Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Φόροι: Ποιοι θα μειωθούν μέσα στο 2021

Πέντε φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την ανακούφιση από τις πληγές της πανδημίας περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών, που θα τεθεί επί τάπητος στις τηλεδιασκέψεις της Τρίτης και της Τετάρτης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πρόκειται για παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θα συζητήσει με τους θεσμούς τους τρόπους ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, αλλά και το καυτό ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.


Την επόμενη εβδομάδα οι διατάξεις για τη μείωση ενοικίου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί διάταξη για την απαλλαγή από τα ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και αμέσως μετά την ψήφισή της, θα εκδοθεί η απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τι πληρώνουν και τι όχι οι κλειστές επιχειρήσεις όσο και οι ανοιχτές που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Σε όσες έχει επιβληθεί κρατικό «λουκέτο» θα αποσαφηνίζεται η απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου, ενώ για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις θα αναφέρεται μείωση ενοικίου κατά 40%.


Ανοίγει η εφαρμογή «MyBusinessSupport»

Σήμερα, Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή «MyBusinessSupport» για να κάνουν οι δικαιούχοι του πέμπτου κύκλου του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής την αποδοχή χρηματικού ποσού στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επίσης επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης του προγράμματος αρχίζει από τα 1.000 ευρώ και αυτό αναμένεται να καταβληθεί την Τετάρτη 27 και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί.


Μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων με μόλις 18.585 προσλήψεις

Μόλις 18.585 προσλήψεις έχουν γίνει μέσω του προγράμματος επιδότησης 100% των ασφαλιστικών εισφορών για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που ξεκίνησε να τρέχει την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έως τις 15 Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον των εργοδοτών παρέμεινε χαμηλό λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του «παγώματος» της αγοράς γι’ αυτό και δεν προχώρησαν σε προσλήψεις παρά το γεγονός ότι θα επιδοτούνταν για έξι μήνες για το σύνολο του μη μισθολογικού κόστους που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί συνολικά 25.896 αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα εκ των οποίων οι 7.311 έχουν απορριφθεί. Από τις 18.585 εγκεκριμένες αιτήσεις η πρόσληψη έχει ολοκληρωθεί για τους 10.069 εργαζόμενους, ενώ οι 8.516 αιτήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.


Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για τροποποιήσεις – Βήμα- βήμα η διαδικασία

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 των φορολογουμένων για το έτος 2022, δηλαδή για μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα. Τα δέκα βήματα στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ