You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση με το νέο καθεστώς για την οικονομία

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αυξάνει, μεταξύ άλλων, τους βαθμούς ευελιξίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στην επιτήρηση της Ελλάδας. Θα συνεχίσει να υπάρχει κάθε 6 μήνες πλέον. Εντός του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση με έμφαση στα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το προηγούμενο καθεστώς εποπτείας, με στόχο την θετική απόφαση του Εurogroup για εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στα τέλη του έτους.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθεί στη μορφή που θα λάβει το πακέτο των μέτρων στήριξης των πολιτών τα οποία θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση τόσο για το υπόλοιπο του 2022, όσο και για το 2023.

Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, το Σεπτέμβριο, αλλά και στη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου.


«Ηλεκτροπληξία» από τα τιμολόγια ρεύματος

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος εκ πρώτης όψεως προκαλούν… ηλεκτροπληξία, αφού είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με αυτά του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξωθηθεί στην παροχή πολύ πιο γενναιόδωρων επιδοτήσεων σε σχέση με το ποσό-ρεκόρ του 1,136 δισ. ευρώ του Αυγούστου.

Επιδοτήσεις που όχι μόνο υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά θα ενσωματώνουν και πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς η «δύναμη πυρός» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, παρότι αυξημένη εξαιτίας της εφαρμογής των πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και της ανάκτησης των «υπερεσόδων» όλων των τεχνολογιών στην πηγή, δεν αρκεί για να καλύψει τέτοια ποσά.


Χρ. Σταϊκούρας: Θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο

Στα 2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο δήλωσε, μιλώντας στον Realfm 97,8 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εφόσον επιβεβαιώθηκε από τον κ. Σταϊκούρα πως το ποσό-μαμούθ των 2 δισ. ευρώ θα διατεθεί για το ρεύμα, αυτό σημαίνει πως η επιδότηση θα κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκειμένου η τιμή της κιλοβατώρα να πέσει στα 0,18 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του Αυγούστου.


Φυσικό αέριο: Νέα εκτίναξη της τιμής πάνω από τα 280 ευρώ η μεγαβατώρα

Νέο άλμα έκαναν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα κλείσει ξανά τον αγωγό Nord Stream για τρεις ημέρες, για λόγους συντήρησης, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι αυτός δεν θα επαναλειτουργήσει στη συνέχεια.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Σεπτέμβριο (TTF) εκτινάχθηκε έως 15%, φθάνοντας τα 282 ευρώ η μεγαβατώρα, μετά το επίπεδο – ρεκόρ που είχε κλείσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, που ανεβάζει και πάλι στα ύψη τον ενεργειακό «πυρετό», η μία και μοναδική τουρμπίνα του Nord Stream που είναι σε λειτουργία και τροφοδοτεί τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη θα τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 31 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου και έτσι η στρόφιγγα θα κλείσει εντελώς και η μεταφορά φυσικού αερίου θα ανασταλεί πλήρως για 3 ημέρες τουλάχιστον.


Fuel Pass 2- Διορία λίγων ημερών για τις αιτήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταβολής των ποσών στους δικαιούχους του fuel pass 2 για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους ενδιαφερόμενους καθώς πριν προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021.

Αν και αυτή τη φορά όσοι από τους δικαιούχους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα, το επίδομα που θα λάβουν θα είναι υψηλότερο κατά 15 ευρώ, με βάση τα έως τώρα δεδομένα το 73% των δικαιούχων επέλεξε το ποσό να καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό, καθώς έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν για άλλες ανάγκες.


Το Δημόσιο Χρέος “πέφτει” στο 180% του ΑΕΠ

Ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι θα εκδοθούν ομόλογα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, το ποσό αναμένεται να «συγκρατηθεί» στα 10 δισ. ευρώ. Έτσι, το χρέος εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος στα επίπεδα των 355-356 δισ. ευρώ (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης) ή πάνω από τα 390 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης (μαζί δηλαδή με το εσωτερικό χρέος των repos), με την αναλογία του ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να υποχωρεί αισθητά κάτω από το 180%, λόγω και του πολύ υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να ανεβάσει το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους πάνω από τα 200 δισ. ευρώ.


«Αντίβαρο» ο τουρισμός στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών

Εκρηκτική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό καταγράφηκε τον Ιούνιο, εξέλιξη που «μαζεύει» το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που βαρύνεται από την άνοδο των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σχεδόν «πιάσαμε» τα έσοδα από τον τουρισμό του α’ εξαμήνου του 2019, μεγάλη βοήθεια στη συγκράτηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών προσφέρει και η πολύ καλή πορεία των εσόδων από τις μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, το α’ εξάμηνο έκλεισε με έλλειμμα 10,8 δισ. ευρώ από 7,4 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αντίβαρο στη ζημιά που προκαλεί στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η ενεργειακή κρίση -το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων εκτινάχθηκε στο α’ εξάμηνο στα 5 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ πέρυσι- αρχίζουν να αποτελούν τα έσοδα από τον τουρισμό.

Ο Ιούνιος έκλεισε με εισπράξεις 2,618 δισ. ευρώ από 806 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το εξάμηνο οι εισπράξεις ανήλθαν σε 5,126 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 94,7% των επιπέδων της αντίστοιχης περιόδου του 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε 5,413 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον ο στόχος τού να «πιάσουμε» τις εισπράξεις του 2019 θεωρείται ως απολύτως εφικτός.