Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για 1,3 δισ. ευρώ φόρους

Εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αναμένεται να ξεκινήσει η ΑΑΔΕ, αποσκοπώντας στην έγκαιρη και ορθή εκπλήρωση των υποχρεώσεων των φορολογούμενων. Έως το τέλος του μήνα η βεβαίωση φόρων με βάση τον στόχο της Ανεξάρτητης Αρχής πρέπει να φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ.  


ΑΑΔΕ: νέες οφειλές στην εφορία

Σημαντική αύξηση των πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων προς την εφορία καταγράφουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ αλλά και τον φόρο νόμιμων προσώπων. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της κρατικής ρευστότητας μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και συγκεκριμένα του έκτου και του έβδομου κύκλου, που καταβλήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα.


Από 16 Ιουνίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίων κίνησης στον τουρισμό

Την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με τη μορφή επιχορήγησης των λειτουργικών τους δαπανών για τους 2 με 3 μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Το πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις (300 εκατ. ευρώ) και μεγάλες επιχειρήσεις (50 εκατ. ευρώ). Σε αυτές περιλαμβάνονται :

·       Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια

·       Τουριστικά γραφεία/ πρακτορεία

·       Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων

Αλλά και επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis από την ερχόμενη Τρίτη 16 του μηνός και έως και τις 29 Σεπτεμβρίου.


Μελετάται και νέα 24ωρη απεργία για το εργασιακό 

Μεγάλες σε συμμετοχή ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, εναντίον του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις το πρωί της Πέμπτης και ακολούθησαν αντίστοιχες πορείες στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς όμως να συμπέσουν, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Τα συνδικάτα συζητούν νέα απεργιακή κλιμάκωση για τις 16 Ιούνη και νέα απεργιακή συγκέντρωση.

Στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25 και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Το εργασιακό νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25,ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Απόψε ολοκληρώνεται στην Επιτροπή η επί των άρθρων  συζήτηση, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη, με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη 17 Ιουνίου.


ΓΣΕΕ: Το εργασιακό ν/σ έρχεται με στόχο τις ατομικές συμβάσεις εργασίας

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών ρυθμίσεων, έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο το εργασιακό δίκαιο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, ο Γιάννης Παναγόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, με τους εργαζόμενους στο περιθώριο.

Απέρριψε τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που μπορεί να επιλύουν τέτοια ζητήματα για τον εργαζόμενο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι ενώ η διευθέτηση, η οποία είναι δικαίωμα της επιχείρησης, ισχύει εδώ και χρόνια, σήμερα έρχεται για να φέρει μαζί της και τις ατομικές συμβάσεις.


Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες e ΕΦΚΑ

Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται εφεξής η διακοπή ασφάλισης για μη μισθωτούς που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα με την ιδιότητα του εταίρου, του διαχειριστή ή του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον e ΕΦΚΑ, που κατάφερε να επεκτείνει την υπάρχουσα ηλεκτρονική υπηρεσία που αφορά στη Λήξη Ασφάλισης Μη Μισθωτών.


Συντάξεις χηρείας: Στις 15 Ιουνίου οι επιστροφές των περικοπών

Στις 15 Ιουνίου θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e- ΕΦΚΑ τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν πως μετά την πάροδο τριετίας από τον θάνατο μειώνεται το ποσό της σύνταξης στο ήμισυ, αν ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται. Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους αδίκως θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο ανήκουν, ότι δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε αυτοαπασχολούνται.


Φορολόγηση έως και 55% σε αναδρομικά συνταξιούχων

Επώδυνη φορολόγηση περιμένει 1 εκατ. συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω επιστροφής ποσών από περικοπές που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Ο φόρος που πρόκειται να επιβληθεί στα αναδρομικά αυτά μπορεί να ανέλθει έως και 55%, λόγω «εκτόξευσης» των συντελεστών φορολόγησης. Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που κάνει λόγο για άδικη φορολόγηση ποσών που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους, με πενταετή καθυστέρηση και χωρίς καν τον προβλεπόμενο τόκο 6% κατ’ έτος.