You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ρεκόρ εισπραξιμότητας φόρων

Αυξήσεις στα ποσά των βεβαιώσεων, των εισπράξεων αλλά και στα απλήρωτα ποσά παρουσίασαν το 2022 οι 4 βασικές κατηγορίες φόρων: ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ που βεβαιώνεται και εισπράττεται μέσω των ΔΟΥ.

Το ποσοστό εισπραξιμότητας το οποίο αποτυπώνει τον βαθμό συμμόρφωσης των φορολογουμένων, παρέμεινε σε επίπεδο υψηλότερο του 83% στο σύνολο των τεσσάρων αυτών φόρων. Το ύψος των εσόδων που βεβαιώθηκαν το προηγούμενο έτος έφθασε σε 24,66 δισ. και το ποσό που εισπράχθηκε τελικά εμπρόθεσμα σε 20,542 δισ. Ωστόσο, το ποσό που δεν εξοφλήθηκε ανήλθε σε 4,117 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, 8 στους 10 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με την εισπραξιμότητα να ανέρχεται στο 83,3%.


Eurostat- Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο

Στο 1,4% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έναντι του προηγούμενου τριμήνου, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τη χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τη συγκεκριμένη περίοδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, σε τριμηνιαία βάση η Ελλάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,4% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.


Κομισιόν: Επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων το 2024

Την ώρα που οι συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκονται σε εξέλιξη, η Κομισιόν ανακοίνωσε τις συστάσεις της βάσει των οποίων τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν στην σύνταξη των προγραμμάτων σταθερότητας που θα κατατεθούν έως το τέλος Απριλίου.

Δεδομένου ότι η ρήτρα διαφυγής που έδινε ευελιξία στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να απενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει, ιδιαίτερα στα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος μία εύλογη και συνεχή μείωση ή διατήρησή του σε συνετά επίπεδα, με ποσοτικούς στόχους όσον αφορά στα πλεονάσματα και τις δαπάνες.