Οικονομικά νέα

Μέχρι τις 29 Απριλίου η προθεσμία αναβίωσης ρυθμίσεων οφειλών για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις

Έως τις 29 Απριλίου έχουν προθεσμία να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις των οφειλών τους προς την εφορία όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Δυνατότητα αναβίωσης έχουν μόνον όσοι, αν και έχασαν τη ρύθμιση, αυτή τυπικώς έμεινε ενεργή και συνέχισαν να καταβάλλουν δόσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν απομείωναν το χρέος τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν εάν είναι δικαιούχοι μέσα από την ειδική πλατφόρμα που άνοιξε η ΑΑΔΕ. Υπολογίζεται πως ανέρχονται σε περίπου 215.000. Όσοι έχασαν τη ρύθμιση, αλλά οι προϊστάμενοι των εφοριών εφάρμοσαν τον νόμο και τους απένταξαν και τυπικώς, δεν έχουν τη δυνατότητα αναβίωσης.Οι Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις βρίσκονται στη διεύθυνση aade.gr/rythmiseis-me-anexoflites-ekprothesmes-doseis.

Ψηφιακά μέσω μιας νέας πλατφόρμας η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα

H αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα θα γίνεται ψηφιακά μέσω μιας νέας πλατφόρμας η οποία θα ενεργοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.Στην πλατφόρμα οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα για τη διενέργεια ελέγχου ή για αντικειμενικούς λόγους (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, εγκυμοσύνη κ.λπ.).

Το αίτημα αμφισβήτησης δεν ακυρώνει απευθείας το εκκαθαριστικό με τον φόρο που υπολογίστηκε για το τεκμαρτό εισόδημα. Ο φόρος βεβαιώνεται και θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο. Μετά τον έλεγχο εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό.

Ωστόσο, η αμφισβήτηση ενέχει κινδύνους, καθώς η εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας, ενώ ζητεί από τον επαγγελματία αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών του από τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, μέχρι αν διαθέτουν θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, αλλά και αν ταξίδεψαν στο εξωτερικό, καθώς και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.

Προς το τέλος φθάνει ο επανυπολογισμός περίπου 200.000 συντάξεων

Προς το τέλος φθάνει ο επανυπολογισμός περίπου 200.000 συντάξεων, με νέες πληρωμές προς 15.000 συνταξιούχους μαζί με τις συντάξεις Μαΐου. Πρόκειται για συνολικές καταβολές έως 46 μηνών που φθάνουν μέχρι τα 50.000 ευρώ. Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36- 40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω Πρόκειται για συνολικές καταβολές έως 46 μηνών που φθάνουν μέχρι τα 50.000 ευρώ των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 Απρίλιος 2024).

Πληρωμές επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ ,αύριο , Παρασκευή 19 Απριλίου

Αύριο, Παρασκευή 19 Απριλίου, ξεκινάει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας.

Αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου στα τέκνα θανόντων συνταξιούχων ή ασφαλισμένων

Σημαντικές αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου στα τέκνα θανόντων συνταξιούχων ή ασφαλισμένων, αλλά και στη διαδικασία ασφαλιστικής προστασίας ορφανών τέκνων με βαριές αναπηρίες, περιλαμβάνονταν μεταξύ των διατάξεων του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου. Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές αφορούν περιπτώσεις με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη της 13ης Μαΐου 2016. Η σύνταξη μεταβιβάζεται υπό δυο προϋποθέσεις, εάν είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.