Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Παράταση αποπληρωμής εισφορών Φεβρουαρίου- Μαρτίου- Απριλίου

Την παράταση της αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, διάστημα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, έως τις 30 Απρίλιου του 2021 προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.  Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει ότι « Παρατείνονται μέχρι 30 Απριλίου του 2021 για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες οι προθεσμίες καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριο, Μαρτίου και Απριλίου 2020, για τις οποίες είχε χορηγηθεί παράταση καταβολής στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του νέου κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 3 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55)…».   

Με την παράταση αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για το συγκεκριμένο τρίμηνο έως τις 30 Απριλίου του 2021, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος των οφειλετών. 


Παράταση αποπληρωμής εισφορών Αυγούστου για μη μισθωτούς

Την παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών Αυγούστου 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες συζητάει το Διοικητικό συμβούλιο του e- ΕΦΚΑ. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών Αυγούστου 2020 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων (Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών) έως την 6-10-2020 για να δοθεί επαρκής χρόνος στους ασφαλισμένους και για να ομαλοποιηθεί η ροή  έκδοσης των ειδοποιητηρίων.


ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Από σήμερα  το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του  ΕΝΦΙΑ  για περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με τις δύο πρώτες να μπορούν να καταβληθούν έως και τις 31 Οκτωβρίου.

 Όσοι δεν είχαν αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι. Δηλαδή και φέτος θα υπάρξει μείωση από 10% έως 30% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών. Η μείωση είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Όσοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων, πιθανόν να δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9.


Έκθεση θεσμών: Εκκρεμείς συντάξεις-αναδρομικά συνταξιούχων αυξάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους

Δύο «καμπανάκια» χτυπά η 7η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Την αύξηση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες θα πρέπει να μηδενιστούν, αλλά και τον κίνδυνο να χρειαστεί η καταβολή αναδρομικών, εκτός από τις κύριες συντάξεις, και για τις επικουρικές και τα δώρα (στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ), προκαλώντας επιπλέον βάρη στον προϋπολογισμό.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, επισημαίνοντας ότι η «εξαίρεση» από την καταβολή των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα ενέχει δημοσιονομικούς κινδύνους, δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η απόφαση περιλαμβάνει και τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε οι θεσμοί επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξει  επιπλέον δημοσιονομικό κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ.