You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Νέα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Νέα κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και ριζικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς της φορολοταρίας προωθεί από τις αρχές του 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο νέο πλαίσιο κινήτρων που θα δοθεί για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών μπαίνουν επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών αλλά και τεχνικά ή επιστημονικά επαγγέλματα.


Υπ. Εργασίας: Όλες οι δράσεις που θα τρέξουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Σειρά δράσεων του υπουργείου Εργασίας θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ με τα 2,4 δισ. του νέου ΕΣΠΑ το σύνολο των πόρων φθάνει τα 5 δισ.

Από τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, ξεχωρίζουν η ψηφιακή κάρτα εργασίας και η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, καθώς και η δημιουργία μίνι βρεφονηπιακών σταθμών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, o κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί τις ώρες εργασίας του, καθώς και το πώς αυτές δηλώνονται και πληρώνονται από τον εργοδότη του, ενώ με την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ θα αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα και κυρίως η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων.


Κίνδυνος για νέα δημοσιονομική «βόμβα» 800 εκατ.

Aκόμη μία προειδοποίηση έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση από τους δικαστικούς λειτουργούς, ότι η συνέχιση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματική και πως αν η επιβολή της συνεχιστεί και το έτος 2022, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές για την κατάργησή της και, ουσιαστικά, με διεκδικήσεις επιστροφής των επιβληθέντων ποσών αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η προειδοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εάν οι δικαστικοί καταθέσουν προσφυγές στα δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές και το Δημόσιο θα κληθεί να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις για έντοκη επιστροφή αναδρομικών ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.


Mία στις δύο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγει

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή εντόπισαν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) για το οκτάμηνο φέτος. Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων φορολογικών εσόδων που βεβαιώθηκαν ανήλθε στα 425,84 εκατ., με μία στις δύο επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγει.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στο οκτάμηνο η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 131 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και προχώρησε στην απενεργοποίηση 110 ΑΦΜ φορολογουμένων που είχαν εμπλακεί στις απάτες ως εξαφανισμένοι έμποροι.


Βουλή: Στον κλοιό της ακρίβειας και η συζήτηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού

Με το ισχυρό κύμα ανατιμήσεων να δημιουργεί ερωτήματα και αβεβαιότητες για το οικονομικό μείγμα της επόμενης περιόδου αρχίζει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού ανοίγει στη μία το μεσημέρι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με την κυβέρνηση να στηρίζεται σε δύο «ισχυρά χαρτιά» του οικονομικού επιτελείου: την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης 6,1% αλλά και την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών στους πολίτες (μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 24% σε 22%).


Επιστροφές φόρου: 293 εκατ. ευρώ αναζητούν τον ιδιοκτήτη τους

Στα αζήτητα του Δημοσίου βρίσκεται το 54% των επιστροφών φόρου που εκκρεμούν, καθώς ποσό ύψους 293 εκατ. ευρώ, που μπορεί άμεσα να δοθεί στους δικαιούχους, δεν έχει αναζητηθεί ακόμη από κανέναν φορολογούμενο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που αναγράφονται στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2022, στο κείμενο του οποίου αναλύεται η εξέλιξη των εκκρεμών επιστροφών φόρων, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2021.


Κυρίαρχες οι ευέλικτες μορφές εργασίας

Στις 19.727 ανήλθαν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν τη θετική πορεία, αλλά εμφανίζουν και ορισμένους δείκτες που προκαλούν προβληματισμό. Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι παρά το «θετικό πρόσημο» η πλειονότητα των νέων θέσεων που καταγράφηκαν προήλθε, για πρώτη φορά κατά τη φετινή χρονιά, από τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Από το σύνολο των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο (303.900), με όρους πλήρους απασχόλησης ήταν οι 144.095, αριθμός που αντιστοιχεί στο 47,41% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά φέτος η μερική απασχόληση (137.115 ή 45,12%) και η εκ περιτροπής εργασία (22.690 ή 7,47%) αθροιστικά κατέγραψαν υψηλότερο ποσοστό (52,59%) στο σύνολο των προσλήψεων.


ΔΝΤ: Ρυθμός ανάπτυξης 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις τις Αθήνας, όπως αυτές καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, εκτιμά το ΔΝΤ ότι θα διαμορφωθεί ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, «World Economic Outlook», η ελληνική οικονομία το 2021 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2021 και 4,6% το 2022. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 6,1%.  Για το επόμενο έτος το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 4,6% από 4,5% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.