You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Οι κρατικές επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο

Τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το συνολικό ποσό της επιδότησης είναι 435 εκατ. ευρώ, και το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την ανάκτηση των υπερκερδών από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις έχουν ως εξής:

  • Οικιακά τιμολόγια έως 500 kWh η επιδότηση είναι 221 ευρώ ανά kWh
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh, η επιδότηση είναι 171 ευρώ/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 kWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 ευρώ/MWh.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ /MWh.

Μητσοτάκης: Έρχονται έκτακτες επιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια

Ο φετινός προϋπολογισμός δείχνει ότι η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «για έκτακτες επιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια, αν χρειαστεί».

«Έχουμε έκτακτο απόθεμα 1 δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλύψουμε και άλλες ανάγκες και προβλέπου έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους μπροστά στο αυξημένο κόστος ζωοτροφών» πρόσθεσε.


ΥΠΟΙΚ-Τράπεζες για δάνεια

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες ημέρες, ώστε να καταθέσουν οι τράπεζες τις προτάσεις τους για την στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.

Υψηλόβαθμες πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι οι τράπεζες φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, την ώρα που «τα χειρότερα είναι μπροστά». Αν και ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή, να μην δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια, φαίνεται, λοιπόν, να υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- διάσταση απόψεων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο φαίνεται να εξετάζει προσαρμογή του «ισπανικού μοντέλου», ενώ οι τράπεζες προτείνουν ένα πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα», που θα επιδοτεί το επιτόκιο, ενώ απορρίπτουν το «ισπανικό μοντέλο», το οποίο αφορά χαμηλά εισοδήματα και προβλέπει περίοδο χάριτος ως πέντε έτη και επιμήκυνση μέχρι επτά χρόνια.


Επίδομα ασθενείας – ατυχήματος: Επεκτείνεται η ηλεκτρονική αίτηση και σε νέες κατηγορίες ασφαλισμένων

Επεκτείνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας σε ασφαλισμένους ειδικών κατηγοριών του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επιδοτούμενος άνεργος του ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ), στρατεύσιμος, οικοδομοτεχνίτης, αυτοτελώς απασχολούμενος), καθώς και για τους ασφαλισμένους του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ. Στην ίδια πλατφόρμα, για τη χορήγηση επιδόματος ατυχήματος, παρέχεται πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης ατυχήματος για τους ασφαλισμένους τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΤΑΞΥ και τ. ΟΑΕΕ του e-ΕΦΚΑ.


Έρχονται ειδοποιητήρια για εισφορές παράλληλης απασχόλησης

Στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια περίπου 50.000 ασφαλισμένων που εκτός από μισθωτή απασχόληση έχουν και δελτίο παροχής υπηρεσιών, για το οποίο οφείλουν να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές, για το 2021.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη από τις συνολικά έξι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και στη συνέχεια, οι πληρωμές θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα, με καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της 6ης δόσης την 31η  Μαΐου 2023. Τα σχετικά ειδοποιητήρια με το χρεωστικό υπόλοιπο θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στους οφειλέτες, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους.


Αύξηση συντάξεων, αναδρομικά, επιταγή ακρίβειας, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Αύξηση συντάξεων κατά 7,75%, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, επιταγή ακρίβειας και 4η δόση αναδρομικών του ν. Βρούτση θα ενισχύσουν σημαντικά το εισόδημα των συνταξιούχων το επόμενο διάστημα.

Τουλάχιστον μία ενίσχυση θα λάβουν 2.499.285 συνταξιούχοι. Διπλή αύξηση θα δουν 1.344.696 συνταξιούχοι λόγω του συνδυασμού των υψηλότερων κατά 7,75% συντάξεων, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 185.649 υπερτυχεροί συνταξιούχοι που θα δουν τριπλή αύξηση λόγω του συνδυασμού της αύξησης 7,75%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, και της 4ης δόσης του ν. Βρούτση.


Πόσοι και ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση 7,5%

Στους 910.073 θα ανέλθουν οι συνταξιούχοι (34,5% του συνόλου) οι οποίοι δεν θα λάβουν καθόλου την αύξηση 7,75% που θα δοθεί από την κυβέρνηση με το νέο έτος, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς. Αρκετοί εξ’ αυτών όμως, περίπου το 83%, θα διαπιστώσουν βελτίωση στο μηνιαίο εισόδημά τους, λόγω άλλων αυξήσεων, που, αν και περιορισμένες, θα δοθούν επίσης από την 1η.1.2023. Συνολικά, το ξεπάγωμα των τακτικών αυξήσεων στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια θα το καρπωθούν 1.724.713 άτομα.

Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα γίνουν με το νέο έτος, η αύξηση που θα προκύψει λόγω κατάργησης της φορολογικής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αφορά 912.644 συνταξιούχους (34,63% του συνόλου), οι οποίοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.


Αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων βλέπει η κυβέρνηση

Αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023. Συγκεκριμένα, τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ, έναντι 350 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να διαμορφωθούν κατά το τρέχον έτος. Τα έσοδα από τις οικοδομές θα φθάσουν τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων οι εισπράξεις θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.


Κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια

Κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση αποπληρωμής του υπόλοιπου της οφειλής σε έως 24 δόσεις δίνει η ειδικού τύπου περαίωση που αφορά σε φορολογικές υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια. Για την ένταξη στη ρύθμιση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Η προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2023.

Η ειδική Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα και τις εν στάσεις των φορολογουμένων για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων και αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών με διαγραφή έως το 75% των προσαυξήσεων και προστίμων και καταβολή του φόρου σε έως 24 δόσεις. Εφόσον ο φορολογούμενος συμφωνήσει στην εξώδικη επίλυση της διαφοράς και αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να καταβάλει εντός 5 ημερών το 30% του φόρου που οφείλει.


Χριστουγεννιάτικη φορολοταρία

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη χριστουγεννιάτικη φορολοταρία, όπου θα μοιραστούν έπαθλα 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Στη μεγάλη κλήρωση του Δεκεμβρίου για πρώτη φορά 12 τυχεροί θα κερδίσουν από 100.000 ευρώ ο καθένας, ενώ θα κληρωθούν και μικρότεροι λαχνοί των 1.000 ευρώ από τα αδιάθετα ποσά των προηγούμενων 11 κληρώσεων. Στην κλήρωση θα συμμετάσχουν όλοι οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές, οι οποίοι κερδίζουν «μπόνους» λαχνών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, το ύψος του εισοδήματος και την αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων.