Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Εξόφληση ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις

Τη δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε 10 ή ακόμη και σε 12 μηνιαίες δόσεις από το 2022 εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η τελευταία είτε τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους είτε τον Φεβρουάριου του επομένου έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


Υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1 φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι, εντός της τρέχουσας εβδομάδος, τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς και των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού που έλαβαν οι υπόχρεοι στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και στον κωδικό 999 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα είναι συμπληρωμένα και τα ποσά που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020 ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.


Σε λειτουργία από το 2022 η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σε τρία διαδοχικά στάδια θα ενεργοποιηθεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που έχει ως στόχο να ελέγχει σε «πραγματικό χρόνο» το ωράριο απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου. Ο στόχος είναι η συγκεκριμένη κάρτα, που θα μπορεί να λειτουργεί και μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, να ενεργοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2022, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Ακριβέστερα, τα τρία στάδια υλοποίησης της ψηφιακής κάρτας θα έχουν ως εξής:

Α. Σε πρώτη φάση, εντός του έτους οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «Εργάνη» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.

Β. Έως τις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Γ. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.


Ελλάδα 2.0: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν την άλλη εβδομάδα

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα των Εθνικών Σχεδίων που θα λάβουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άλλη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες αξιολογήσεις των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης των κρατών-μελών της Ε.Ε.