Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Καταβολή εισφορών Απριλίου με έκπτωση 25%

Έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, που θα τις καταβάλουν εμπρόθεσμα.

Τα ειδοποιητήρια των εισφορών Απριλίου, που αναμένεται αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ προς το τέλος Μαΐου, θα δίνουν τη δυνατότητα καταβολής των εισφορών με έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή τους.


Πως μπορεί να παραταθεί η πληρωμή εισφορών έως τις 30 Νοεμβρίου 

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που προβλέπει την παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Απριλίου για εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Οι εισφορές αυτές, θα πρέπει να εξοφληθούν τμηματικά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με τη πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου του 2020.


Σε περισσότερες δόσεις οι φόροι του 2020

Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, θα αποπληρώσουν τον φόρο τους σε 8 μηνιαίες δόσεις (από 6 σήμερα), όπως επίσης και τα νοικοκυριά (αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων). Με βάση τα στοιχεία της ΑΑ ΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 494.981 δηλώσεις, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί υπερδιπλάσιες και συγκεκριμένα 1.013.323 δηλώσεις.


Τελευταίο 24ωρο για τις ΑΠΔ

Ένα 24ωρο απέμεινε για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης μηνός Μαρτίου, μετά και την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 15 Μαΐου. Η σχετική ΚΥΑ που είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Εργασίας δημοσιεύτηκε και σε ΦΕΚ. επισφραγίζοντας τη διαδικασία με την οποία δηλώνονται στον ΕΦΚΑ οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή τον Μάρτιο. 

Οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών για τον Μάρτιο, τόσο για τις ημέρες κανονικής εργασίας όσο και για τις ημέρες της αναστολής, δηλώνονται από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων με μια ενιαία Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. 

Υπενθυμίζεται, πως η παράταση υποβολής της ΑΠΔ έως 15 Μαΐου, αφορά αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας.


Νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ταμεία 

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ευκολίες πληρωμής για την πληρωμή τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνσεις οι οποίες ειδικά φέτος θα έρθουν να προστεθούν στους φόρους που έχουν μεταφερθεί από το τρίμηνο Μαρτίου -Μαΐου για το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. 

Ο στόχος είναι, να προστατευτεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας των φόρων κατά το β’ εξάμηνο και να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία δεν θα μπορεί να εισπραχθεί στο μέλλον, ούτε με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.


EBRD: Στο 6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Την εκτίμηση ότι, η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6% λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού εκφράζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξη (EBRD). Ωστόσο, η EBRD, προβλέπει για την ελληνική οικονομία, ανάκαμψη 6% το 2021, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες, περιμένει ύφεση κατά μέσο όρο 3,5%.


Στην Ελλάδα η δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση 

Ασφαλιστικές εισφορές και φόροι εκτοξεύουν τις επιβαρύνσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά. 

Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Tax Foundation που παρουσίασε στη χώρα μας το ΚΕΦίΜ, είναι για μία ακόμη φορά εντυπωσιακά και αποδεικνύουν την τεράστια επιβάρυνση των νοικοκυριών.  Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά το 2019 έπρεπε να δώσει το 40,8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές. Όπως προκύπτει από την έκθεση, το ποσοστό των ακαθάριστων αποδοχών διαμορφώνεται ως εξής: 8,2% είναι ο φόρος εισοδήματος, 12,7% είναι οι εισφορές που πληρώνει ο εργαζόμενος και παρακρατούνται από τον μισθό του και 19,9% είναι οι εισφορές που πληρώνει o εργοδότης για τον εργαζόμενο. 

Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, οι επιβαρύνσεις εξανεμίζουν το 37,8% των αποδοχών των εργαζομένων. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, που φθάνει στο 37,8%, με πρώτη την Ιταλία, στο 39,2%.


Νωρίτερα έως και επτά χρόνια στη σύνταξη με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης 

Αλλάζει το καθεστώς απονομής σύνταξης σε όσους έχουν περισσότερους από έναν φορέα κύριας ασφάλισης (διαδοχική ασφάλιση). Ευνοημένοι είναι περίπου 15.000 διαδοχικά ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα μπορέσουν να ανοίξουν ταχύτερα από την πόρτα της εξόδου την επόμενη πενταετία, κερδίζοντας μέχρι και επτά έτη ασφάλισης. 

Το σύστημα της διαδοχικής απλοποιείται, καθώς μειώνεται ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται από το πρώτο κιόλας στάδιο της διαδικασίας, ώστε να κριθεί το δικαίωμα από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους άνω των 67 ετών με αθροιστικά 15ετία, να λάβουν σύνταξη, ακόμα κι αν δεν πληρούν τις ειδικές προϋποθέσεις της διαδοχικής.


Καταβολή συντάξεων Ιουνίου

Τμηματικά και σε αρκετές περιπτώσεις, με βάση τον αριθμό στον οποίο λήγει ο ΑΜΚΑ κάθε δικαιούχου, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις Ιουνίου από τις 22 Μαΐου έως τις 29 Μαΐου 2020, ενώ κανονικά θα καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις στις 2 Ιουνίου. Το ποσό της σύνταξης θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την προηγούμενη ω απόγευμα.