You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Έρχεται τροπολογία για πάγωμα επιτοκίων στα ληξιπρόθεσμα ανασφάλιστων στα ταμεία

Τροπολογία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών, στην οποία θα προβλέπεται το πάγωμα στα επιτόκια για τα ληξιπρόθεσμα των ανασφάλιστων ασφαλιστικών ταμείων κατ’ αναλογία της διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές οφειλές.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για οφειλές στον ΕΦΚΑ, παρατήρησε πως αυτές στο μεγάλο κομμάτι τους αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό, όπως ειπώθηκε. Προανήγγειλε ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών θα προβλέπεται το πάγωμα στα επιτόκια για τα ληξιπρόθεσμα των ανασφάλιστων ασφαλιστικών ταμείων κατ’ αναλογία της διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές οφειλές.


Ποιοι θα επιστρέψουν και ποιοι όχι την επιστρεπτέα

Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα αποσαφηνίζεται ο χειρισμός των περιπτώσεων των επιχειρηματιών που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ τους θεωρεί μη δικαιούχους. Όπως διευκρίνισε η ΑΑΔΕ, πρόκειται για περιπτώσεις για τις οποίες οι εν λόγω επιχειρήσεις φαίνονται, με βάση τις διασταυρώσεις του αρχείου των Taxisnet και του συστήματος «Εργάνη», να μην έχουν τηρήσει τον όρο της διατήρησης της απασχόλησης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7%

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7% φέτος προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η αύξηση του ΑΕΠ θα περιορισθεί στο 1,6% το 2023 καθώς η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί πολύ λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων που προκαλεί ο πληθωρισμός και της υψηλής αβεβαιότητας.  

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για φέτος είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με το 5,6% του προϋπολογισμού, ενώ για το 2023 είναι οριακά χαμηλότερη από το 1,8% που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα γίνονται σε ένα πλαίσιο γενικότερης επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το επόμενο έτος.


Αυξήσεις σε συντάξεις 7,75%

Στο 7,75% τοποθετείται το ποσοστό της αύξησης που θα δουν οι συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο του 2023 με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η αύξηση βασίζεται στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,9% και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 5,6% (εκτίμηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται και πάλι σχετικά συντριπτική από το οικονομικό επιτελείο).

Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 909 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί όμως και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2023 (το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους) κόστους 250 εκατ. ευρώ, τότε το συνολικό κονδύλι ανεβαίνει σε 1,16 δισ. ευρώ.


Καύσιμα: Έρχεται μείωση τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και στη βενζίνη

Με «φόντο» μια ελαφρά μείωση στην μέση τιμή τους το τελευταίο 10ήμερο – που για τη βενζίνη ήταν λίγο πάνω από 1%, το πετρέλαιο κίνησης περίπου 3% και το πετρέλαιο θέρμανσης 5%- το κόστος στα καύσιμα, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και αυτή την εβδομάδα. Το πετρέλαιο (κίνησης και θέρμανσης) είναι εκείνο το καύσιμο το οποίο δείχνει πιο έντονες πτωτικές τάσεις και ήδη στην Αττική η τιμή του diesel κίνησης βρίσκεται κοντά στην περιοχή του 1,9 ευρώ το λίτρο και η θέρμανση στο 1,2 ευρώ.


Χρ. Σταϊκούρας: Η χώρα αναπτύσσεται ισχυρά το 2022

H χώρα αναπτύσσεται ισχυρά το 2022, σε δύσκολες συγκυρίες, επιδεικνύοντας υψηλότερες αντοχές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα η χώρα με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις παρουσιάζει ρυθμούς μεγέθυνσης 5,6%, την ώρα που οι περισσότερες προβλέψεις κάνουν λόγο για πάνω από 6%, ρυθμός διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη και το 2023 με εκτίμηση στο 1,8%, ποσοστό τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Πόσο θα αυξήσουν οι τράπεζες τα επιτόκια καταθέσεων

Το 50% των αυξήσεων που αναμένεται να γίνουν στο εξής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περάσει στα επιτόκια καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών. Αυτό επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, που γνωρίζουν πολύ καλά πως οι τράπεζες είχαν τα περιθώρια να μην περάσουν μέχρι στιγμής τις αυξήσεις των επιτοκίων στους καταθέτες. Ωστόσο, διστακτικά αλλάζει η πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά από ισχυρές κοινωνικές και όχι μόνον πιέσεις που ασκούνται σε όλη την Ευρώπη για το κλείσιμο της ψαλίδας των επιτοκίων.