You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Φοροελαφρύνσεις 12,9 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Περισσότερες από 1.000 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου περιλαμβάνει ο ειδικός τόμος που συνοδεύει τον νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές προκύπτει συνολικό όφελος για νοικοκυριό και επιχειρήσεις ύψους 12,9 δισ. ευρώ το 2023. Πρόκειται για ελαφρύνσεις, οι οποίες είχαν περικοπεί τα χρόνια των Μνημονίων και επανήλθαν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά κατά την πανδημία.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, απαλλαγή από εισφορά αλληλεγγύης, κουρεμένα ενοίκια και τεκμήρια, επιστρεπτέες προκαταβολές) καθώς και στις νέες φοροελαφρύνσεις που ενεργοποιήθηκαν όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ, οι μειώσεις φόρου στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, οι απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος κ.ά.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές αφορούν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και τη φορολογία κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.


Φωτοβολταϊκά στη στέγη- Τέλος Νοεμβρίου ξεκινάει το πρόγραμμα

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να προδημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ενώ παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται για να ολοκληρωθούν οι προδιαγραφές του προγράμματος (ποσοστά επιδότησης, συνδυασμός με μπαταρίες, κριτήρια κλπ), αλλά και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Όπως δεσμεύτηκε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 5th Athens Investment Forum, που συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ με την Vertical Solutions.


Ευρωζώνη: Σε συρρίκνωση η επιχειρηματική δραστηριότητα

Μικρότερη ήταν τον Νοέμβριο η μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας S&P Global, αλλά η συνολική ζήτηση συνέχισε να υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες του λόγω του πληθωρισμού.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 τον Οκτώβριο και 47 που περίμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Η νέα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο ενισχύει τις πιθανότητες για μία ύφεση της Ευρωζώνης κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.


Κομισιόν: «Πράσινο φως» στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 748 εκατ. ευρώ

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 6 δισ., των κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα άναψε η Κομισιόν. Παράλληλα, ενέκρινε την απαλλαγή από το επιτοκιακό περιθώριο 2% που είχε επιβληθεί σε δάνειο του 2012 από τον EFSF για επαναγορά χρέους και θα πληρωνόταν έως το 2049. Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά τη θετική έκθεση που συνόδευσε την 1η μεταπρογραμματική αξιολόγηση της Ελλάδας, μετά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας.


Υποβολή αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης

Ξεπέρασαν τους 780.000 εκείνοι που υπέβαλλαν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης. Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά ξεκινούν οι πληρωμές. Μόνον που αυτές θα γίνουν κατά «κύματα» και θα υπάρξουν και εκείνοι οι οποίοι θα πάρουν πολύ μικρότερο επίδομα από αυτό που υπολογίζουν. Όπως και να έχει οι παλαιοί δικαιούχοι στις 21 Δεκέμβρη θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό αντίστοιχο εκείνου που έλαβαν πέρυσι.

Βεβαίως μέχρι την επόμενη καταβολή θα έχει προηγηθεί συμψηφισμός και έτσι είτε θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα –δεδομένου ότι τα φετινά ποσά είναι αυξημένα- στους δικαιούχους ή θα αφαιρεθούν κάποια, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει προμηθευτεί την ποσότητα πετρελαίου που απαιτείται.


Νέες μειώσεις στο «Καλάθι του νοικοκυριού»

Σε νέες μειώσεις που φτάνουν έως το -18,1% προχώρησαν οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σήμερα, Τετάρτη, και οι οποίες θα ισχύουν για την τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου (23-29/11/2022).

Αναλυτικά, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

-στα 167 (ποσοστό 20,5%) η τιμή μειώθηκε

-στα 589 (ποσοστό 72,1%) η τιμή παρέμεινε σταθερή

-και σε 60 (ποσοστό 7,3%) η τιμή αυξήθηκε ελαφρά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Επομένως, όπως επισημαίνει το υπουργείο, το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι αισθητά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση -18,1% στην αλυσίδα Mymarket.