You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιδότηση 50% του «καπέλου» στις δόσεις προτείνουν οι τράπεζες

Επιδότηση, για 12 μήνες, του 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών τους δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου περί τις 20.000-30.000 ευάλωτοι συνεπείς δανειολήπτες προβλέπει η πρόταση που «κατέβασαν» οι τράπεζες στη χθεσινή συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα και αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου.

Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο που είχε πριν τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων, μηναία δόση 560 ευρώ που στο τέλος Δεκεμβρίου μπορεί να φτάσει στα 640 ευρώ, δηλαδή, θα αυξηθεί κατά  80 ευρώ, θα λάβει επιδότηση 40 ευρώ το μήνα, για 12 μήνες.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο –πηγές του υπουργείου μάλιστα, παραδέχτηκαν ότι η συζήτηση δεν ήταν καλή, «σοκαριστική» την χαρακτήρισαν-  καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί μια σαφώς μεγαλύτερη περίμετρο ωφελούμενων και φυσικά πιο γενναία στήριξη, η οποία όμως δεν θα πρέπει να έχει δημοσιονομικό κόστος, δηλαδή, θα πρέπει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό η διαδικασία έχει επιταχυνθεί. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.


ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

Αύξηση στις 101,4 μονάδες παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τις 98,4 του Οκτωβρίου, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα του καλοκαιριού. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η ενίσχυση είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες ανοδικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Η επίδοση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών κυρίως στο λιανικό εμπόριο και δευτερευόντως στις υπηρεσίες, αλλά και την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.


Ηλεκτρονικές συναλλαγές για μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις

Περιθώριο 29 ημερών έχουν 9.000.000 φορολογούμενοι προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ισχύοντα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων εξόφλησης των καταναλωτικών και λοιπών προσωπικών εξόδων τους, ώστε να γλιτώσουν από την πληρωμή επιπλέον φόρων εισοδήματος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2023.

Έως τις 31/12/2022 θα πρέπει να εξοφλήσουν μεγάλο μέρος καθημερινών εξόδων τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για να μην υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις το επόμενο έτος. Η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας μικρότερης των 70 ετών πρέπει να έχει καλύψει έως το τέλος του έτους ποσοστό από 20% έως και 30% του ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματός του με δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με τραπεζικές κάρτες, μέσω e banking κ.λπ.).


ΣΕΒ: Ορατός ο κίνδυνος για «λουκέτα» σε εργοστάσια

Ο κίνδυνος για πολλές επιχειρήσεις στη χώρα να οδηγηθούν σε περιορισμένη λειτουργία ή ακόμη και λουκέτο ελλοχεύει, εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν την βιομηχανία να σταθεί όρθια εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψαν, στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το οποίο παρακολουθεί και γνωματεύει για καίρια ζητήματα, όπου βρέθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Οι βιομήχανοι, όπως αναφέρθηκε από τα 90 µέλη του Συμβουλίου, τα οποία εκπροσωπούν εταιρείες – μέλη του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ανεπαρκή, φοβούνται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε και στην Ελλάδα, «λουκέτα» σε μεγάλα εργοστάσια όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η έλλειψη πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση αποτελούν τα κύρια προβλήματα σήμερα, που ενδέχεται από το νέο έτος να οδηγήσουν σε επιβράδυνση των εξαγωγών.