You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

ΑΑΔΕ: Αυξήθηκαν σημαντικά τα φέσια στην εφορία τον Σεπτέμβριο

Στα 6,28 δισ. ευρώ ανήλθαν τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων προς την εφορία στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό, τα 5,78 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι οι οποίοι αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 919 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριο προς Αύγουστο).

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι η σύγκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προέρχονται από το εισόδημα είναι ανόμοια. Και αυτό καθώς το 2021 η προθεσμία για την καταβολή των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου ήταν n 17η Σεπτεμβρίου (οπότε το ληξιπρόθεσμο που προερχόταν από τη μη καταβολή των δύο δόσεων εμφανίστηκε τον Οκτώβριο 2021), ενώ το 2022 η προθεσμία καταβολής των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου ήταν n 31η Αυγούστου (συνεπώς το ληξιπρόθεσμο που προέρχεται από το εισόδημα εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο).


Πάνω από 600.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες για την λήψη επιδόματος θέρμανσης

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται από τους πολίτες η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» για το επίδομα θέρμανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το βράδυ οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 600.000, με την πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή έως τις 9 Δεκεμβρίου και τους δικαιούχους να εκτιμώνται σε 1,3 εκατ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ακολουθεί μια αργή αλλά σταθερά πτωτική πορεία. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου βοηθά σημαντικά στην περαιτέρω υποχώρηση της τιμής τις επόμενες ημέρες.

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.


Ταχύτερες επιστροφές φόρων

Στην άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων, και από τους πρώτους μήνες του 2023 και του ΦΠΑ, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης, προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην περίπτωση που υπάρχουν άλλες οφειλές προς την εφορία ή προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, το ποσό της επιστροφής θα συμψηφίζεται με αυτές. Πριν από την πίστωση του ποσού της επιστροφής θα διενεργείται έλεγχος από το σύστημα Elenxis με βάση κριτήρια κινδύνου. Εάν δεν διαπιστωθεί κάτι ύποπτο, η επιστροφή θα εγκρίνεται.


Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για φορο-οφειλές

«Κατεπείγον σήμα» σε όλες τις εφορίες και τις ελεγκτικές αρχές να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, κατά προτεραιότητα, όσων ελέγχονται και οι υποθέσεις τους γίνονται «παρελθόν» στο τέλος του έτους, έστειλε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτικές αρχές και φέτος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να «χαθούν» και παραγραφούν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, που έχουν μάλιστα και μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον και «κλείνουν» στο τέλος του τρέχοντος έτους, από μια απλή καθυστέρηση στον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών.


ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

Υποχώρηση των προσδοκιών παρατηρείται στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,9 μονάδες). Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε επιδείνωση των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και διόγκωσης των αποθεμάτων.


Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους

Στη δημοσίευση των δημοτικών κοινοτήτων όπου οι νέοι ηλικίας 18-39 ετών δικαιούνται το μπόνους του 15% στο ύψος της επιδότησης για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»  προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ενίσχυση αυτή δίνεται σε ωφελούμενους που διαβιούν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Παράλληλα ανακοινώνεται ότι έως και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 παρατείνεται η προθεσμία στη διαβούλευση του εν λόγω προγράμματος.  Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 26 Οκτωβρίου 2022.


Έρευνα ΣΕΒ: Πάνω από το 70% των επιχειρήσεων εφαρμόζει ήδη υβριδικό μοντέλο τηλεργασίας

Περισσότερες από 7 στις 10 επιχειρήσεις εφαρμόζουν, ήδη, υβριδικό μοντέλο τηλεργασίας, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο ΣΕΒ σε πάνω από 250 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SEVSOCDIAL για την τηλεργασία.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, ποσοστό άνω του 55% των εργασιών μπορούν να εκτελεστούν από απόσταση, ενώ ποσοστό άνω του 60% θεωρεί ότι η τηλεργασία επέδρασσε σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά στην παραγωγικότητα. Τα ευρήματα της έρευνας, καθώς και αρκετά άλλα θέματα για την τηλεργασία, θα αποτελέσουν το αντικείμενο του συνεδρίου έναρξης του έργου που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί  την 1η Δεκεμβρίου.