You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Σύνδεση POS με τις ταμειακές μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σημαία μας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024.

Αυτή η ρύθμιση για τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι η ναυαρχίδα των ρυθμίσεων στον τομέα της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ανέφερε και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπονται, τα οποία φτάνουν μέχρι 200.000 ευρώ για τους παρόχους των POS, σε περίπτωση που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και μέχρι 10.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις έχουν ακατάλληλα POS.


Έως τις 17:00 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής

Λίγες ώρες απέμειναν για να λήξει και η τελευταία προθεσμία που δόθηκε για τις φορολογικές δηλώσεις. Λήγει σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το χρονικό περιθώριο που έχουν νομικά και φυσικά πρόσωπα –τα οποία ενδεχομένως αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος- για να κάνουν τις δηλώσεις τους. Όσοι δεν προλάβουν ούτε τώρα απειλούνται με πρόστιμα. Όσοι πάντως δεν τις έκαναν τα προηγούμενα χρόνια πιάστηκαν στην «φάκα» της εφορίας.

Καλούνται, μάλιστα, να καταβάλουν στις φορολογικές Αρχές σήμερα αναδρομικά υπέρογκα ποσά που αντιστοιχούν σε φόρους εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, κ.α.


Έρχονται νέες αυξήσεις – Πάνω από τα 2 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης

Με νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κάνει ποδαρικό ο Σεπτέμβριος φέρνοντας σε πλήρη απόγνωση τους καταναλωτές που βλέπουν ότι εκτός από την ακρίβεια στα τρόφιμα έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμη εστία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αύριο ή το αργότερο την Τρίτη και επισήμως στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων θα είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης η τιμή θα πλησιάσει όλο και περισσότερο στα 1,8 ευρώ το λίτρο.


Ποιες θα είναι οι εξαγγελίες για ελεύθερους επαγγελματίες από το βήμα της ΔΕΘ

Ολομέτωπη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζεται να εξαγγείλει –μεταξύ άλλων- ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και ο τρόπος φορολόγησής τους και ενώ σήμερα για τα πρώτα 10.000 ευρώ των εσόδων ισχύει συντελεστής 9%, που οδηγεί σε μείωση του φόρου εισοδήματος της τάξης των 1.300 ευρώ. Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν θεωρείται τυχαίο πως επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κέρδη σε αυτά τα επίπεδα.

Όπως είπε άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης «ένα από τα θέματα που μελετάμε είναι η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Θέλουμε να δούμε πώς θα έχουμε ένα σύστημα, το οποίο, χωρίς να θίγει την επιχειρηματικότητα και χωρίς να δημιουργεί ζητήματα νομικής φύσεως, θα οδηγεί σε πιο δίκαιη φορολόγηση».


Υποβολή αιτήσεων για κοινωνικό τιμολόγιο

Μετά τη λήξη της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων θα αρχίσουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) καθώς παλιοί και νέοι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν εκ νέου αίτηση. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) πρέπει να κάνουν αίτηση ένταξης κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Η αίτηση ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γίνεται, μέσω κωδικών TAXISnet, στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ.


ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση κατοίκων μειονεκτικών περιοχών

Έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών που διαμένουν συνεχώς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο εποπτευόμενος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).


Το σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων

Τον περιορισμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων κάτω από τις 25.000, από 33.000 που είναι σήμερα, θα επιδιώξει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης έως το τέλος του 2023, ενώ την ίδια στιγμή έχει δοθεί εντολή να μειωθεί δραστικά και ο αριθμός των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.

Για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει -σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- τα νέα ψηφιακά εργαλεία του ΕΦΚΑ, τα οποία θα αξιοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επικοινωνούν με υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ μέσω Skype για την έκδοση της σύνταξής τους, ώστε να προχωρούν βήμα-βήμα τη διαδικασία.


Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινά η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων

Από το μεσημέρι, στις 12:00 αρχίζει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και θεάτρου, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).