You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αυξάνονται οι εισφορές για 1,3 εκατ. ασφαλισμένους

Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν το 2023 1,3 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι φέρνει ο υψηλός πληθωρισμός (9,9%) που αναμένεται να καταγραφεί για το 2022.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, η εκτίμηση για το ανωτέρω επίπεδο του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή επιφέρει ανάλογη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, η οποία θα επικυρωθεί με απλή διαπιστωτική πράξη, που αναμένεται να δημοσιευθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από 1ης.1.23 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το ακριβές ποσό αυτών θα προκύψει από την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα κάνουν.


Αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης

«Αδειάζει η κλεψύδρα» για το επίδομα θέρμανσης. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 9 Δεκεμβρίου και σχεδόν 400.000 δυνητικοί δικαιούχοι δεν έχουν διεκδικήσει ακόμη την ενίσχυση. Όσοι υποβάλουν αιτήσεις θα πληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου με τους «παλαιούς» δικαιούχους -δηλαδή όσους πήραν το επίδομα και πέρυσι- να βάζουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως προκαταβολή ίδιο ποσό με πέρυσι.

Οι «παγίδες» δεν λείπουν, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των οικισμών που έχουν δικαίωμα να επιδοτηθούν για καυσόξυλα ή πέλετ. Σε κάθε περίπτωση, οι παλαιοί δικαιούχοι μετά την προκαταβολή, στην επόμενη πληρωμή του Φεβρουαρίου του ’23 θα λάβουν και το υπόλοιπο ποσό που τους αναλογεί για την φετινή χρονιά καθώς τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης αυξήθηκαν.


Πώς θα γίνεται εφεξής η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ

Η διαδικασία της δεκαετούς παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, που θεσμοθετείται με ειδική διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα διακόπτεται κάθε φορά που ο ασφαλισμένος θα ειδοποιείται για το χρέος του. Σε μια τέτοια περίπτωση το χρονικό διάστημα των 10 ετών θα ξεκινάει εκ νέου από την ειδοποίηση και μετά. Σε αυτή τη διευκρίνιση προέβη το υπουργείο Εργασίας, για να γίνει πιο σαφής ο χρόνος της αξιοποίησης της εν λόγω διαδικασίας από τους ασφαλισμένους που επιθυμούν κάτι τέτοιο.


ΑΑΔΕ- Τι αλλάζει σε ελέγχους και είσπραξη χρεών

Νέες επιχειρησιακές δομές για τον έλεγχο των φορολογουμένων του μεγάλου και του μεσαίου πλούτου και τον εντοπισμό ποινικού χαρακτήρα αδικημάτων φοροδιαφυγής συστήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο μιας νέας ριζικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της. H ΑΑΔΕ, επιπλέον, δημιουργεί νέες δομές για την εποπτεία των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών, με στόχο την επιτάχυνση της είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

Στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών που δημιουργούνται και θα αρχίσουν να λειτουργούν από τον Φεβρουάριο του 2023 θα μπουν κυρίως τα φυσικά πρόσωπα που είτε έχουν ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης του 1.000.000 ευρώ, είτε βαρύνονται με τεκμήρια ύψους μεγαλύτερου των 100.000 ευρώ, είτε έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ποσού άνω των 100.000 ευρώ σε ένα τουλάχιστον από τα τελευταία οκτώ έτη.


Έγκριση δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα δύσκολο στόχο καλείται να πετύχει η Ελλάδα για το επόμενο πακέτο δόσης, το τρίτο κατά σειρά, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λίστα με τα ορόσημα που πρέπει να εκπληρώσει είναι μεγάλη, 45 στον αριθμό, και εκτείνονται σε τομείς όπως η φορολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, αναθέσεις έργων, οι νέες τεχνολογίες. Ορόσημα η εκπλήρωση των οποίων συνδέεται με την απόφαση για εκταμίευση της 3ης δόσης ύψους 1,7 δισ. ευρώ.


Στεγαστική πολιτική για νέους

Επιδότηση επιτοκίου, που αφορά κατοικίες 15ετίας και άνω, έτσι ώστε μέσω χαμηλότοκων ή ακόμα και άτοκων δανείων να στηριχθούν πολίτες 25 – 39 ετών για να αποκτήσουν σπίτι, προωθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η διαδικασία χορήγησης δανείων προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις και για άλλες τρεις δράσεις στο σχέδιο νόμου που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο σκέλος της επιδότησης, εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτό να προκύψουν έως 10.000 ωφελούμενοι, είτε νέοι είτε ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ υπάρχει και ειδικό μπόνους για ζευγάρια με παιδιά.


Μεταφορά φορολογικής κατοικίας

Περιθώριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου έχουν φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων που θα μεταφέρει τη φορολογική της κατοικία στη χώρα μας για 15 χρόνια θα καταβάλει για τα εισοδήματα της, φόρο 100.000 ευρώ ετησίως, χωρίς καμία περαιτέρω υποχρέωση δήλωσης των εισοδημάτων που αποκτώνται στην αλλοδαπή. Επίσης, εφόσον το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν στο συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς και συγγενικά τους πρόσωπα, καταβάλλοντας επιπλέον ποσό κατ’ αποκοπή, φόρο ύψους 20.000 ευρώ ανά πρόσωπο.

Μετά την έγκριση της αίτησης που υποβάλουν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, τα υπαγόμενα στο καθεστώς πρόσωπα, έχουν την υποχρέωση σε διάστημα 3 ετών να επενδύσουν στην Ελλάδα ποσό τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε μία έως τρεις διακριτές επενδύσεις.


Πότε πληρώνεται το Δώρο Χριστουγέννων 2022 ΔΥΠΑ και τα επιδόματα ανεργίας

Νωρίτερα από ποτέ θα ξεκινήσει φέτος η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας, όπως ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου.


Συντάξεις και επιδόματα από e-ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ

Μπαράζ πληρωμών θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου καθώς θα καταβληθούν μεταξύ άλλων οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων, η προκαταβολή σύνταξης αλλά και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Παράλληλα επισημαίνεται πως περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια δικαιούχοι θα λάβουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ.