You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Κ. Μητσοτάκη για τις τιμές ρεύματος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς όπως έγινε γνωστό από το Γραφείου του Πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει απόψε στις 19.00 σε ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ουσιαστικά το πρόβλημα διορθώνοντας μία αδικία για την μεσαία τάξη. Την ίδια στιγμή το πακέτο των παρεμβάσεων αναμένεται να επεκταθεί και πάνω από τις 300 KwH τις οποίες και κάλυπταν οι μέχρι τώρα κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη» και κατ’ επέκταση προχωρά σε ένα ελληνικής έμπνευσης σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις.

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.


Μεικτό σύστημα με πλαφόν για τις τιμές στο ρεύμα

Κεντρική «ιδέα» της παρέμβασης είναι ένα μικτό σύστημα επιβολής πλαφόν στη χονδρική, με επιμέρους «κόφτες» ανάλογα με την κατηγορία ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνίτης, ΑΠΕ), με συμπληρωματική επιδότηση των λογαριασμών.

Η παρέμβαση, αναφέρουν οι πηγές, θα αφορά τους πάντες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά με επιμέρους διαφοροποιήσεις, ενώ ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η ενσωμάτωση και μιας μορφής αναδρομικότητας στην παρέμβαση. Σε πρώτη φάση θα καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του έτους με κόστος κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να επεκτείνει το σύστημα και στο 2023, αν δεν υπάρξει εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης.


Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιτόπιοι έλεγχοι από κλιμάκια σε ενεργειακές εταιρείες

Επιτόπιους ελέγχους σε εταιρείες χονδρικής και λιανικής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διενεργούν κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού εστιάζονται σε δύο σημεία. Πρώτον αν υπάρχει συντονισμός στις τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας και δεύτερον το πώς αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λιανικής τους πελάτες με σταθερά τιμολόγια.


«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση για αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών: Μέσα στις επόμενες ημέρες σχεδόν 200.000 οικογένειες θα μπορούν να διεκδικήσουν κρατικές ενισχύσεις που θα αγγίζουν έως και το 50% της αξίας των αγορών τους, ώστε να «αποσύρουν» παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και να τις αντικαταστήσουν με νέες υψηλής ενεργειακής κλάσης. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την εξοικονόμηση ενέργειας γι’ αυτό και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ενσωματωμένο στο ευρύτερο πλάνο για ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας. Το ποσό που θα μοιραστούν σχεδόν 200.000 νοικοκυριά είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ και θα διατεθεί για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.


Eispraxis: Από τον Σεπτέμβριο αυτόματες κατασχέσεις λόγω οφειλών

Με αυτόματες κατασχέσεις απειλούνται πάνω από 2 εκατομμύρια οφειλέτες από τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου και αναμένεται η ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος Eispraxis της ΑΑΔΕ, με το οποίο θα επιτρέπεται η αυτόματη είσπραξη των οφειλών που θα φτάνει και σε μεθόδους δεσμεύσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Ήδη σήμερα 2.020.892 οφειλέτες βρίσκονται μια ανάσα από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, ενώ ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δίνει το δικαίωμα στο κράτος να κατάσχει και να διενεργήσει πλειστηριασμό ακόμη και στην πρώτη κατοικία ενός φορολογούμενου, εφόσον αυτός έχει προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ.


Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Από τον Νοέμβριο, βάσει των στοιχείων εσόδων εξόδων από το myDATA Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα λάβουν για πρώτη φορά από την ΑΑΔΕ προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. O υπολογισμός του οφειλόμενου ΦΠΑ θα γίνεται βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA για τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης. Βέβαια, όπως τονίζεται από την ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι έχουν την ευθύνη για την υποβολή της.