You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Πληρωμές 3 δισ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο του έτους

Φόρους ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν το τελευταίο δίμηνο του έτους φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, δύο δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αυξάνουν τον λογαριασμό για τους φορολογουμένους, οι oποίοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Έως το τέλος του έτους 2022 πρέπει να πληρωθούν:

1. Τέλη κυκλοφορίας- Σε 1,1 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Τα τέλη που θα αναρτηθούν έως τις 15 Νοεμβρίου στην  πλατφόρμα myCar παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ διατηρούνται όλες οι απαλλαγές για γονείς ανηλίκων παιδιών με αναπηρία και άλλες 8 κατηγορίες φορολογούμενων με αναπηρία.

2. ΕΝΦΙΑ- Δύο δόσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν οι  φορολογούμενοι έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Συνολικά οι 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. με το μεγαλύτερο μέρος να έχει ήδη καταβληθεί.

3. Φόρος εισοδήματος- Περίπου 1,5 δισ. ευρώ μένει να πληρώσουν συνολικά επιχειρήσεις και φορολογούμενοι καθώς και σε αυτήν την περίπτωση ένα μεγάλο μέρος έχει προπληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου θα καταβληθούν το πρώτο δίμηνο του 2023.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή- Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή καταβάλλουν μηνιαίως την δόση που τους αναλογεί με ένα  μεγάλο μέρος να έχει καταβάλει εφάπαξ το ποσόν που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος. Σημειώνεται ότι το σύνολο των δόσεων πού έχουν δικαιώματα αποπληρωμής της επιστρεπτέας ανέρχεται σε 96.

5. ΦΠΑ- 3,132 δισ. ευρώ για ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα φτάσουν στα 18,735 δισ. ευρώ έναντι 15,603 δισ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου.

6. ΕΦΚ: 1,918 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους καταναλώσεως σε υγρά καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, κ.λπ. Οι εισπράξεις του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 7,065 δισ. ευρώ από 5,147 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.


Εκτός στόχου και το 2023 ο πληθωρισμός

Εκτός στόχου τίθεται ο πληθωρισμός για το 2022, αλλά́ και το 2023 με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά́ στην αναθεώρηση των προβλέψεών του στο τελικό́ σχέδιο του προϋπολογισμού́, που θα κατατεθεί́ στην Βουλή́. Από́ 9,1% που είχε καταγραφεί́ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού́ θα διαμορφωθεί́ πέριξ της ζώνης του 9,8% με 10% για την τρέχουσα χρονιά́ ενώ́ οι προβλέψεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω και για το 2023 αφού́ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση του πληθωρισμού́ σε επίπεδα άνω του 3% κοντά́ 4,5% με 5%.

Μέχρι τώρα έχουν ανατραπεί́ όλες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό́, ενώ́ με βάση τα σημερινά́ δεδομένα η αποκλιμάκωσή του θα ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενδέχεται όμως και να καθυστερήσει με πολύ́ σοβαρές συνέπειες και στη δημοσιονομική́ εικόνα.


«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Την ανηφόρα τραβούν τα επιτόκια των δανείων, ενώ τα αντίστοιχα των καταθέσεων παραμένουν παγωμένα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν κινήσεις πριν από τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και αφορούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, έχουν επί της ουσίας ενσωματώσει την άνοδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και μέρος της πρώτης ανόδου των 75 μονάδων βάσης του Σεπτεμβρίου, ενώ ακολούθησε άλλη μια αύξηση της τάξης των 75 μ.β. τον Οκτώβριο. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,91 εκατοστιαίες μονάδες. Στην παρούσα φάση και μετά τη νέα άνοδο των επιτοκίων, τα σταθερά επιτόκια για στεγαστική πίστη ξεπερνούν το 5%, ενώ τα κυμαινόμενα κινούνται με βάση το euribor πλέον περιθωρίου το οποίο φθάνει μέχρι και 3,5%.


Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Σήμερα Δευτέρα 7 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους, του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Η χορήγηση του επιδόματος αφορά: πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ), φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η πρώτη πληρωμή, που θα αφορά παλαιούς δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου, ως προκαταβολή του ποσού, η δεύτερη στις 28 Φεβρουαρίου και η τρίτη στις 28 Απριλίου.


Οι μη μισθωτοί θα «πληρώσουν» τις αυξήσεις των συντάξεων

Τα έσοδα που θα επιφέρουν στον ΕΦΚΑ οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που θα πραγματοποιηθούν από 1.1.23 σε περίπου 1,2 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους πρόκειται να στηρίξουν την αύξηση που θα δοθεί στις κύριες συντάξεις. Επίσης, από το ποσό της καταβαλλόμενης εισφοράς εξαρτάται η μελλοντική σύνταξη του ασφαλισμένου. Στις παραδοχές αυτές προέβη το υπουργείο Εργασίας, διά του αρμόδιου υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων από 1.1.2020 προκύπτουν στη βάση της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει θεσπιστεί τόσο για κύρια ασφάλιση όσο και για επικούρηση και εφάπαξ.

Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία είναι σήμερα στα 210 ευρώ και η έκτη κατά σειρά φτάνει στα 566 ευρώ. Ενδεχόμενη αύξηση των εισφορών κατά 10%, όπως είναι πιθανό, θα οδηγήσει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία στα 231 ευρώ, δηλαδή 21 ευρώ υψηλότερα. Το ΒΕΑ και ο πρόεδρός του Παύλος Ραβάνης έχει ζητήσει με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη το «πάγωμα» της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτούς, τουλάχιστον για το 2023 ή εναλλακτικά, να μπει η αύξηση, μόνο στο τμήμα των εισφορών, που αφορά στο τελικό ύψος της σύνταξης των ασφαλισμένων.