Η 31η Αυγούστου καταληκτική ημερομηνία για σύνδεση με το IRIS
Μέχρι τις 31 Αυγούστου έχουν προθεσμία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες να συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS μεταξύ των οποίων και τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών αποτελούν μια χρήσιμη λύση προκειμένου οι πολίτες να μην καταβάλλουν καθόλου προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS. Η μόνη διαθέσιμη υπηρεσία άμεσων πληρωμών μέχρι σήμερα, το IRIS, διαδίδεται ταχύτατα ως μέθοδος πληρωμής στην Ελλάδα. Η διαδικασία σύνδεσης είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον ελεύθερο επαγγελματία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων
Μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου έχουν προθεσμία τα φυσικά πρόσωπα και μέχρι τις 9 Αυγούστου τα νομικά πρόσωπα για να υποβάλουν τις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις.Η μετάθεση της προθεσμίας είναι σχετικά μεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά.
Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2 Αυγούστου η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου. Ωστόσο, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι φόρος εισοδήματος πληρώνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ακριβά στοιχίζουν οι φυσικές καταστροφές στη χώρα
Πολύ ακριβά στοιχίζουν οι φυσικές καταστροφές στη χώρα και ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των υποδομών αρχίζει να γίνεται ήδη αρκετά «βαρύς». Το μεγαλύτερο πλήγμα, βέβαια, επήλθε από την κακοκαιρία «Daniel» και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποχρεώνεται να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για την αποκατάσταση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία.
Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και του υφυπουργού Αθανάσιου Πετραλιά, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021 – 2025 κατά σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες έργων, κατασκευής και αποκατάστασης υποδομών.
Από 100 έως 200 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων σκαφών αναψυχής
Την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, έχουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής μικρού και μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975.Για τη βεβαίωση και την πληρωμή του φόρου, κάθε ιδιοκτήτης σκάφους οφείλει να έχει υποβάλει δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet. Ο φόρος, αφού βεβαιωθεί, πρέπει να πληρωθεί σε δύο δόσεις, είτε εφάπαξ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
«Σπίτι μου ΙΙ» και «Κοινωνική αντιπαροχή» στη μάχη για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος
Τους «φθηνούς» κοινοτικούς πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, που προϊόντος του χρόνου εξελίσσεται σε υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα.
Ναυαρχίδα της κυβερνητικής πολιτικής αποτελούν δύο προγράμματα, το «Σπίτι μου ΙΙ» και το «Κοινωνική αντιπαροχή», προκειμένου να δοθεί προσιτή στέγη μέσω της χορήγησης φθηνών δανείων σε χιλιάδες πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Μάλιστα, οι σχετικές εξαγγελίες αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό θέμα της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
Το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή» θα απευθύνεται αρχικά σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών, στους οποίους θα διατεθούν τα αδρανή/κλειστά ακίνητα του Δημοσίου με χαμηλό ρυθμισμένο μίσθωμα. Από τις αρχές του 2025 έως και το τέλος του έτους αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους ή ζευγάρια βάσει κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Για το «Σπίτι μου II» θα υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς εξετάζονται αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με την εξασφάλιση πόρων που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Εκτός διαδικασίας ρύθμισης το 70,14% των ρυθμισμένων οφειλών
Στα 18,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό του χρέους προς τα Ταμεία που εντάχθηκε σε κάποια ρύθμιση οφειλών, αλλά τελικά η μη καταβολή των μηνιαίων δόσεων ή των τρεχουσών εισφορών, εμπρόθεσμα, οδήγησε στην απώλειά του. Σε σχέση με τα 26,09 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί έως τώρα, το 70,14% βρίσκεται πια εκτός διαδικασίας. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της α ‘ τριμηνιαίας Έκθεσης του ΚΕΑΟ, το συνολικό χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκεται στο δυσθεώρητο ποσό των 47,88 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι, εξ αυτών, τα 18,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 38,22%) εντάχθηκαν αρχικά σε κάποια ρύθμιση, αλλά δεν εισπράχθηκαν ποτέ, καθώς οι οφειλέτες δεν κάλυψαν τις προϋποθέσεις που έπρεπε.