You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Σχέδιο σε τρεις άξονες από τις τράπεζες για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Στις 5 το απόγευμα υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ώστε να καταλήξουν – αν είναι δυνατόν σήμερα – σε σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που το στεγαστικό τους δάνειο βαρύνεται από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο και εν αναμονή μιας νέας αύξησης τις επόμενες ημέρες. Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνουν τρεις λύσεις: μορατόρια, παροχή φορολογικών κινήτρων και επιδότηση μέρους της αύξησης της δόσης ή και συνδυασμό των τριών παραπάνω.


Ποιοι καλούνται να επιστρέψουν την επιστρεπτέα

Νέα εκκαθαριστικά, με επανυπολογισμό του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος, θα εκδοθούν για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν τήρησαν την ρήτρα απασχόλησης, αλλά τηρούν τις νέες προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται από την απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει ραβασάκια σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τα οποία καλούνταν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας, καθώς μετά τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν είχαν υποβάλλει δικαιολογητικά.


Εφορία: Προσφυγές με λίγα κλικ για φόρους και πρόστιμα

Πιο εύκολα και με διαδικασίες εξπρές μπορούν πλέον οι φορολογούμενοι να προσφεύγουν κατά της εφορίας κάθε φορά που αμφισβητούν αποφάσεις για επιβολή φόρων και προστίμων. Η ΑΑΔΕ άνοιξε -ηλεκτρονικά πλατφόρμα η οποία δέχεται τις ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να πετύχουν κούρεμα ή ακόμα και διαγραφή των φορολογικών επιβαρύνσεων. Η ηλεκτρονική υποβολή των προσφυγών γίνεται με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης του Taxisnet και σε πρώτη φάση είναι προαιρετική. Από 1ης Φεβρουαρίου 2023 η ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων καθίσταται υποχρεωτική.


Μικρή υποχώρηση της ανεργίας τον Οκτώβριο

Στο 11,6% ανήλθε τον Οκτώβριο εφέτος το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 13,3% τον Οκτώβριο 2021 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12% τον Σεπτέμβριο 2022. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 542.941 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 78.425 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021 (12,6%) και κατά 26.465 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2022 (4,6%).


Χατζηδάκης: Στόχος να ψηφιστεί άμεσα το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

«Στόχος μας είναι να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, για να γίνει νόμος του κράτους» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. «Θέλουμε δύο τουλάχιστον από τις παρεμβάσεις αυτές να τρέξουν ει δυνατόν και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μία είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους και η άλλη είναι το υποπρόγραμμα “Κάλυψη“, το οποίο αφορά πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, πολύτεκνους κατά προτεραιότητα, ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα και για τους οποίους θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση 1000 διαμερίσματα, για τα οποία υπάρχουν οι βάσεις”» σημείωσε ο υπουργός στην ΕΡΤ, εξηγώντας ότι έχει περιοριστεί πολύ η ζήτηση για το πρόγραμμα Εστία, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα που εντάσσονταν σε αυτό να ανακαινιστούν και να διατεθούν στους ανθρώπους εκείνους που θα πληρούν τα αντίστοιχα εισοδήματα.


Προσυμπληρωμένες στο εξής οι δηλώσεις ΦΠΑ από το myDATA

Τη δυνατότητα προσυμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους υπόχρεους σε δήλωση, οι οποίοι διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Στόχος της ψηφιοποιημένης διαδικασίας είναι η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών και η διευκόλυνση των υπόχρεων κατά την υποβολή της δήλωσης.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5/12/2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1 1 2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις.


Έρευνα: Επτά στους 10 βλέπουν θετικά τις fast track συντάξεις και βελτιωμένη εικόνα στον ΕΦΚΑ

Επτά στους δέκα πολίτες αποδέχονται ως θετικό μέτρο τις συντάξεις fast track, ενώ την ίδια ώρα η πλειονότητα βλέπει θετικά τη δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που αποτυπώνονται στην πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Pulse, σε δείγμα 2.512 πολιτών, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΦΚΑ το διάστημα 19 27 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, οι 9 στους 10 πολίτες που βλέπουν θετικά την πρόσληψη ιδιωτών, επιθυμούν να επεκταθεί ως μέτρο και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα με αντίστοιχα προβλήματα. Επιπλέον, οι πολίτες θεωρούν πως έχει βελτιωθεί η συνολική λειτουργία του ΕΦΚΑ τους τελευταίους 12 μήνες.