα τα οποία δεν αφορούν πρώτη κατοικία.


Στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας προχωράει το υπουργείο Οικονομικών

Την κωδικοποίηση σειράς φορολογικών νόμων ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο κείμενο, έτσι ώστε τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι δικηγόροι αλλά και οι ελεγκτές να μη χρειάζεται να αναζητούν σειρά αποφάσεων και παραπομπές για να βρουν το τι ισχύει σήμερα. Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας με σκοπό την απλούστευση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τους κύριους φορολογικούς κώδικες, τον κώδικα τελωνείων και όλες τις σχετικές διατάξεις του παράγωγου δικαίου, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.


Επίσπευση της πληρωμής φόρων και οφειλών επιλέγουν οι πολίτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Real FM, είχε πληρωθεί το 60% του συνόλου του ΕΝΦΙΑ, με προθεσμία έως τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή ο ένας στους δύο κατέβαλε το σύνολο της οφειλής εφάπαξ προκειμένου να κερδίσει την έκπτωση 15%. Κι όλα αυτά, είπε, χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις.