You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Νέος γύρος αυξήσεων σε δεκάδες προϊόντα

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι συνεχείς, συρρικνώνοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και κυρίως των πιο ευάλωτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά και να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης, τόσο κατά της ενεργειακής κρίσης όσο και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για νέο τσουνάμι ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα. Οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις αποτελούν ουσιαστικά το τρίτο κύμα ανατιμήσεων μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ακριβότερα θα πωλούνται: ο χυμός τομάτας έως 37%, καθαριστικά σπιτιού κατά 28%, ελαιόλαδο και αβγά έως 20%, δημητριακά, γαλακτοκομικά, μουστάρδες, μαγιονέζες έως 16%, απορρυπαντικό πιάτων έως 15%, κατεψυγμένες πατάτες και σταφίδες έως 12%, χαλβάς έως 11%, τυροκομικά και αλάτι έως 10%, κριτσίνια και κουλούρια έως 5%, σοκολάτες 5% έως 9%, κονσέρβες μανιτάρια έως 8%, γάλα εβαπορέ ιδιωτικής ετικέτας, χαρτοπετσέτες και αναψυκτικά έως 7%, αλλαντικά έως 6%, μπισκότα έως 5%, και πυρηνέλαιο 2,5%.


Στη Βουλή το μίνι-ασφαλιστικό

Αυξήσεις στις συντάξεις, χορήγηση επιταγής ακρίβειας στις ευάλωτες ομάδες, επιδότηση εισφορών, επέκταση της άδειας μητρότητας και άλλες ασφαλιστικές διατάξεις περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου είναι η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και η δεκαετής παραγραφή.

Κατά πρώτο λόγο στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται ως διατάξεις οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως είναι η καταβολή της επιταγής ακρίβειας σε συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, η επιδότηση των εισφορών κατά 40% για πλήρη απασχόληση, η επέκταση της άδειας μητρότητας, η κατάργηση του 1% για τους δημοσίους υπαλλήλους και η μάχιμη 5ετία των ένστολων.


Πληθωρισμός: Πόσο «βαραίνει» το καλάθι του νοικοκυριού

Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο Νοέμβριος για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι μέσα σε όλους τους άλλους εξωγενείς κυρίως παράγοντες, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίπτωση που θα υπάρξει από το καλάθι του νοικοκυριού, που έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του από τις 2 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι τιμές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν συγκρατηθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό θα φανεί με την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την Eurostat στο τέλος του μήνα.


1η μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Εκταμίευση δόσης και «μπόνους» ελάφρυνση του χρέους

Την επόμενη Τρίτη, 22 του μηνός, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η 1η έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο Εurogroup του Δεκεμβρίου. Μια έκθεση η οποία από ό,τι φαίνεται θα έχει μία ιδιαίτερη αξία, καθώς, εφόσον είναι θετική, θα οδηγήσει στο οριστικό επιτυχές κλείσιμο ενός «κεφαλαίου» που λέγεται 3ο μνημόνιο. Θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, που εκκρεμεί από το 2019, που είναι η επιστροφή των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) ύψους 744 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνει αποδεκτή η οριστική διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών λόγω επιτοκιακού περιθωρίου που εκτείνονται και στα επόμενα χρόνια και ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.


Εκπτωτική κάρτα σε 116.000 νέους

Εκπτώσεις και προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν σχεδόν 380 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά 43.500 προσφορές ανά την Ευρώπη, θα έχουν 116.000 νέοι, ηλικίας από 13 έως 30 ετών, που θα λάβουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων. Η κάρτα χορηγείται για ένα έτος από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 30 ετών, τους μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ και τους σπουδαστές ηλικίας έως 30 ετών των 31ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, εφόσον υποβάλλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση.