Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Διαβουλεύσεις για το μοντέλο επανεκκίνησης της αγοράς

Πυκνώνουν οι επαφές κυβερνητικών στελεχών με παράγοντες της αγοράς αυτή την εβδομάδα εν όψει της νέας επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, που δείχνει μονόδρομος, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, μιας και οι επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους έπειτα από τρεις φάσεις περιοριστικών μέτρων, έχοντας φορτωθεί δυσβάστακτο όγκο υποχρεώσεων, με νέα δάνεια και μεταχρονολογημένες επιταγές, που είναι αμφίβολο πότε και αν θα καταφέρουν να εξοφλήσουν.

Μόνο για τις επιταγές, οι πληροφορίες από επιχειρηματικούς φορείς αναφέρουν ότι μετά τις συνεχείς παρατάσεις, το ύψος τους εκτιμάται γύρω στα 20 δισ. ευρώ, εγείροντας αβεβαιότητες και σοβαρούς κινδύνους για μεγάλη μερίδα της αγοράς, κυρίως μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη γραμμή επανεκκίνησης χωρίς κεφάλαια κίνησης και την αναγκαία ρευστότητα για να πληρώσουν προμηθευτές για την τροφοδοσία των καταστημάτων τους με νέα εμπορεύματα.


Αλλαγή σε φορολογικές δηλώσεις

Ένας νέος ειδικός κωδικός θα προστεθεί φέτος στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν από τους φορολογούμενους, με στόχο να δοθεί άμεσα λύση στην «εξίσωση» των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και στον υπολογισμό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει οι υπόχρεοι προκειμένου να αποφευχθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Το «τοπίο» πρόκειται να ξεκαθαρίσει πλήρως τις επόμενες εβδομάδες καθώς το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου, ενώ κερδίζει έδαφος η υιοθέτηση του περσινού «μοντέλου».


Γέφυρα 2- έρχεται το νομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος Γέφυρα 2, μέσω του οποίου θα επιδοτηθεί από το Κράτος η εξόφληση δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει τον δρόμο για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων από τα μέσα Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπολογίζεται πως οι πρώτες «εκταμιεύσεις» θα γίνουν τον Μάιο. Χιλιάδες επιχειρήσεις, λοιπόν, μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση της δόσης των δανείων τους που θα φτάνει έως και 90% για 8 ολόκληρους μήνες.


Προκαταβολή σύνταξης: Πάνω από 31.000 αιτήσεις

Ξεπέρασαν τις 31.000 οι αιτήσεις ασφαλισμένων που βρίσκονται στην αναμονή για τη σύνταξή τους και διεκδικούν την προκαταβολή που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη φάση ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου και όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μέχρι τότε, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες, ενδεχομένως να έχει φτάσει ακόμη και τις 65.000 αιτήσεις.

Αναφορικά με τις πληρωμές, όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι που θα πάνε ταμείο είναι όσοι έκαναν αίτηση για σύνταξη έως τις 15 Μαρτίου του 2021. Αυτοί εκτιμάται ότι θα πληρωθούν έως το Πάσχα και εκτός από την προκαταβολή του μήνα θα λάβουν και αναδρομικά.