You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν μέχρι τα τέλη του έτους

Προθεσμία 25 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Πληρωμή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και δήλωση αναδρομικών αποδοχών ή συντάξεων είναι μερικές από τις εκκρεμότητες.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι που το 2021 έλαβαν αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, κληρονόμοι φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021, καθώς και όσοι έλαβαν μήνυμα από την εφορία για αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί. Παράλληλα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ. Επίσης οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να το πράξουν, διαφορετικά θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν το σύνολο τού τιμήματος.


Τέλος χρόνου για το επίδομα θέρμανσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα myΘέρμανση που αφορούν στο επίδομα θέρμανσης. Αμέσως μετά αρχίζουν οι πληρωμές οι οποίες θα γίνουν σε δόσεις ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρισης των παραστατικών. Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 9 του μήνα, με τους παλιούς δικαιούχους να λαμβάνουν επίδομα στην πρώτη πληρωμή ανάλογο εκείνου που πήραν πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, λαμβάνει έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την απόφαση, το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.


Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η αίτηση για την ένταξη  στις 24 μηνιαίες δόσεις, από οφειλέτες με ενεργή πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, όπως ενημερώνει με ανακοίνωση του ο e-ΕΦΚΑ. Και ηλεκτρονικά μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτημα για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλέτες που τηρούν Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, καθώς ενεργοποιήθηκε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.  (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao) η σχετική διαδικασία.

Ήδη, η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης είχε ανοίξει και γινόταν ηλεκτρονικά για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με προϋπόθεση την πιστοποίηση των οφειλετών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο..


Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών

«Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη.

Έτσι, πέρα από την μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη γίνει, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους συνεπείς εργοδότες που θα επιβραβευθούν πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.


Μητσοτάκης για την απόφαση Eurogroup

Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup. «Σήμερα είναι μια μέρα πιο αισιόδοξη, καθώς το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν, με απόλυτη ομοφωνία, να εκταμιευθούν στη χώρα 725 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Και ταυτόχρονα να καταργηθεί σε μόνιμη βάση η αύξηση που προβλεπόταν στο επιτόκιο των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.