You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

8 στους 10 Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πολίτες παραδέχονται ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια στο σπίτι τους από αυτήν που έχουν πραγματικά ανάγκη, λόγω του σημερινού υψηλού κόστους. Μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι καταφέρνουν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος εγκαίρως χωρίς δυσκολίες -παρά τις επιδοτήσεις-, ενώ οι μισοί αποδεικνύονται συνεπείς μεν, αλλά «με ορισμένες δυσκολίες» δε. Το 83% δηλώνει ότι οι συνέπειες της αύξησης των τιμών ενέργειας έχουν σχετικά ή πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην προσωπική του ζωή, ενώ το 71% εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση επηρεάζει -αρνητικά- την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.


ΑΑΔΕ: Αλλάζουν ΔΟΥ ανάλογα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα χιλιάδες φορολογούμενοι

Κίνδυνο για χιλιάδες φορολογούμενους να αλλάξουν, εν μια νυκτί, εφορία ενέχει η απόφαση της ΑΑΔΕ να αντιστοιχίσει τους Ταχυδρομικούς Κώδικες σε μια ΔΟΥ, κίνηση που μπορεί να οδηγήσει και ολόκληρες περιοχές στην αρμοδιότητα άλλης εφορίας. Ειδικότερα, για τον ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) οροθετείται, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα (Τ.Κ.) σε μία μοναδική ΔΟΥ.


Χρ. Σταϊκούρας: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού το 2023, στο 7,5% η αύξηση στις συντάξεις

Στις αρχές του νέου έτους αρχίζουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση τρίτης αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ η αύξηση στις συντάξεις που έχει ανακοινωθεί θα είναι της τάξης του 7,5%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. «Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  ενώ «οι αυξήσεις των συντάξεων θα πάνε σε 2,3 εκατομμύρια συμπατριώτες μας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι». Για το επίδομα θέρμανσης, είπε ότι εφέτος είναι 300 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 170 εκατ. ευρώ.


Εισφορά αλληλεγγύης: Για ποιους έρχονται οι «τίτλοι τέλους»

Μηνιαίες αυξήσεις από 5 έως 56 ευρώ μεσοσταθμικά από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα διαπιστώσουν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος Δεκεμβρίου με τις πληρωμές των συντάξεων του Ιανουαρίου.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος. Η κατάργηση θα δώσει αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Επί της ουσίας θα απαλλαγούν από την εισφορά όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.


ΑΑΔΕ: Πώς σκοπεύει να πιάσει τους «επαγγελματίες» φοροφυγάδες

Σειρά από πρωτοβουλίες που περιορίζουν σημαντικά το πεδίο δράσης των κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδων έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ. Το 2023 είναι μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για το εγχείρημα αυτό, αφού θα υλοποιηθούν σημαντικά projects, με κυριότερο όλων βέβαια την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και το Taxis.

Με τον τρόπο αυτόν θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στον φοροελεγκτικό μηχανισμό όλα τα στοιχεία από την έκδοση αποδείξεων με αποτέλεσμα και η Αρχή να έχει μία πολύ πιο σαφή και ξεκάθαρη εικόνα και παράλληλα επιχειρήσεις και επαγγελματίες να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η απόκρυψη εισοδήματος και ΦΠΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.


Έρχονται ραβασάκια της εφορίας με πρόστιμα

Μαζική ηλεκτρονική αποστολή χιλιάδων Πράξεων Επιβολής Προστίμων (ΠΕΠ) αναμένεται έως το τέλος του έτους από τις ΔΟΥ με παραλήπτες φορολογουμένους που εντοπίστηκαν τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021, σε επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους, να έχουν διαπράξει παραβάσεις που αφορούν στη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δέχθηκαν επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους κατά τα έτη 2018-2021 από περιοδεύοντα κλιμάκια υπαλλήλων των ΔΟΥ και των Υπηρεσιών Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και εντοπίστηκαν με παραβάσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αναμένεται να λάβουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet, τα ειδοποιητήρια για τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν.


Επανένταξη σε πάγια ρύθμιση οφειλών 

Νέα ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου δίνει το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 έως και 48 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην εφορία. Τυχεροί είναι οι οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ, καθώς για έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή από τις 28.10.2022 μέχρι και τις 27.10.2023, αίρονται όλα τα εμπόδια υπαγωγής, που σχετίζονται με τη βεβαίωση εκτιμητή, τις εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες, στην πάγια ρύθμιση. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.