You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αύξηση δόσεων για την αποπληρωμή ασφαλιστικών οφειλών

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια μικροοφειλέτες του ΕΦΚΑ, με χρέη έως και 5000 ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών των έως 24 δόσεων, όπως αυτή προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συνολικά, 939.252 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καθώς και 309.205 επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν στον ΕΦΚΑ οφειλές το πολύ έως 5.000 ευρώ. Σωρευτικά, το χρέος των μικρο-οφειλετών αυτών, αγγίζει τα 1,37 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα πρόσθετα τέλη ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, λόγω της απόφασης της ΕΚΤ.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι με δόση έως και 210 ευρώ το μήνα, θα μπορούν να διακανονίσουν μέσα σε δυο χρόνια τις οφειλές τους. Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν, με τροπολογία, στο πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων επί των ασφαλιστικών χρεών.


Έκπτωση σε ασφαλιστικές εισφορές 40% για μετατροπή συμβάσεων

Με έκπτωση κατά 40% επί των ασφαλιστικών τους εισφορών θα επιδοτούνται για το σύνολο του 2023 οι θέσεις εργασίας που θα μετατρέψουν επιχειρήσεις από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Ειδική διάταξη συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση και ορίζει ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά συμβάσεις εργασίας μισθωτών εργαζομένων. Η ετήσια στήριξη της μετατροπής της σύμβασης έχει ως αφετηρία της την πρώτη ημέρα της μετατροπής από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Έτσι παρέχεται ένα κίνητρο προς τις επιχειρήσεις, αλλά δεν αφορά όλους τους εργοδότες. Όπως αποσαφηνίζεται στην αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει τη σχετική διάταξη νόμου, δικαίωμα χρήσης αυτής της έκπτωσης έχουν μόνο οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% και το σχετικό αίτημα μπορεί να υποβληθεί από 1 ης Ιανουαρίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.


Βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb: Έρχεται σαφάρι ελέγχων

Σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά την εκτίναξη που σημειώθηκε φέτος στις κρατήσεις μέσω Airbnb.

Στόχος είναι  να εντοπιστούν μισθώσεις οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή η δήλωση μικρότερων ποσών από εκείνα που εισπράχθηκαν, μέσω εξονυχιστικών διασταυρώσεων των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών με τα στοιχεία από τις εν λόγω πλατφόρμες.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου, θα αποσταλούν στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.


«myProperty»: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής

Μέσω της πλατφόρμας myProperty οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών και χρημάτων που έχουν συντελεστεί από την 01.01.2022 και μετά, για τις οποίες δεν απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Από την 1η Ιανουαρίου υποχρεωτικά, για δωρεές και γονικές παροχές που έχουν συντελεστεί από 01.01.2022 και μετά και για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, υποβάλλονται ψηφιακά, μέσω της εφαρμογής myProperty, οι παρακάτω δηλώσεις:

  • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής χρημάτων.
  • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών (όπως αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κλπ).

ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 96 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό στο δεκάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 96 εκατ. ευρώ, εμφάνισε σε ταμειακή βάση, ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 8,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης μειώθηκε δραστικά στα 6,399 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12,528 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων στα 44,95 δισ. ευρώ, από 37,524 δισ. ευρώ πέρυσι.


Νέα σενάρια για «Food Pass» μέσα στο 2023

Στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η σκέψη να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο θα κινείται ανάμεσα στην επιταγή ακρίβειας, αλλά και το «fuel pass», με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να υπάρξει ένα ειδικό «voucher» που θα δινόταν όπως και στην επιδότηση για τη βενζίνη, για την αγορά τροφίμων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού, μάλιστα, δείχνουν ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη ανάγκης είναι συνεχείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Σεπτέμβριο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις, όπως σε: Γαλακτοκομικά και αυγά +23,3%, Ψωμί +18,4%, Κρέατα +17,6%, Λάδια +17,0%, Καφές – τσάι + 14,3%, Λαχανικά +8,6%, Ζάχαρη – σοκολάτες – παγωτά +6,2 και Ψάρια +4,2%.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα, λόγω δημοσιονομικού κόστους, μια σκέψη που αν και είχε τεθεί αρχικά στις αρχές του 2022, απορρίφθηκε εξ’ αρχής.


ΕΦΚΑ: Εκκαθάριση εισφορών για 250.000 παράλληλα απασχολούμενους

Ξεκίνησε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2021 για τους 250.000 παράλληλα απασχολούμενους. Πρόκειται για περίπου 250.000 μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Σήμερα από το πρωί ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στέλνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μήνυμα που γνωστοποιεί στο σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών ότι ξεκινάει η διασταύρωση των στοιχείων και στη συνέχεια η εκκαθάριση των ασφαλιστικών οφειλών.