You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Η Κομισιόν συστήνει την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Εurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Με βάση τη θετική αξιολόγηση της 1ης έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στο Εurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).


Επιστροφές φόρου – εξπρές φέρνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Προσυμπληρωμένες θα είναι οι δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλονται σήμερα από  τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Όπως προβλέπει η απόφαση του  διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή από σήμερα  η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).


Τι θα προτείνουν οι τράπεζες για επιτόκια και προμήθειες

Μια ολιστική αντιμετώπιση σε ότι αφορά στο θέμα των επιτοκίων από τις τράπεζες αναμένει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών που έδωσε για το σκοπό αυτόν μια διορία της τάξεως των 10 ημερών. Την ίδια στιγμή τα πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να κατανοούν το πρόβλημα και να ετοιμάζονται να το αντιμετωπίσουν σε όλες τις πτυχές του. Έτσι θα πρέπει να αναμένεται άμεσα και μείωση των προμηθειών στις καθημερινές συναλλαγές αλλά και αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως για τις 4 συστημικές τράπεζες, τα έσοδα από τόκους στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. τα έσοδα από προμήθειες στα 450 εκατ. ευρώ και τα καθαρά και επαναλαμβανόμενα κέρδη, κυρίως από τόκους και προμήθειες στα 526 εκατ. ευρώ.


Έρχεται η σούπερ φορολοταρία Δεκεμβρίου των 1,2 εκατ. ευρώ

Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ αναμένεται να επιβραβεύσει τους φορολογούμενους που όλο το χρόνο χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές τους συναλλαγές. Πρόκειται για τη «σούπερ» φορολοταρία με χρηματικό έπαθλο, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ το οποίο θα μοιραστούν 12 υπερ-τυχεροί, από 100.000 ευρώ έκαστος. Το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.

Στη συγκεκριμένη φορολοταρία συμμετέχουν οι λαχνοί που συγκέντρωσε κάθε φορολογούμενος πληρώνοντας με ηλεκτρονικό τρόπο κατά τη διάρκεια του έτους και οι οποίοι είχαν περιληφθεί στις μηνιαίες κληρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ.


Πέφτουν οι υπογραφές για έργα 6,5 δισ., έως τον Ιούνιο του 2023

Συμβάσεις έργων συνολικής αξίας 6,5 δισ. θα υπογράψουν, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2023, οι τεχνικές εταιρείες και ενώ ήδη έχουν διπλασιάσει τα ανεκτέλεστα υπόλοιπά τους. Εξ αυτών οι συμβάσεις τριών σημαντικών οδικών έργων, προϋπολογισμού 900 εκατ., υπογράφονται μέχρι τέλος 2022.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στη συνέντευξή του στη «Ν» ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, το επόμενο εξάμηνο θα δημοπρατηθούν έργα αξίας 3,7 δισ., δημόσια και ΣΔΙΤ, και έχουν ξεκινήσει ή ξεκινούν οι διαγωνισμοί για έργα ύψους 700 εκατ., χρηματοδοτούμενα εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε 3,5 χρόνια, προσθέτει ο κ. Καραγιάννης, έχουν δημοπρατηθεί έργα 10 δισ. και έχουν υπογραφεί συμβάσεις έργων αξίας σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν το 2025 σε ποσοστό 8,1% του ΑΕΠ από 4% το 2020.


Εurogroup: Σήμερα «κλείνει» οριστικά η ενισχυμένη εποπτεία

Μια ακόμα θετική είδηση για την Ελλάδα αναμένει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σήμερα Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Εurogroup). Πρόκειται για την έγκριση εκταμίευσης της όγδοης και τελευταίας δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ που αφορά στην επιστροφή κερδών (SNP’s & ANFA’s) από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως την απαλλαγή από το επιτοκιακό περιθώριο (step up margin) 2% το οποίο είχε επιβληθεί σε δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για επαναγορά χρέους, η καταβολή του οποίου θα ξεκινούσε από το 2023 και θα ολοκληρώνονταν το 2049. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ.


Καμπανάκι ΤτΕ για την αγορά εργασίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας οι οποίες θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη έκρουσε ο senior υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, «33ο Greek Economic Summit».

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 – 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 στις 600.000) συνακόλουθα όπως προέβλεψε η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Όπως είπε ο ίδιος, η Ελλάδα τα επτά τελευταία τρίμηνα καταγράφει ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ της τάξεως του 6% με 8%, έχοντας παράλληλα πληθωρισμό 9%.


Πρόστιμα για όσους δεν μεταβιβάζουν αποδείξεις

Σε εφιάλτη αναμένεται να μετατραπεί για όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να μη διαβιβάζουν τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν στο ηλεκτρονικό σύστημα Ε-SEND της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς η Εφορία ενεργοποιεί βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες, με τις κυρώσεις να φτάνουν έως και λουκέτα ελαχίστων ωρών ή ημερών, καθώς από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει ήδη αρχίσει η επιβολή των προστίμων και ταυτόχρονα η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να μην αποστέλλουν τις αποδείξεις, καλώντας τες να συμμορφωθούν άμεσα.