You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αναζητείται λύση για στήριξη των δανειοληπτών

Νέα «επιχείρηση» στήριξης των δανειοληπτών και της αγοράς ξεκινά η κυβέρνηση, η οποία αναζητά λύσεις-«ανάχωμα» στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ που ανοίγουν τον δρόμο για νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού επεξεργάζεται σχέδια για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από την αύξηση επιτοκίων.

Σε 400 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι έξτρα τόκοι στεγαστικών δανείων για τις συγκεκριμένες χορηγήσεις ολόκληρου του κλάδου. Επομένως, αυτό εκτιμάται πως είναι και το ποσό με το οποίο θα πρέπει να επιδοτηθούν οι ιδιώτες δανειολήπτες σε ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών.

Το παραπάνω εκπροσωπεί τις μέχρι τώρα αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ που μετακυλήθηκαν σχεδόν αυτούσιες στους δανειολήπτες και υπολογίζονται στο 1,5% και όχι στο 2% μιας και δεν υπήρχαν αρνητικά επιτόκια στη χώρα μας. Επομένως, η αύξηση από -0,5% στο 0% δεν επέδρασε στους τόκους των δανείων.

Το ποιο θα είναι το πρόγραμμα αυτό μένει να συμφωνηθεί διμερώς κάτι που όπως φαίνεται δεν θα γίνει άμεσα, καθώς και οι δύο πλευρές αναμένουν και τις τελικές αποφάσεις της ΕΚΤ για την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων κατά τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση που αυτές διαμορφωθούν σε άλλο ένα 0,50% τότε θα μιλάμε για ένα κόστος 530 εκατ. ευρώ.


ΤτΕ: Μείωση στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο

Μειωμένες ήταν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον προηγούμενο μήνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις καταθέσεις τους τον Οκτώβριο, ενώ τα νοικοκυριά προχώρησαν σε μικρή αύξηση σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα.

Αναλυτικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσίασαν μείωση τον Οκτώβριο, η οποία έφτασε 550 εκατ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να υποχωρεί στο 4,3% από 4,6% τον Σεπτέμβριο. Ένα μήνα νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα είχαν σημειώσει αύξηση κατά 2.255 εκατ. ευρώ.

Έτσι, συνολικά τον Οκτώβριο οι αποταμιεύεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων «άγγιξαν» τα 184,84 δισ. ευρώ από 185,51 δισ. που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα φορολογηθούν επιπλέον τα κέρδη των τραπεζών

Δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον  φορολόγησης των κερδών των τραπεζών αλλά και γενικότερα για αυξήσεις φόρων δήλωσε στο RoadShow του Λονδίνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας οριστικά το ζήτημα ενδεχόμενης φορολόγησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που άνοιξε ξαφνικά εν μέσω φημολογιών την Παρασκευή. Ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο στις ελληνικές τράπεζες θα ήταν απολύτως ανέφικτο με τον αναβαλλόμενο φόρο να μετράει στα κεφάλαια των τραπεζών.


Τέλος οι χειρόγραφες προσφυγές στην εφορία – Από 1/2 υποχρεωτικά ψηφιακά

Aποκλειστικά ψηφιακά μέσω διαδικτύου θα υποβάλλονται από την 1η Φεβρουαρίου ενδικοφανείς προσφυγές και αιτήματα αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, σύμφωνα με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η απόφαση καθορίζει επακριβώς και το μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο θα είναι δυνατή εναλλακτικά και η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή, ενώ ρυθμίζονται και το περιεχόμενο και η διαδικασία της ψηφιακής υποβολής.


Τέλος χρόνου για την απογραφή των μισθωτών

Από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δηλαδή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν στον χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή, είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο, είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα. Η απογραφή των εργαζομένων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα).

Η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δεν πρέπει να συγχέεται ή να ταυτίζεται με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.


Φιάσκο η ηλεκτρονική απονομή συντάξεων – Σωρεία λαθών

Μεγάλο ποσοστό των συντάξεων που εκδίδονται με την ηλεκτρονική διαδικασία απονομής έχουν λάθη, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Στο 35ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία χαρακτήρισαν στόχο των διοικούντων του ΕΦΚΑ την εικονική μείωση στις εκκρεμότητες των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι εάν μία σύνταξη απονεμηθεί με λάθη, δηλαδή είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης.